חלק א’ – ויטמין B12 לא מה שחשבתם!
- ויטמין B12 הוא מסיס במים. לכן אין אפשרות להגיע לעודף כי הגוף סופג את מה שהוא זקוק לו ואת היתר מפנה דרך השתן.
- הוא זמין בצורת תוסף תזונה וגם כזריקות הניתנות במרשם רופא. בכל צורה, ויטמין B12 מכיל את המינרל קובלט, ולכן, כל התרכובות הטבעיות שלו נקראות קובלאמינים. מתיל-קובלאמין היא מולקולה פעילה בגוף של ויטמין B12 טבעי. ניתן לייצר במעבדה גרסה סינתטית שלה שנקראת ציאנו-קובלאמין, כתוסף תזונה. אך כדי שהגוף יוכל להשתמש בציאנו-קובלאמין, הוא חייב להפוך אותה קודם למתיל-קובלאמין.
- אחת העובדות המסקרנות ביותר אודות ויטמין B12 היא שצמחים ובעלי חיים אינם יכולים לייצר אותו בעצמם. רוב הוויטמינים האחרים מיוצרים על-ידי צמחים ובעלי חיים, אך רק מיקרואורגניזמים, כמו שמרים, עובש, אצות וחיידקים, יכולים לייצר ויטמין B12. עובדה זו חשובה לבני אדם, שכן מערכת העיכול שלנו מכילה פטריות וחיידקים ידידותיים שמייצרים את הרכיב התזונתי החיוני הזה, יחד עם זאת חשוב לציין כי אין להסתמך על הייצור הטבעי של ה-B12 במערכת העיכול, כיוון שבעוד וספיגת הויטמין מתבצעת במעי הדק, ייצור ה-B12 מתבצע במעי הגס ולכן אינו נספג למחזור הדם.
- ויטמין B12 (ובמיוחד צורת המתיל-קובלאמין) מעודד הפרשה מהירה יותר של הורמון השינה מלטונין, ולכן, הוא עשוי להקל עלינו להירדם. בנוסף, הוא מאפשר לנו להתעורר מוקדם יותר, שכן הוא גורם לירידה ברמת המלטונין עם זריחת השמש. חלק מהאנשים הסובלים מבעיות שינה, אכן עשויים להפיק תועלת מוויטמין זה.
- לאנשים עם היסטוריה של מחלות אוטואימוניות, דלקת מפרקים, נוירופתיה שמקורה בסוכרת, טרשת נפוצה, ALS או נאורלגיה כרונית, חייבים לדאוג לקבלת כמות מספקת של ויטמין B12 למניעת חוסרים, שמאוד נפוצים באוכלוסייה הכללית. נטילה קבועה של B12 פעיל וזמין לשימוש הגוף מסוג מתיל-קובלמין עשויה בהחלט לעזור – וכדאי להתייעץ על כך עם הרופא המטפל.
- לאנשים שמרבים לאכול מזונות מעובדים ו/או מזונות שמכילים מונוסודיום גלוטמט, כדאי לדעת שגלוטמאט במצבים מסוימים ובצריכה מוגברת עשוי להיות מקושר למוות של תאי עצב חשובים. למה זה קשור אתם שואלים? זה קשור לכך שיש מחקרים המצביעים על כך ש-B12 מסוג מתיל-קובלאמין עשוי להגן מפני נזק נוירולוגי הנגרם מגלוטמאט.