פיברומיאלגיה וויטמין B12
פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית בתחום הראומטולוגיה. אנשים שאובחנו כחולי פיברומיאלגיה מדווחים על כאב כללי במערכת השרירים, עייפות ורגישות במקומות שונים בגוף. היום כבר יודעים שפיברומיאלגיה פוגעת על פי ההערכה בכ-4% מכלל האוכלוסיה ובעיקר בנשים.
חלק מחולי הפיברומיאלגיה עלולים לסבול גם מהפרעות חרדה, דיכאון ושינה.
בשנים האחרונות יש התקדמות משמעותית בהבנת המנגנון העומד מאחורי מחלת הפיברומיאלגיה ואחד הדברים שהתגלו הוא רמה נמוכה בדם של ויטמין B12 בקרב חלק מהלוקים במחלה, כפי שאף ציין ארגון חולי הפיברומיאלגיה FightingFatigue.org. מידע זה עשוי יום אחד לספק רמז לסיבת המחלה המסתורית.
ויטמין B12 הוא מבין הויטמינים החיוניים ביותר עבור כל תא ותא בגופינו, בשל העובדה שהוא משתתף בתהליכי הייצור של תאים במח העצם, לרבות תאי הדם האדומים שמספקים חמצן לגוף, וכן ביצירת החומר הגנטי (DNA). מחקרים מדעיים רבים כבר הוכיחו את חשיבותו המכרעת לתפקוד תקין של מערכת העצבים והמוח, והוא נחוץ ביותר (בכל גיל) לשמירה על המערכת העצבית בגוף, לרבות התפקודים הקוגניטיביים ומצב הרוח. הוא אף לוקח חלק בהפיכה של חומצה פולית (ויטמין B9) לנגזרת הפעילה בגוף, ומשפיע על הפרשת מלטונין תקינה שחשובה לתהליכי ההירדמות ולשינה סדירה.
חוסר בויטמין B12 יכול להוביל לנימול או לתחושת עקצוץ בידיים וברגליים, בעיות בשיווי משקל, חולשה, עייפות רבה ואנמיה. חלק מהתסמינים הללו , במיוחד עייפות, קשורים גם לפיברומיאלגיה ולתסמונת העייפות הכרונית.
מה אומרים המחקרים?
לויטמין B12 תפקיד קריטי כקו-אנזים (רכיב מסייע) של אנזימים המשתתפים בתהליכים פזיולוגיים חשובים. זה אומר שהוא הופך את האנזימים לפעילים, ובלעדיו הם לא יוכלו לפעול ולבצע את תפקידם בגוף.
כך, ויטמין B12 מסוג מתילקובלמין משמש כקו-פקטור של האנזים מתיונין-סינטאז, שתפקידו להמיר את חומצת האמינו הומוציסטאין לחומצת האמינו מתיונין. הגוף זקוק למתיונין בשביל ליצור ממנה מולקולה חשובה אחרת בשם S-Adenosyl-Methaionin או בקיצור: SAMe. זוהי מולקולה שמעלה את רמות המתווכים העצביים דופמין (חוסר איזון בו מתקשר להפרעות קשב וריכוז) וסרוטונין (חוסר איזון בו מתקשר לדיכאון נפשי). מחקרים שונים מצאו כי SAMe היא מולקולה לה עשויה להיות השפעה נוגדת דיכאון, וכן השפעה מיטיבה גם על הפרעות קשב וריכוז ( ADHD, ADD) וגם על פיברומיאלגיה.
כמו כן, חוסר בויטמין B12 יגרום לעלייה ברמות הומוציסטאין (עקב אי-המרתה למתיונין) – ועלייה זו מקושרת למחלות לב וכלי דם רבות.
עוד בשנת 1997 חוקרים למדעי המוח הקליני באוניברסיטת גטבורג בשבדיה ערכו מחקר על 12 נשים שסובלות מפיברומיאלגיה ותסמונת עייפות כרונית. הממצאים הראו שלכל הנשים היו ערכים נמוכים של B12 וערכים גבוהים של הומוציסטאין.
כיום הולכות ומצטברות עדויות מדעיות על כך שלאנשים עם מחסור בויטמין B12 יש גם חוסרים במולקולת ה- SAM-e. המרכז הרפואי Langone באוניברסיטת ניו יורק אף דיווח על כך שמספר מחקרים מבוקרים, כפולי סמיות, מראים על הטבה בקרב חולי פיברומיאלגיה במתן SAMe או במתן B12 מסוג מתילקובלמין שמשפר את תהליך המתילציה בגוף.