ויטמין B12 לתינוקות
כל תינוק שמגיח לאוויר העולם מגיע עם מאגר של ויטמין B12 לפרק זמן קצר.
חלב האם אשר מכיל ויטמין B12 מבטיח את המשך האספקה הסדירה. אולם אימהות אשר סובלות מחסר של ויטמין B12 יתקשו להבטיח אספקה נאותה וסדירה של ויטמין B12 לתינוקם בתקופת ההנקה, שכה חשוב להתפתחותו התקינה. בהקשר זה נציין, כי הכבד מסוגל לאחסן כמות של ויטמין B12 שתספיק למספר שנים, ולכן מחסור בויטמין B12 מתהווה באיטיות רבה. אך כאשר הוא קיים, הוא עשוי להעמיד את האם ותינוקה היונק בסיכון.
מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות הראו כי מחסור בויטמין B12 עלול להשפיע לרעה על התפתחות תינוקות, גם מבחינת ההתפתחות הקוגניטיבית וגם מבחינת עיכובים בדיבור, בהליכה, ובפעולות מוטוריות. מסיבה זו, במקרה שבו האם המיניקה סובלת ממחסור בויטמין זה, מומלץ שהיא או תינוקה יקבלו תוספת של B12 – בהתאם להמלצת הרופא המטפל שאף יקבע את מינון הלקיחה.
להמשך קריאה על ויטמין B12
ויטמין D לתינוקות
המקור הטוב ביותר לויטמין D הוא קרני השמש, ולכן חשיפה מבוקרת לשמש ע”י הריוניות וילדים היא הכרחית ביותר. ויטמין D אחראי, בין היתר, על תהליך בניית העצמות אצל עוברים, תינוקות וילדים, על גודלן ותכולת המינרלים שבהן, כמו הסידן למשל. מחקר בריטי שעקב במשך 9 שנים אחר התפתחות ילדים גילה שעצמות הילדים שאימהותיהם לקו במחסור בוויטמין D במהלך ההיריון, נטו להיות חלשות יותר.
מחסור חריף של ויטמין D אצל האישה ההרה עלול לגרום לרככת עצמות אצל העובר המתפתח – מחלה מטאבולית המופיעה אצל כ- 22% מהתינוקות.
רככת מתפתחת כתוצאה מפגיעה בחוזק העצם, לרוב עקב אי ספיגת סידן על רקע מחסור בויטמין D. רככת מעלה את הסיכון לשברים ולעיוותים של העצמות.
מלבד עצמות השלד, לויטמין D תפקידים נוספים קריטיים המתקשרים לפעילותם התקינה של מערכות ואיברים רבים בגוף, כגון: המוח, הלב, מערכת החיסון ועוד.
מסיבות אילו, משרד הבריאות ממליץ לכלל התינוקות, ללא קשר לסוג המזון שהם מקבלים, לקבל תוסף של ויטמין D כבר מהלידה.
להמשך קריאה על ויטמין D
ויטמין C לתינוקות
ויטמין C הינו אחד הויטמינים החשובים ביותר עבור תינוקות וילדים לאור חשיבותו לשמירה על הבריאות הכללית. במשך ששת החודשים הראשונים לחייו של התינוק, חלב האם אמור לספק את כלל כמות הוויטמין הנדרשת עבור התינוק, בהנחה שהאם אינה סובלת מחוסרים תזונתיים משמעותיים. בשלבים מתקדמים יותר, ולאחר שהתינוק נחשף למזונות נוספים, הכנת רכז פירות וירקות בסמוך להזנת התינוק יימנע את פירוק הויטמין ויספק את הצריכה המומלצת.
להמשך קריאה על ויטמין C
ברזל לתינוקות
תינוק בריא בדרך כלל נולד עם מאגרי ברזל אשר יספיקו לפחות ל 4-6 החודשים הראשונים לחייו.
מאגרים אילו התמלאו על ידי הברזל האימהי במהלך תקופת ההיריון, כאשר מרביתו מתקבל מהאם בחודשים האחרונים של ההיריון.
כיום תינוקות רבים נמצאים בסיכון מוגבר לאנמיה וחלקם אף נולדים עם מחסור בברזל. בדרך כלל מדובר בתינוקות פגים, או כאלו שנולדו במשקל לידה נמוך או לחילופין תינוקות שנולדו לאימהות חולות סוכרת.
ע”פ הדו”ח האחרון של האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, כל התינוקות צריכים לקבל תוספת ברזל החל מגיל 4 חודשים. אמנם חלב האם מכיל ברזל בעל זמינות ביולוגית גבוהה, אך לא תמיד בכמות מספקת.
בנוסף, כמות הברזל הזמין מחלב אם פוחתת כאשר משלבים בהנקה גם תמ”ל (תרכובת מזון לתינוקות) או מזונות מוצקים.
להמשך קריאה על ברזל
חומצה פולית לתינוקות
אמנם אנמיה עקב חוסר בברזל היא השכיחה ביותר, אולם סוגים נפוצים נוספים של אנמיה נגרמים עקב חוסר בויטמין B12 או בחומצה פולית. במקרים אילו האנמיה תתבטא בתאי דם גדולים במיוחד שאינם מתפקדים כראוי.
אנמיה מחוסר בחומצה פולית תתבטא בירידה בייצור תאי דם אדומים. זאת משום שחומצה פולית נדרשת בכמויות גבוהות יותר אצל תינוקות לתהליך שכפול של הדנ”א וצמיחה תאית תקינה, וזה כולל את תאי הדם האדומים. תינוקות שיש להם מחסור בחומצה פולית עלולים להראות סימנים של עייפות כרונית, קוצר נשימה, דופק איטי, חולשה, בחילות, משקל גוף נמוך, כאבי הראש, התעלפויות, עצבנות, חיוורון וצהבת.
סידן לתינוקות
בניגוד לאמונה הרווחת, סידן חיוני לא רק לתהליכי גדילת והתחזקות העצמות, אלא שהוא מהווה למעשה חלק חשוב בפיזיולוגיה של הגוף האנושי, והוא מינרל מהחשובים בגופינו, ואף הנפוץ ביותר ברקמות ובתאים. למעלה מ- 99 אחוזים מהסידן מאוחסנים בעצמות ובשיניים והשאר מאוחסן בשרירים, בדם ובנוזל הבין תאי, והוא אף פועל כמו שליח המעביר מסרים במערכת העצבים המרכזית.
במהלך חיינו, העצמות שלנו עוברות הרבה שינויים. במהלך גיל הינקות והילדות, העצמות נמצאות בגדילה מתמדת ולכן דרישת הגוף לסידן עולה מאוד. מצב של מחסור בסידן אצל תינוקות וילדים צעירים עלול לגרום למחלת הרככת, לעיוותים ולשברים לעתים תכופות.
להמשך קריאה על סידן