האם קיים סיכון כתוצאה מצריכה עודפת?
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על כך שמבוגרים בריאים יכולים ליטול כ -10,000 IU של ויטמין D ליום. מינון זה משתווה לכמות שמיוצרת באופן טבעי, תוך 30 דקות של חשיפה מלאה של כל הגוף לשמש. לכן צריכת ויטמין D עד 10,000 IU ביום אינו נחשב לרעיל.
חשוב לדעת, כי עודף בויטמין D עלול להוביל להרעלה – המכונה בעגה המקצועית: hypervitaminosis D . זהו מצב נדיר שמתרחש על רקע צריכה עודפת של ויטמין D – של כ-50,000 יחב”ל ביום למשך מספר חודשים. מדובר בכמות עצומה של הויטמין ובעקבותיה עשויים לסבול מתסמינים כגון: עלייה ברמת הסידן בדם (היפרקלצמיה), אבנים בכליות, שקיעת סידן בכלי הדם וברקמות, חולשה, שלשולים, קצב לב לא סדיר, עקצוצים בעור, בחילות, התכווצויות שרירים וירידה בריכוז.
עלייה ברמות הסידן בדם (היפרקלצימיה) כשלעצמה, יכולה להתבטא בחוסר תיאבון, בחילות והקאות, חולשה, בעיות במתן שתן ולעתים נדירות גם בבעיות בכליות.
הטיפול בהרעלת ויטמין D כולל כמובן את הפסקת צריכתו, ובמקרים מסוימים גם עירוי נוזלים ותרופות כגון סטרואידים או ביספוספונטים.
חשוב לציין כי מטופלים רבים מקבלים מינונים גדולים של ויטמין D כטיפול בסוגים שונים של מחלות. אולם מתן ויטמין D בכמויות גדולות (30,000UI ומעלה) מומלץ שייעשה רק בהשגחה של רופא, ולתקופה של מספר חודשים – ולא לאורך זמן.
לפי ההנחיות החדשות של משרד הבריאות המינון היומי המומלץ הוא 1000 יחב”ל ביום.