על חשיבות השילוב בין B12 לחומצה פולית
הסיבה העיקרית להמלצה לצרוך תוסף B12 במשולב עם חומצה פולית היא לאור שיתוף הפעולה ההדוק ביניהם שבא לידי ביטוי בתהליכים רבים בגוף, כמו למשל תהליך יצירת תאי הדם האדומים בגוף – בו שניהם, יחד עם ברזל, מהווים את “אבני הבניין” הבסיסיות, ולכן חוסר באחד מהם עלול להתבטא באנמיה. שיתוף פעולה נוסף בין השניים קשור לעובדה שויטמין B12 משתתף בתהליך הפיכת חומצה פולית לצורתה הפעילה. כמו כן, שני הויטמינים נחקרו בהקשר של תרומתם להורדת הסיכון למחלות לב, ואף לתהליך המתילציה.
מחקרים רבים שנערכו על חומצה פולית (ויטמין B9) הראו כי היא חיונית לתפקוד תקין של המוח והיא אף ממלאת תפקיד חשוב בבריאות הנפשית והרגשית. היא מסייעת בייצור של החומר הגנטי, הלא הוא ה- DNA ו-RNA ולכן היא חשובה במיוחד במצבים המערבים צמיחה מואצת של תאים ורקמות, כמו למשל בתקופות הינקות, בגיל ההתבגרות ובהיריון. מאותה סיבה ממש, תאים מסוג מסוים, (כמו תאי העור, שעוברים תהליכי חלוקה מוגברת, מושפעים ישירות ממאגרי החומצה הפולית בגוף. אחד הסממנים הנפוצים למחסור בחומצה פולית וויטמין B12 הוא התפתחות של מחלת עור בשם ויטילגו. כך התגלה שלחולי ויטיליגו יש, במרבית המקרים, רמות נמוכות של חומצה פולית, של ויטמין B12 (ולעיתים גם של ויטמין C). לכן, בעת מחסור, נטילת ויטמינים אלו בתוסף בעל ספיגה גבוהה עשויה לשפר מאוד את מצב העור. בנוסף, מחסור בויטמין B12 ובחומצה פולית, עלול לפגוע בתהליך החלוקה של תאי עור חדשים ובכך גם לגרום להזדקנות מואצת של העור. חומצה פולית גם פועלת בשיתוף עם ויטמין B12 להורדת הרמות בדם של חומצת האמינו הומוציסטאין על ידי ההמרה שלה לחומצת האמינו מתיונין. לפיכך, מחסור באחד משני הויטמינים עלול לגרום לעלייה ברמות הומוציסטאין שמקושרת לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם.
בנוסף לכל הסיבות הללו, חשוב גם להבין שויטמין B12 וחומצה פולית מתחרים על אותם רצפטורים (קולטנים) בגוף,לכן אם נוטלים רק אחד מהם בלעדי השני, הדבר יכול להשפיע על ערכים שגויים בבדיקות הדם. כך לדברי פרופסור עמי סלע, מנהל המכון לכימיה פתולוגית בבי״ח שיבא תל-השומר:
״רצוי תמיד לצרוך חומצה פולית ביחד עם ויטמין B12 בתכשירי קוקטייל הוויטמינים. נטילה של חומצה פולית לבדה לאורך זמן, עלולה למסך מצב של אנמיה על רקע חסר בוויטמין B12, וכך עלול להיווצר מצב בו אדם נמצא זמן רב בחסר של B12, מה שעלול לגרום לתסמינים נוירולוגיים קשים ולעתים בלתי-הפיכים״ למאמר המלא.