ויטמין B12 (קובלמין) הוא ויטמין קריטי בחשיבותו לגוף, אך הגוף אינו יכול לייצרו בעצמו והוא אמור לקבלו מהמזון. הוויטמין נמצא בכמות גדולה במזונות מן החי ובמקרה הצורך ניתן לטול אותו בתוסף תזונה (או כתרופה בזריקה).
לוויטמין B12 יש תפקידים רבים בגוף, והוא נחוץ לתפקוד תקין של מערכת העצבים וליצירת תאי הדם האדומים והדנ”א בתאים.
חשוב לדעת כי רמות נאותות של ויטמין B12 הן קריטיות כדי לשמור על היריון תקין ובריא, ומחקרים מראים כי למוח ולמערכת העצבים של העובר דרוש ויטמין B12 בכמות מספקת מהאם כדי להתפתח כנדרש. יחד עם זאת, ידוע כי הסיבה השכיחה ביותר למחסור בוויטמין B12 אצל תינוקות היא מחסור אצל האם, כאשר בשלבים המוקדמים של ההיריון מחסור בוויטמין עשוי להגביר את הסיכון למומים מולדים כגון מומים בתעלה העצבית, כמו גם את הסיכון ללידה מוקדמת ולהפלות . באחד מהמחקרים נמצא כי נשים הרות עם רמות ויטמין B12 נמוכות מ- 250 מ”ג/ד”ל נמצאות בסיכון גדול פי 3 ללדת תינוק עם מומים מולדים, ונשים עם מחסור מתחת ל- 150 מ”ג/ד”ל נמצאות בסיכון פי 5 ללדת תינוק עם מומים מולדים, בהשוואה לנשים עם רמות נאותות של הויטמין. כמו כן, ילדים עם בעיה התפתחותית כלשהי צריכים בראש וראשונה להיבדק בכדי לזהות אם קיים אצלם מחסור ב- .B12 לרוב, אם האבחנה של חוסר בוויטמין B12 נעשית בזמן, סביר להניח כי הם יוכלו להתאושש במהירות ממצבם ולהדביק את הפער. אם הבעיה אינה מאובחנות למשך פרק זמן ארוך, לעיתים עלול להיגרם לילדים נזק בלתי הפיך.
במחקר עדכני (2022) ציינו החוקרים כי המעי הדק של ילדים יכול לספוג רק 1 מק”ג של ויטמין B12 בכל ארוחה. לכן אם לילד יש מחסור של 500 מק”ג בוויטמין B12, תידרש תקופת זמן ארוכה מאוד כדי לאזן את המחסור באמצעות מזון בלבד.
כמו כן, צוין כי מחסור בוויטמין B12 יועבר מהאם ההרה ליילוד, אשר יסבול ממחסור בוויטמין אפילו עוד לפני ההזנה בחלב האם – שיהיה דל ממילא בוויטמין B12. בנוסף, אצל תינוקות ופעוטות המחסור ב- B12 עלול לפגוע בבנייה של תאי הספיגה במעי. כתוצאה מכך, תפגע היכולת שלהם לספוג ויטמין B12 מהתזונה כמו גם נוטריינטים חיוניים אחרים – מה שייצור מעגל קסמים של מחסור חוזר ונשנה בוויטמין ,B12 ואף עלול להוביל לתת-תזונה.
מחסור בויטמין B12 אצל פעוטות וילדים עשוי להתבטא בסימפטומים הבאים:
הסימפטומים הראשוניים מתבטאים בעייפות, חולשה, אדמומיות ברקמה הרירית של הפה (סטומטיטיס), אובדן תיאבון, ירידה במשקל ולעיתים שלשול או עצירות. בגלל שסימפטומים אלו אינם ספציפיים ויכולים להתאים להרבה מצבים רפואיים, אם הם מופיעים תמיד כדאי להתייעץ עם הרופא לגבי בדיקת דם לזיהוי מחסור של ויטמין B12.
פעוטות וילדים אף יכולים לפתח סוג של אנמיה על רקע מחסור בוויטמין B12 הנקראת אנמיה מגאלובלאסטית, המתאפיינת בתאי דם אדומים גדולים מהרגיל. בנוסף, יכולה להיות ירידה בתאי הדם הלבנים (של מערכת החיסון) ובטסיות הדם (התאים האחראיים על קרישת הדם), מצב המכונה פנציטופניה.
במצבי מחסור ילדים עלולים לגלות עצבנות וחוסר שקט ואפילו דיכאון וילדים קטנים עלולים לפתח עיכוב התפתחותי פסיכומוטורי. ילדים גדולים יותר עלולים לסבול מתחושת נימול ו”הירדמות” של כפות הידיים והרגליים עקב מצב הנקרא נוירופתיה היקפית, כאשר מחסור לאורך זמן עלול לגרום להתנוונות של עמוד השדרה.
לקריאת מחקר קליני שמראה כי מחסור ב B12 וחומצה פולית גורם לבעיות התפתחותיות בקרב ילדים
מאחר ורוב הילדים יתקשו לקחת תוסף ויטמין B12 בכדורים, מומלץ על נטילת תוסף B12 מסוג מתיל-קובלאמין בנוזל. בגלל שילדים מתקשים להחזיק את הנוזל הרבה זמן, ניתן לחלק נטילת כמות של טפטפת שלמה לנטילה של מספר טיפות בודדות לאורך היום. ניתן גם לאפשר לילד “לשחק” עם הנוזל בחלל הפה, בכדי להאריך את משך השהייה של הויטמין באתרי הספיגה מתחת ללשון.
“ערכים נמוכים של B12 ויטמין עלול לגרום לנזק מוחי של מאות ילדים בכל שנה. בחלק מהמקרים ילדים סובלים מנזק מוחי בלתי הפיך כי יש להם פגמים מולדים הנובעים מחוסר בויטמין B12 שהרופאים לא מצליחים לזהות. במקרים אחרים, האשמה נופלת על גורמים סביבתיים כגון התזונה. המקרה הנפוץ ביותר של מחסור ב B12 בתינוקות וילדים צעירים הוא מחסור תזונתי של האם, אשר גורם לסימפטומים ברורים אצל תינוקות יונקים בגילאי ארבעה ושמונה חודשים.
ההורים לא תמיד מודעים לכך שהתינוקות אינם חסינים בפני מחסור בויטמין B12. למעשה, באופן אירוני, לעתים קרובות אלה דווקא האמהות הבריאות בעלות המודעות הגבוהה שהכניסו את ילדיהם לסיכון גבוה של מחסור”.
(מתוך Could It Be B12 של Sally M Pacholock)