ויטמין C משמש כאחד מנוגדי החמצון העיקריים והעוצמתיים בגופנו אשר משתתף בתהליכים ביוכימיים רבים ומהווה חלק אינטגרלי מתהליך הייצור של חלבון הקולגן – הנמצא בכל רקמות החיבור בגוף, כולל בעור – והוא זה אשר מקנה לו את המוצקות והמראה המתוח הנחשק שאופייני בגילאים הצעירים. מסיבה זו לויטמין C איכויות רבות בתחום האנטיאייג’יג – בו רותמים את יתרונותיו לעיכוב הזדקנות מוקדמת של העור, להגנה עליו מפני היווצרות קמטוטים וקמטים, לשמירה על לחותו , ומה גם שהוא אף נוטל חלק פעיל בתהליכי פירוק וסילוק הרעלים מגופנו – החשובים אף הם לשמירה על בריאות העור.
ויטמין C אף ידוע כמעכב של האנזים היאלרונידאז וכפי הנראה זו דרך נוספת בה הוא מחזק את רקמת הקולגן בעור ומונע פירוק מואץ שלה.
אמנם נדיר לפתח במערב מחלות על רקע של חוסר ויטמין C, אולם בהחלט עשוי להיווצר בו חוסר גבולי, שיתבטא בהיווצרות קמטוטים בטרם עת בעור על רקע פגיעה בתהליך תקין של ייצור קולגן בגוף – תחילה באזורים בפנים בהם העור דק במיוחד (בזוויות העיניים למשל) ולאחר מכן במצח ובאזורים נוספים. חוסרים רציניים יותר יגרמו למראה עור שאינו מתוח ומהודק אלא נפול.
בנוסף, חשוב לדעת כי בעיתות של מתח, קיים ניצול מוגבר של ויטמין C על ידי הגוף ולכן רצוי לאזן זאת על ידי צריכה מוגברת של מזונות עשירים בויטמין C בשילוב עם נטילת תוסף תזונה. בהקשר זה, מחקרים הראו כי אצל אנשים אשר צרכו כמויות נאותות של ויטמין C במצבי סטרס, רמות ההורמון קורטיזול בדמם (שמופרש במצבי מתח מבלוטת יותרת הכליה) היו נמוכות יותר מאשר אצל אנשים שלא צרכו תוספת של ויטמין C. גם בקרב מעשנים, הרמות בדם של ויטמין C הן נמוכות בכ-50% בהשוואה לאילו שלא מעשנים. ובדיוק מסיבה זו אצל מעשנים נוצרים קמטוטים אופייניים מעל לשפתם העליונה ואף בזוויות העיניים.
לאור העניין הגובר בויטמין C בתחום האנטי-אייג’ינג, חברות קוסמטיקה רבות עושות בו שימוש נרחב במוצרים למריחה חיצונית לשם מיצוק, תגבור הלחות, הבהרת כתמי פיגמנטציה וכהויות מתחת לעיניים וטשטוש קמטוטים (טיפ – הם יעבדו מצוין ואף טוב יותר בשילוב עם צריכה מוגברת של ויטמין C המצוי בשפע בירקות ופירות או באמצעות תוסף תזונה).
אז אם בריאות עורכם חשובה לכם ואתם רוצים לתמוך בייצור תקין של קולגן למיצוק העור ולמניעת הזדקנותו בטרם עת, ובפרט אם אינכם צורכים מספיק ירקות ופירות טריים בתזונה, תוכלו לתגבר את צריכת הויטמין בנטילת תוסף. חשוב לדאוג ולתגבר את הסטטוס האנטי-חמצוני של הגוף תוך שימוש בויטמין C ביום (לגבי המינון כדאי להתייעץ עם רופא או מטפל מוסמך). ההמלצה תקפה גם לאלו מביניכם שנחשפים רבות לשמש או לזיהום אוויר, לצורכים אלכוהול בכמות גדולה, לבעלי רמות לחות נמוכה בעור, לכל מי שעבר את גיל 35 וחושש מהזדקנות מוקדמת של העור וגם למי שרמות הסטרס בחייו גבוהות. (ובינינו – מי לא סובל כיום מעודף סטרס?)
כמה לקחת?
מחקרים שונים מציינים מינוני נטילה הנעים בין 2000-200 מ”ג ביום. ויטמין C הוא מסיס במים ועל כן הוא אינו נוטה להצטבר ברקמות, וגם אם נצרוך כמות עודפת ממנו, כזו שמעבר לצורכי הגוף – היא תתפנה דרך הכליות ותופרש בקלות בשתן (למרות שאין צורך ליטול מינון גבוה מעבר ל-1000-2000 מ”ג ביום). אמנם ברפואה הקונבנציונלית, לעיתים נעשה שימוש במינונים גבוהים של ויטמין C לטיפול בבעיות בריאות שונות – אך במצבים אלו הוא ניתן כעירוי תוך ורידי או בזריקות.