“קיווי עסיסי עם ויטמין C” הוא אחד מהג’ינגלים האהובים של המאה הקודמת, אז כבר הבינו את חשיבותו של הויטמין לשמירה על בריאותנו הכללית ודאגו לכך שנצרוך מספיק פירות וירקות בתזונה היומיומית שלנו. אך מה באמת הסיבה שבגללה המליצו לנו לאכול את אותם פירות וירקות ולמה הם חשובים לבריאותנו?
ויטמין C
החל משנות חיינו המוקדמות מהווה ויטמין C אחד מהויטמינים החשובים ביותר לבריאותנו. הוא משתתף בלמעלה מ-300 תהליכים ביולוגיים בגוף, אך אנו חייבים לקבלו מהמזון או לצרוך אותו בתוסף תזונה מפני שגופנו אינו יכול לייצרו בכוחות עצמו. ויטמין C משתתף בתהליכי יצירת רקמות החיבור בגוף, וכן נחוץ לשמירה על בריאות העצם, השיניים, החניכיים, העור ודופנות כלי הדם. יש לו גם תפקיד ביצירת מתווכים עצביים שמשתתפים בתקשורת בין המוח לשאר חלקי הגוף, וכמו כן, הוא משתתף בבקרת תהליכי דלקת, בייצור קולגן ויש מחקרים אשר הדגימו כי הוא אף מסייע להחלמה ולאיחוי של רקמות פצועות. בנוסף לכל זאת, לויטמין C ידוע מזה שנים רבות כתרופת פלא שתורמת להמרצה חיסונית ובשנים האחרונות הוא אף נחקר בהקשר זה. כך למשל, נראה כי ויטמין C תורם להגברת פעילות של נוגדנים ושל תאים חיסוניים נוספים בגוף, הוא פועל כנוגד חמצון עוצמתי והוא תורם לשמירה על שלמות רקמת העור – ובכך יש לו יתרון במניעת חדירת גורמים מזהמים. מחקרים קליניים הדגימו כי ויטמין C תורם להפחתת משך תקופת ההצטננות כאשר הוא נלקח על בסיס מתמשך – למטרות תחזוקה – דבר התקף בפרט אצל ילדים.
וכשמדובר באתלטים העוסקים בספורט תחרותי (כמו למשל מרתוניסטים) החשופים לדלקות וזיהומים במערכת הנשימה יותר מאנשים מהאוכלוסייה הכללית, המחקרים מראים כי נטילת ויטמין C עשויה להוריד בחצי (!) את הסיכון ללקות בהצטננות.
מעבר לנושא ההצטננויות וההתקררויות, לויטמין C תפקיד קריטי במספר תהליכים ביוכימיים בהם הוא משמש כקו-פקטור (רכיב מסייע) למספר אנזימים. כמו כן, הוא עוזר לגוף לספוג ברזל מהמזון ומחסור בו עלול להוביל לאנמיה – מצב הנפוץ בנשים בהיריון ואף בתינוקות ובילדים הצורכים תזונה מערבית.
ואם כבר מדברים על היריון, כדאי לדעת כי מחקרים מסוימים הראו שרמות תקינות של ויטמין C קשורות להפחתת הסיכון לחלות בסוכרת הריון ולפקיעה מוקדמת של שק מי השפיר (משום שהוא תורם ליצירת חלבון הקולגן ברקמות חיבור).
מחסור בויטמין C
קולגן הינו חלבון המרכיב חלק גדול מרקמות הגוף – גידים, עצמות, עור ורצועות.
כיוון שויטמין C נחוץ ליצירת חלבון הקולגן, מחסור חמור בו עלול להוביל למחלת הצפדינה. מדובר במחלה שהייתה נפוצה במאות הקודמות, בעיקר בקרב יורדי ים או אנשים שנאלצו להעביר תקופות ארוכות ללא אספקת פירות או ירקות ותסמיניה כללו עייפות, דימומים מהחניכיים, כאבי מפרקים, האטה בריפוי פצעים, התפתחות זיהומים ועוד. למחקר המלא על הקשר בין חוסר ויטמין C וצפדינה.
כיום מחלות הנובעות ממחסור של ויטמין C פחות ופחות נפוצות לאור השפע והזמינות של מזונות רבים מן הצומח העשירים בויטמין C, מה גם שתמיד ניתן לבחור להעשיר ולתגבר את התזונה בתוסף ויטמין C.