כמה פעמים ניסית להבין מה כתוב על תווית תוספי תזונה ולא הבנת? הרבה פעמים מדובר ברשימה ארוכה ובה שמות מסורבלים ולא מוכרים של רכיבים שונים.
כחברה שחרטה על דגלה את ערך ה-Clean Label” ועסקה רבות בהנגשת המידע הקשור לקריאה נכונה של תוויות תוספי תזונה, נתחיל בכך שנזכיר שהמושג clean label מבטא בראש ובראשונה את “נקיון” התווית מרשימה ארוכה של רכיבים ומדבר על רשימה קצרה של רכיבים, המופיעים על התווית בסדר יורד כך שהרכיב שנמצא במקום הראשון הוא זה שקיים במוצר בכמות הגבוהה ביותר (לרוב מדובר ברכיבים הפעילים שבמוצר) אחריו זה שנמצא בכמות נמוכה יותר וכן הלאה, כך שהרכיב האחרון שיופיע ברשימה, הוא גם זה שקיים במוצר בכמות הנמוכה ביותר.
שקיפות מלאה בהנגשת התווית והבנתה, חשובה לנו מאוד. במאמר זה נשמח לעזור גם לכם להבין את משמעות הרכיבים.
מתיל-קובלמין
קובלמין זהו השם של ויטמין B12. מתיל מתייחס לצורה הפעילה שלו בגוף, זו שתורמת קבוצת מתיל (CH3 – אטום פחמן הקשור ל- 3 אטומי מימן) בתהליך בסיסי וחיוני בגופינו שנקרא מתילציה (1), בלעדיו אנחנו לא יכולים להתקיים. תפקודים שתלויים במתילציה הם: בניית DNA, העברת סיגנלים במוח, שפעול של מתווכים עצביים כמו סרוטונין האחראי על מצב הרוח שלנו, דה-טוקסיפיקציה של הכבד ועוד. כלומר, מתיל קובלמין היא צורה פעילה של ויטמין B12.
נגזרת המתיל רלוונטית גם לפולאט ( הצורה הפעילה של ויטמין B9), היא מאפשרת לעקוף מספר תהליכי המרה בגוף, התלויים במגוון חומרים ובגן ה- MTHFR. בקרב אנשים שיש להם מוטציה בגן ה- MTHFR , ההמרה של פולאט למתיל-פולאט הפעילה עלולה שלא להתבצע בצורה מלאה (2) . לכן, שימוש ישיר בנגזרת המתיל היא חשובה. כלומר, מתיל פולאט היא צורה פעילה של חומצה פולית.
Non Flush Niacin
ניאצין הוא למעשה ויטמין B3, ויטמין מסיס במים, השייך למשפחת ויטמיני B. הוא מעורב בייצור אנרגיה, הורמוני מין וחומצות גרעין של ה- DNA. למרות שהגוף יודע לייצר אותו מחומצת האמינו טריפטופאן, הוא עדיין נחשב ויטמין שחייבים לצרוך מהמזון (3).
הניאצין בתוספי תזונה מופיע במספר צורות. כאשר הוא מופיע כ-Nicotinic acid הוא עלול לגרום לתופעת לוואי של הסמקה (Flushing), כולל האדמה בעור ותחושת בעירה. תופעה זו מתרחשת בעקבות הרחבה של כלי הדם כתוצאה מנטילת ה- Nicotinic acid (4). אולם יש צורה אחת שלא גורמת לתופעות לוואי אלו והיא ה-Non-Flush (niacinamide או nicotinamide או Nicotinamide riboside, מה שנקרא גם Niagen בארה״ב) (5) והיא הצורה בה אנחנו משתמשים בתוסף ה-B-COMPLETE שלנו.
ביס-גליציניאט
מונח זה מתייחס לפטנט בו קיימת קשירה של מינרלים לשתי מולקולות של חומצת האמינו גליצין בטכנולוגיה ייחודית שנקראת TRAACS – The Real Amino Acid Chelate System. היא מייצרת תרכובות בעלות מבנה מולקולרי זעיר ויציב בטווחים שונים של חומציות (6) ולא מאפשרת קשירה לרכיבי מזון אחרים שעלולים להפריע לספיגה של מינרלים. מחקרים קליניים הוכיחו כי הספיגה של ברזל ביסגליצינאט טובה יותר מזו של ברזל סולפאט גם בנוכחות של רכיבי מזון כמו חומצה פיטית (7) (8).
בנוסף, תוספי מינרלים עלולים לגרום לתופעות לוואי. למשל, תוסף ברזל עלול לגרום לעצירות ותוסף מגנזיום עלול לגרום לשלשולים. הסיבה לכך היא שהמינרלים לא נספגים במלואם וישנו מעבר של מולקולות לא מעוכלות במערכת העיכול. תוספי מינרלים בצורת ביסגליצינאט מאפשרים ספיגה טובה יותר עם מינימום תופעות לוואי (9).
ביוטין
ביוטין מהווה חלק מויטמיני ה-B במוצר B-COMPLETE. הוא ויטמין חיוני מסיס במים ומסומן כויטמין B7. ביוטין מסייע לאנזימים בתהליכים שונים בגוף, כגון ייצור חומצות שומן, ייצור גלוקוז משומנים וחלבונים (גלוקונאוגנזה), ביטוי וויסות של גנים, ייצור מיאלין ועוד (10) (11). חסר בביוטין עלול לגרום לנשירת שיער, ציפורניים שבירות, פריחה בפנים, דכאון, חוסר אנרגיה ועקצוצים בכפות הידיים והרגליים. מחקר משוויץ מצא ש- 38% מהנשים שהתלוננו על נשירה שיער סובלות מחסר בביוטין (12).
®Cureit
הינה פורמולציה, חיבור של מרכיבים, המופקים משורש הכורכום: כורכומינואידים, טורמרין, סיבים, ושמן אתרי. חיבור זה נוצר לאחר מיצוי והפרדה של הרכיבים השונים של השורש, והרכבתם מחדש, באמצעות טכנלוגיית ה- Polar-Nonpolar-Sandwich (PNS) , באופן המאפשר להם זמינות ביולוגית גבוהה יותר וספיגה טובה יותר של הכורכומנואידים (13). מחקר הראה כי רמות כורכומינואידים בדם לאחר נטילת מנה אחת של “Cureit” הייתה גבוהה פי 10 מאשר לאחר נטילת כורכומין רגיל (14).
ויטמין E ממקור טבעי
ישנם רכיבים הזקוקים להגנה מפני חמצון כמו ויטמין C ואומגה 3. אחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר הוא ויטמין E ואנחנו עושים בו שימוש בחלק מהמוצרים שלנו בצורתו הטבעית, המופקת משמן החמניה. הצורה הפעילה והנפוצה של ויטמין E היא אלפא-טוקופרול (α-tocopherol) והצורה שמופיעה בטבע היא D-α-tocopherol והיא הפעילה ביותר וגם זו הקיימת במוצרים שלנו. הצורה הסינתטית היא DL-α-tocopherol acetate. מחקרים מראים שלצורה הטבעית יש זמינות ביולוגית גבוהה יותר מאשר לצורה הסינתטית ואף פעילות נוגדת חמצון חזקה יותר (15) וזו הצורה שאנחנו בחרנו להכניס למוצרים שלנו ולשמור על החיבור שלהם לטבע.
Bibliography
- Ming Zhang, Wenjuan Han, Sanjue Hu, and Hui Xu. Methylcobalamin: A Potential Vitamin of Pain Killer. Neural Plast. Dec 26, 2013, p. doi: 10.1155/2013/424651.
- Varga, Stephan Moll and Elizabeth A. Homocysteine and MTHFR Mutations. Circulation. July 2015, Vol. 132, 1, pp. e6-e9.
- Stefano Comai 1, Antonella Bertazzo 2, Martina Brughera et al. Tryptophan in health and disease. Adv Clin Chem. 2020, Vol. 95, pp. 165-218.
- Heather L Clifton 1, Bora Inceoglu, Linlin Ma et al. TRPV1 channels are involved in niacin-induced cutaneous vasodilation in mice. J Cardiovasc Pharmacol. Feb. 2015, Vol. 65, 2, pp. 184-91.
- Dietrich Conze, Charles Brenner, Claire L Kruger. Safety and Metabolism of Long-term Administration of NIAGEN (Nicotinamide Riboside Chloride) in a Randomized, Double-Blind, Placebo-controlled Clinical Trial of Healthy Overweight Adults. Sci Rep. Jul 5, 2019, Vol. 9, 1, p. 9772.
- M N García-Casal, M Layrisse. The effect of change in pH on the solubility of iron bis-glycinate chelate and other iron compounds. Arch Latinoam Nutr . March 2001, Vol. 51, pp. 35-6.
- Hertrampe E. Olivares M. . Iron amino acid chelates. Arch Latinoam Nutr. Nov. 2004, Vol. 74, 6, pp. 435-43.
- M Layrisse, M N García-Casal, L Solano, M A Barón et al. Iron bioavailability in humans from breakfasts enriched with iron bis-glycine chelate, phytates and polyphenols. J Nutr . Sep 2000, Vol. 130, 9, pp. 2195-9.
- S A Schuette, B A Lashner, M Janghorbani. Bioavailability of magnesium diglycinate vs magnesium oxide in patients with ileal resection. JPEN J Parenter Enteral Nutr. Sep-Oct 1994, Vol. 18, 5, pp. 430-5.
- Zempleni J, Wijeratne SS and Hassan YI. Biotin. . Biofactors. Jan-Feb. 2009, Vol. 35, 1, pp. 36-46.
- Pacheco-Alvarez D, Solórzano-Vargas RS and Del Río AL. Biotin in Metabolism and Its Relationship to Human Disease. Arch Med Res. 2002, Vol. 33, 5, pp. 439-47.
- Ralph M Trüeb, MD. Serum Biotin Levels in Women Complaining of Hair Loss. Int J Trichology. Apr-Jun 2016, Vol. 8, 2, pp. 73–77.
- Augustine Amalraj, Shintu Jude, Karthik Varma et al. Preparation of a novel bioavailable curcuminoid formulation (Cureit™) using Polar-Nonpolar-Sandwich (PNS) technology and its characterization and applications. Mater Sci Eng C Mater Biol Appl. Jun 2017, Vol. 1, 75, pp. 359-367.
- Sreeraj Gopi*, Robin George, Mercy Thomas, Shintu Jude. A Pilot Cross-Over Study to Assess the Human Bio Availability of “Cureit” A Bio Available Curcumin in Complete Natural Matrix. Asian Journal of Pharmaceutical Technology & Innovation. 2015, Vol. 3, 11, pp. 92-96.
- K. Cheng, Y. Niu, X. C. Zheng et al. A Comparison of Natural (D-α-tocopherol) and Synthetic (DL-α-tocopherol Acetate) Vitamin E Supplementation on the Growth Performance, Meat Quality and Oxidative Status of Broilers. Asian-Australas J Anim Sci. May 2016, Vol. 29, 5, pp. 681–688.