לויטמין B12 חשיבות רבה בשמירה על תפקוד קוגניטיבי תקין ובריאות מערכת העצבים והמוח. ראשית, הויטמין מסייע לייצור מעטפת סיבי העצב במוח (המיאלין) ובכך מסייע להעברת מסרים מוחיים תקינה. בנוסף, הוא אחראי על ייצור תאי דם אדומים ומניעת אנמיה, יש לו השפעה על שינה סדירה והוא משתתף בחילוף החומרים של שומנים וסוכרים – המשמשים אבני בניין ודלק לתפקוד מוחי-קוגניטיבי תקין.
מכל הסיבות הללו, חוסר מתמשך בויטמין B12 עלול לגרום:
- להפרעות קשב וריכוז (או החמרה בתסמיניהן)
- להפרעות בחשיבה ובזיכרון
- להולכה עצבית לקויה
- למוות של תאי עצב ולנזק עצבי בלתי הפיך
- להתפתחות אנמיה (שכשלעצמה יכולה להתבטא בליקויים קוגניטיביים בזיכרון ובריכוז)
- להפרעות שינה (שעלולות לגרום לבעיות קשב, ריכוז וזיכרון)
- מחקרים עדכניים אף מראים קשר בין חוסר בויטמין B12 לבין התפתחות אלצהיימר בקשישים (אצלם קיימת לרוב תת-ספיגה של הויטמין).
B12 משמש כקו-אנזים התורם לאיזון מערכת העצבים
לויטמין B12 תפקיד קריטי כקו-אנזים של אנזימים המשתתפים בתהליכים פזיולוגיים חשובים. זה אומר שהוא הופך את האנזימים לפעילים, ובלעדיו הם לא יוכלו לפעול ולבצע את תפקידם בגוף.
כך, ויטמין B12 מסוג מתילקובלמין משמש כקו-פקטור של האנזים מתיונין-סינטאז, שתפקידו להמיר את חומצת האמינו הומוציסטאין לחומצת האמינו מתיונין. הגוף זקוק למתיונין בשביל ליצור ממנה מולקולה חשובה אחרת בשם S-Adenosyl-Methaionin או בקיצור: SAMe. זוהי מולקולה שמעלה את רמות המתווכים העצביים דופמין (חוסר איזון בו מתקשר להפרעות קשב וריכוז) וסרוטונין (חוסר איזון בו מתקשר לדיכאון נפשי). מחקרים קליניים רבים מוכיחים כי SAMe פועל כנוגד- דיכאון, ויש לו השפעה על הפרעות קשב וריכוז ( ADHD, ADD) ופיברומיאלגיה.
כמו כן, חוסר בויטמין B12 יגרום לעלייה ברמות הומוציסטאין בדם (עקב כשל בהמרתה למתיונין) – ועלייה זו מקושרת למחלות לב וכלי דם רבות.
ויטמין B12 גם תורם להמרת חומצת האמינו הומוציסטאין לגלוטתיון – זהו נוגד חמצון עוצמתי מאוד שמגן על איברים רבים (ביניהם הכבד והמוח) ומשתתף בתהליכים חיוניים בגוף ואף מגן מפני התפתחות של מחלות שונות.
ההמלצה: רק B12 מסוג מתיל-קובלאמין!
קיימות כמה צורות של ויטמין B12. רוב התוספים מכילים נגזרת סינתטית של B12 בשם Cyano-cobalamin שאינה קיימת בטבע. השם cyano מתייחס לרכיב ציאניד, שהגוף כחלק מתהליך הדיטוקס בכבד, צריך לנטרלו ולהפרישו בשתן בגלל רעילותו. בנוסף, הגוף מתקשה לספוג את הויטמין בצורתו הסינטטית, לכן לאחר הפרשת הציאניד מהגוף, הוא הופך את הויטמין לפעיל וזמין לספיגה רק לאחר תהליך של ‘מתילציה’ – בו מתווספת לויטמין קבוצת מתיל (מולקולה שמורכבת מאטום פחמן ו- 3 אטומי מימן, אשר משתתפת בתהליכים רבים בתאים) – כלומר הגוף בעצמו צריך לייצר B12 מסוג מתיל-קובלמין.
זאת לעומת תוסף המבוסס על ויטמין B12 מסוג מתיל–קובלמין שמהווה גרסה טבעית, נטולת רעילות, שאף פעילה ומוכנה לספיגה מיידית של הויטמין, ללא צורך בתהליך מקדים של ניקוי רעלים ומתילציה.