המודעות בארץ להוצאת סתימות אמלגם עולה בשנים האחרונות .
ברוב המדינות בעולם, סתימות האמלגם יצאו מהחוק והאבסורד הוא שבישראל יש עדיין רופאי שיניים שממליצים על הסתימות הרעילות. תהליך הוצאת הסתימות מצריך אחריות מצד המטופל ללקיחת תוספים מיוחדים ודורש ציוד מקצועי מצד רופא השיניים.
מה זה אמלגם?
זו תרכובת של אבקות מתכת שונות (כסף, נחושת, בדיל) מחוברת עם כספית נוזלית. תרכובת זו יוצרת גוש גמיש שרופא השיניים מחזיק בזהירות עם כפפות ו”מחזיק” אמלגם (כדי לא לגעת בחומר הרעיל- כספית) ודוחס אותו לתוך החור שבשן.
אחרי כמה דקות של דחיסה עם מכשיר מיוחד, החומר מתחיל להתקשות ומסיים את התקשותו אחרי כשעתיים. במהלך שעתיים אלו מומלץ לא לאכול על הסתימה כדי למנוע התפרקותה. במהלך העבודה מתפזרים חלקיקים שונים של התרכובת בחלל הפה ולפעמים נבלעים על ידי המטופל.
בשנים הראשונות של השימוש באמלגם רופאי השיניים היו לוקים במחלה קשה הנקראת SATURNISM שהיא הרעלת עופרת. מאז רופאי השיניים למדו להגן על עצמם עם כפפות ומחזיק אמלגם, כדי לא לגעת בחומר הרעיל.
מהי כספית ולמה היא כה מזיקה?
לכספית אין שום שימוש ביולוגי והיא מתכת רעילה בכל רמה. סימנים מוקדמים של זיהום כספית כוללים: ירידה בתחושות המגע והמישוש, ירידה בחוש השמיעה הראיה והטעם, טעם מתכתי בפה, עייפות או ירידה בכח הסבל והפרשת רוק מוגברת.
כאשר ישנה חשיפה מתמשכת לכספית הסימפטומים עלולים להתקדם ולכלול אנורקסיה, אבדן התחושות ותחושות מדומות בעור, כאבי ראש, לחץ דם גבוה, עצבנות, רגשנות יתר, מצבי רוח ודיכוי מערכת החיסון.
יתכן חוסר איזון למערכת החיסון באופן כללי: דלקות אקוטיות או כרוניות, מחלות אוטואימוניות, אלרגיות, רגישות גבוהה לכימיקלים מהסביבה וכו’.
תהליכי מחלה מתקדמים של הרעלת כספית כוללים: רעידות וחוסר קורדינציה, אנמיה, פסיכוזות, התנהגות מאנית, מחלות אוטואימוניות מתקדמות, הפרעות קשות במערכת החיסונת וכשל או חוסר תפקוד בכליות.
הסרת אמלגם
עם קביעתה של סתימת אמלגם בפה מתחיל תהליך של חימצון-חיזור בין הסתימה החדשה לסתימות ישנות או לכתרים.
הרוק הוא מיץ העיכול הראשון שהמזון פוגש. כמו כל מיץ עיכול תפקידו לפרק. הוא מורכב מיונים שונים, חלבונים, אנזימים רבים ומרכיבים של המערכת החיסונית.
יש עיקרון בכימיה אשר אומר כך: אם 2 מתכות נמצאות בתמצית יונית, נוצר ביניהם תהליך של חימצון חיזור (oxidation-reduction) וזרם חשמלי. אחת המתכות הופכת ל”אנודה”-Anoda
(מקבלת יונים והופכת ל+) והשנייה הופכת ל”קתודה”- Cathoda (נותנת יונים והופכת ל-).
בין הפלוס למינוס נוצר מעגל חשמלי המחובר עם הרוק ותהליך החלפת היונים ופירוק המתכות ממשיך כל עוד המתכות נמצאות בפה.
לאן הולכים היונים הללו ?
חלק נדבק למתכת השנייה וחלק נבלע עם הרוק וחודר לרקמות הרכות- כך שנים על גבי שנים. לא מרגישים את התהליך בדרך כלל- רק אנשים רגישים במיוחד ירגישו טעם של מתכת או זרם חשמלי (כמו תחושת צריבה).
צפו בסרטון המסביר את השפעת אדי הכספית על מערכת העצבים במח
רובכם ודאי יודעים שרמת הכספית תעלה בדם בעקבות קדיחה של סתימות כסופות. המסקנה ההגיונית היא שיש הרבה מאוד כספית שמשוחררת בתהליך הקדיחה מהסתימות הכסופות ושהעליה ברמות הכספית בדם היא מהכספית שהשתחררה מאותם סתימות במהלך הקידוח. האמת היא שזה קצת יותר מורכב מזה…
היום אנחנו יודעים שאם לוקחים מילוי אמלגם (סתימה כסופה) שמורכבת בדר”כ מ-50% כספית, וטוחנים אותה – אדי הכספית ישתחררו כתוצאה מחימום תערובת הכספית. אותה תערובת נקראת אמלגם. כל רופא שיניים, גם רופא קונבנציונלי שמבין דבר או שניים על החומר הרעיל ירצה להמנע מחימום האמלגם במהלך הקדיחה במידת האפשר.
ארגון רפואת השיניים הביולוגית בארה”ב פירסם פרוטוקול, המפרט את הדרך הבטוחה ביותר להחליף את סתימות האמלגם.
הפרוטוקול של ה – International Academy of Medicine & Toxicology) IAOMT) מחייב להשתמש במסיכת חמצן, בלוני חמצן, מסכות גז, חמצן לנשימה, סכרי גומי, חדרים מיוחדים עם מערכות ניקוי אוויר מיוחדות וכל זאת על מנת להמנע מחדירה של אדי כספית לדם.
כמו כן, פרסם הארגון המלצות תזונתיות כיצד לנקות את הגוף משאריות של מתכות רעילות (דה-טוקסיפיקציה) ולזרז את תהליך ההחלמה. פרוטוקול זה מחייב את כל רופאי השיניים הביולוגיים.
העניין הוא שמחקרים בדקו שגם כשרופא השיניים משתמש בכל הפרוטוקול של ה-IAOMT עדיין ישנה עלייה משמעותית של כספית רמות הכספית בדם תוך 48 שעות מרגע הוצאת האמלגם. איך זה הגיוני אתם שואלים?
בוא נחזור רגע אחורה. כל רופא שיניים יסכים שכשהסתימות יושבות בתוך הפה שלך שנה אחרי שנה, אדי הכספית נפלטים באופן קבוע וחלק מהכספית שנפלטת אף נספגת אל תוך הרקמות בגוף.
אם כך, הכספית נפלטת לרקמות הגוף, נספגת ומצטברת ברקמות במשך שנים ארוכות. (ברוב המקרים תצטבר במח ובכליות ).
בזמן שהכספית נפלטת מסתימות האמלגם ונספגת ברקמות העמוקות בגוף ישנו תהליך הדרגתי שמפעיל לחץ ודוחף את הכספית החוצה ככל האפשר. מדובר בכללי פיזיקה וכימיה בסיסיים ביותר.
הדרך הטובה ביותר להסביר זאת היא הדוגמא הבאה: אם נשים כפית מלאה במלח אל תוך דלי עם מים, יתבצע תהליך שנקרא דיפוזיה. כלומר המלח יתפזר אל תוך הדלי המלא במים וימשיך להתפזר עד שיגיע לאיזון.
בדיוק אותו תהליך מתרחש אצלינו בפה. הכספית ששוכנת אצלינו בסתימות, והכספית בתוך הרקמות דוחפות/הודפות אחת את השניה כמו פולסים של שני מגנטים קרובים אחד לשני, עד שמושג איזשהו איזון בניהם.
ובכן, נניח לרגע שהיתה איזשהי דרך להוציא את המלח מהצד השמאלי של הדלי מה היה קורה אז?
תשובה: המלח מצד ימין היה מתפזר ומגיע לצד שמאל של הדלי עד שריכוז המלח היה שוב זהה בשני הצדדים.
כנ”ל גם לגבי הכספית. אחרי שמוציאים סתימת כספית האיזון שהיה בגוף בין הכספית ברקמות לכספית בשיניים – מופר. פתאום אחרי ההוצאה ישנו פחות לחץ להדוף את הכספית וזהו למעשה השלב שיש יותר מדי כספית ברקמות הגוף מכיוון שלא יהיה מה שיהדוף אותה ויפעיל לחץ! הרי הכספית הוצאה מהשיניים, והשלב הבא הוא יציאת הכספית מחוץ לרקמות וכניסה למחזור הדם ושם היא תהיה משונעת בכל הגוף.
בזמן שהכספית הוצאה אל מחוץ לרקמות הגוף (וכשהיתה שם שמרה על איזון הכספית בגוף) היא החלה להיות משונעת במחזור הדם על מנת לחפש מקום חדש להתישב בו ולמצוא את אותו איזון שהיה לפני. וזהו בדיוק השלב שהכספית נמצאת בערכים מאוד גבוהים בגוף. לבסוף הכספית יכולה להתישב ברקמות המח, הכליות, וסביב רקמות השריר.
החדשות הטובות הן שהעליה ברמת הכספית בדם מראה למעשה על הפחתה של הכספית מהרקמות בגוף, החדשות הרעות הן שאם הינך סובל מסימפטומים של הרעלת כספית אז סביר להניח שתסבול מסימפטומים חזקים הרבה יותר כשרמות הכספית בדם יתחילו לעלות.
טיהור מתכות – חשוב מאוד לסילוק הכספית מהגוף!
אמנם העלייה בכספית במחזור הדם לא טובה באופן זמני, אך זוהי האינדיקציה הראשונה לכך שהרקמות בגוף נפטרות מהכספית ששכנה עמוק בתוכם במשך זמן רב.
המטרה של הוצאת הכספית הוא להיפטר מהכספית ששוכנת ברקמות ולהימנע מהגעה של הכספית לרקמות המח, הכבד, הכליות וכו’.
רמות מוגברות של כספית בדם או בשתן עשויות לקרות בהתאם לעומס על הגוף ולסוג הכספית, משך הזמן והמינון של החומרים מנקי הרעלים לאחר שימוש ב-DMSA, DMPS או ב-D פניצילאמין.
בדיקת דם ובמיוחד בדיקת תאי הדם יעילה אך ורק עבור אבחון חשיפה לכספית אורגנית (מתיל) שהתרחשה ממש לאחרונה או באופן מתמשך.
מאיפה כל הכספית הזו?
המאמר “Kinetics of Mercury in Blood and Urine after Brief Occupational Exposure” – מדבר על מחקר שנעשה בחודש מאי 1992, זה לא היה מחקר שבוצע על רפואת שיניים, אלא מטרתו של המחקר היתה לגלות כמה זמן מרגע החשיפה לכספית עד שניתן למדוד אותה בבירור בדם. הדוגמא שניתנה במחקר היתה חשיפה של אדי כספית בעת הוצאת אמלגם.
ובכן ע”פ ממצאי המחקר ניתן היה לראות את הכספית בבירור מיד לאחר חשיפת הכספית, אפילו פחות מ-48 שעות (כפי שדווח ע”י לא מעט רופאי שיניים הוליסטיים). נמצא כי כבר אחרי 10 דקות כדוריות הדם האדומות הראו עליה משמעותית בערכי הכספית. כלומר העליה ברמות הכספית בדם מגיעה לא רק מהקדיחה של האמלגם אלא משחרור של הכספית מהרקמות העמוקות בגוף.
בדיקות של רמות כספית בגוף
ניתן לאמוד את צבירת הכספית בגוף ע”י השוואת המצב לפני ואחרי הזרקת ויטמין C דרך בדיקת צואה.
בדיקת דם ובמיוחד בדיקת תאי הדם יעילה אך ורק עבור אבחון חשיפה לכספית אורגנית (מתיל) שהתרחשה ממש לאחרונה או באופן מתמשך.
בדיקת כספית בשיער
כספית בשיער היא אינדיקטור פופולרי לחשיפה לכספית, כאשר אין חשיפה חיצונית לשיער וכאשר אין בעיות גנטיות בהפרשת הכספית לתוך גוף השיערה, כלומר במקרים של מחלות כרוניות.
כמו כן, יש מינרלים הכרחיים לפעילות הגוף בהסרת מתכות (כמו סלניום) וחוסר שלהם יכול לפגוע ביכולת הגוף להסיר מתכות. תסמינים ברורים של עודף כספית הם: עודף תאבון, ירידה בחושי המגע, שמיעה וראייה, עייפות ודכאון, חוסר יציבות נפשית, רעידות בגוף ואובדן תחושה היקפית, זיכרון גרוע ופעילות קוגנטיבית לקויה והפרעות עצביות בשרירים. כספית בשיער נמצאה כקשורה להתפתחות אוטם אקוטי בשרירי הלב. מקורות של כספית כוללים סתימות בשיניים, דגים, אספקת מים, טיפולי טחורים מסוימים, חומרים להבהרת העורף מדחומים, בטריות, בעירה של דלקי נפט, דשנים מסוימים ותעשיות הזהב הנייר או התאית. לאחר התקנת סתימוות בשיניים או הסרת סתימה זמנית יש עליה בכמות הכספית בשיער.
מבדקים לאישור רמות מוגברות של כספית הם מדידת הדם השלם לציון חשיפה עכשווית ומדידת כמות הכספית בשתן לפני ואחרי נטילת DMSA או DMPS.
ויטמין סי וסתימת אמלגם
תרכובת אמלגם בנויה ממספר מתכות – כספית נחושת ובדיל. היום ידוע שמתכות, ובמיוחד כספית, עלולות לפגוע במערכות הגוף, ובעיקר במערכת העצבים.
איך אפשר להסיר את סתימות האמלגם ללא חשש מחדירת המתכות לגוף?
ישנם מספר פרוטוקולים מקצועיים לטיפול בסתימות אמלגם, באמצעות הנקרא “כילציה” (קשירה כימית של מתכות).
מאמרים מקצועיים שונים מציינים את היתרון של ויטמין C כמסייע לתהליך הכלציה. ויטמין C הוא נוגד חמצון המשתתף בעשרות תהליכים בגוף, ביניהם נמצא כי הוא יכול לסייע רבות בתהליכים של הסרת מתכות. ויטמין C משמש כאבן בניין לנוגדי חמצון ולמנטרלי רעלים חזקים בגוף הנחוצים בשלבים עיקריים בתהליכי הסרת מתכות – כמו גלוטתיון. גלוטתיון הוא נוגד החמצון החזק ביותר שנמצא בתוך התא והוא משמעותי בתהליכי ניקוי מתכות. ויטמין C עשוי לתרום להעלאת רמות הגלוטתיון שנפגע כתוצאה של חשיפה של מתכות. מתוקף כל היתרונות הייחודים והבטיחות לשימוש של ויטמין C, הוא מהווה חלק עיקרי בפרוטוקולים רבים של הסרת סתימות אמלגם.
המלצות שונות מציעות לצרוך מספיק ויטמין C לפני הסרת הסתימות ולאחריה, ואף מציינים כי הרעלה כרונית (ומיוחד של מתכות) עלולה לגרום לחסרים תזונתיים ובמצבים מסוימים אף מומלץ השלמה תזונתית לתהליך תקין של נטרול רעלים.
מתוקף כל היתרונות הייחודים והבטיחות לשימוש של ויטמין C, הוא מהווה חלק עיקרי בפרוטוקולים להסרת סתימות אמלגם.