אילו תוספי תזונה חשובים ללקיחה לפני, בזמן ואחרי ההריון? כל התשובות במאמר שלפנייך
היריון זוהי תקופה מיוחדת שבמהלכה הגוף מייצר אדם חדש. במהלך תשעה חודשים קסומים – וגם לא תמיד קלים, שינויים משמעותיים יתרחשו בגופך, הרחם יגדל יותר מפי עשרה מגודלו המקורי, ובתוכו ישתכפל המידע הגנטי של תינוק או תינוקת חדשים, יווצרו תאים שיתמיינו לפי תפקידי האיברים והרקמות שאותם הם יבנו, וכך, אחד אחרי השני יווצרו כל איברי גופו, או גופה, קטנים ומושלמים, לקראת הלידה ותחילת החיים.
כבר מיומו הראשון של העובר ברחמך, ובמהלך כל ההיריון הוא יקבל מדמך את כל הדרוש להתפתחותו התקינה. ודעי – כי גופך יעדיף לספק לעובר המתהווה את כל צרכיו התזונתיים, גם אם תוך כך יווצרו חוסרים תזונתיים אצלך. צרכיו של עוברך ילכו ויגדלו ככל שהוא עצמו יגדל, ומשום כך הקפדה על תזונה מיטבית המותאמת להיריון תאפשר התפתחות אופטימלית של העובר, תוך שמירה על בריאותך הכללית.
שמירה על אספקת ברזל רציפה
עד השבוע ה-20 להיריון, נפח נוזל הדם (הפלסמה) של האם מוכפל בקצב מהיר יותר מקצב ייצור כדוריות הדם האדומות. נוצר מצב שבו הדם דליל בכדוריות דם אדומות (שמכילות בתוכן ברזל) אשר יכול להוביל לאנמיה הריונית. זו רק אחת מן הסיבות לכך שכמחצית מהנשים בעולם מפתחות אנמיה במהלך ההריון. יש נטייה לפתח אנמיה בהריון גם כאשר תזונת האם דלה בברזל וכן במצבים של היריון מרובה עוברים, כשקדם להיריון דימום ווסתי כבד במחזורים הווסתיים ואפילו כשהאם סובלת מהקאות מרובות. וכשמגיע הרגע ומאגרי הברזל של האם מתרוקנים, נוצרת אנמיה הריונית.
אנמיה היא אף פעם לא משהו קל להתמודדות, בפרט לא לאישה הרה. היא גורמת לחולשה, לתשישות ועייפות, ולעיתים אף לקוצר נשימה והתעלפויות. ולא זו בלבד אלא שהיא מעלימה את הזוהר הטבעי של ההריון וגורמת לחיוורון. לכן, בתחילת ההיריון נשים מופנות לביצוע בדיקת דם שמטרתה בשלב הראשון לגלות מהן רמות ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות, ואם הן נמצאות בירידה, יבדקו גם רמות הברזל, ויטמין B12 והחומצה פולית, בכדי להתאים את הטיפול המדויק.
אולם כיום בכל מקרה, במקביל לצריכת ברזל מספקת בתזונה, ההמלצה הגורפת היא לצרוך תוסף ברזל החל מהמחצית השנייה של ההיריון – במטרה להבטיח את כל צרכיהם הפיזיולוגיים של האם והעובר. לעיתים ימליץ הרופא על תחילת נטילת התוסף עוד לפני הכניסה להיריון – במטרה להכין את הגוף ולמלא את המאגרים.
תזונה בריאה במהלך ההריון
כאמור, כיוון שהעובר ניזון דרך אספקת הדם של האם, מזון איכותי ועשיר ברכיבי תזונה מזינים יבטיח את בריאות האם והעובר לאורך כל תקופת ההריון. חסרים תזונתיים במהלך ההריון עשויים לגרום לתסמיני חוסר איזון אצל האם (כמו עייפות, אנמיה, סוכרת, תת-פעילות של בלוטת התריס ועוד) ואף להתפתחות לא תקינה של העובר, הגדלת הסיכון להפלה, לידה מוקדמת, לידה במשקל נמוך של התינוק, ועוד. ההמלצה הכללית היא לשתות כמות רבה של מים, להקפיד על אכילה יומיומית של פירות וירקות, חלבונים איכותיים, להפחית במלחים, סוכרים, ובפחמימות פשוטות, ולצרוך מזונות המכילים ברזל וסידן (ירקות עליים ירוקים, תאנים ומשמשים מיובשים, שקדים, בוטנים, טחינה ובשר).
יחד עם זאת מומלץ לעבור בדיקות דם מקיפות לפחות אחת לשלושה חודשים על מנת לזהות חסרים ולטפל בהם בהקדם.
חומצה פולית בהריון
עבור העובר, לחומצה הפולית תפקיד חשוב ביצירת תאי גופו וביצירת החומר התורשתי (הדנ”א), ומסיבה זו היא מהווה רכיב בעל חשיבות עצומה לתפתחותו התקינה. בשבועות הראשונים להיריון מתפתחים איברי הגוף של העובר ובכללם המוח. פגם זעיר בהתפתחות תאים בודדים בשלב ראשוני של ההיריון, (אפילו לפני שהאישה יודעת שהיא הרה), עלול לגרום מאוחר יותר למומים בתעלה העצבית של העובר, אשר ממנה מתפתחים המוח וחוט השדרה. מומים בתעלה העצבית כוללים חוסר התפתחות של רקמת המוח (שמסתיימת במות העובר) ומומים אחרים כגון ספינה ביפידה (שדרה שסועה) שגורמים לנכות קשה. אולם עם ההבנה שהפתרון המניעתי הוא כה פשוט ליישום, וכי נטילת חומצה פולית מפחיתה את שיעור המומים בתעלה העצבית בלמעלה מ-80%, הוצאה המלצה רשמית לכל הנשים בגיל הפוריות, החל מגיל 20, ליטול בקביעות תוסף חומצה פולית כדי שלכל אישה יהיו מאגרים זמינים של חומצה פולית טרם הכניסה להיריון.
ויטמין B12 בהריון
ויטמין B12 גם הוא חיוני להתפתחות תקינה של ההריון והעובר. הוא משתתף בייצור DNA שבתאים ויש לו חשיבות עליונה בכל הקשור להתהוות תאי העצב וכלל מערכת העצבים של העובר. מחקרים קליניים הרא כי נשים הריוניות עם רמת ויטמין נמוכה בדמן הן בסיכון גבוה פי 5 ללדת תינוק הסובל ממום במערכת העצבים – לעומת נשים עם רמות ויטמין תקינות. לאור תוצאות המחקרים, מומחים כיום מציעים לנשים ליטול גם ויטמין B12 כתוסף, ולא להסתפק בתוסף חומצה פולית בלבד, מאחר ויש חשיבות לכך שרמת ה- B12 תעמוד על לפחות 300 ננוגרם עוד לפני הכניסה להריון. אך לויטמין B12 חשיבות רבה גם עבור האם עצמה, כיוון שמחסור בו הוא אחד הגורמים הנפוצים לאנמיה, מעבר לחוסר בברזל. צריכה לא מספקת של ויטמין B12 במהלך ההיריון אף תוביל לתחושות עייפות, חולשה, ירידה בתיאבון, ועוד. בנוסף לכל הנ”ל, חוסר בויטמין B12 עלול לגרום לעלייה ברמות חומצת האמינו הומוציסטאין בדם. עליה בהומוציסטאין בדם במהלך ההיריון נמצאה קשורה להאטה בקצב הגדילה של העובר, להגברת הסיכון להפלה, להיפרדות שלייה, לרעלת הריון ואף ללידה מוקדמת.
חשיבות השילוב המנצח: B12 עם חומצה פולית
כאמור, B12 וחומצה פולית משתפים פעולה, זה לצד זה, בתהליכים פיזיולוגיים שונים: בייצור DNA, בחלוקת תאים, ביצירת תאי דם חדשים ובמניעת אנמיה, שניהם תורמים להורדת הסיכון להתפתחות מומים בעובר ומעלים את הסיכוי למהלך היריון תקין. שניהם יחד אף מורידים את הסיכון ללקות במחלות לב. הם עובדים יחד ומשלימים זה את זה. אולם יש סיבה חשובה נוספת לשלב את נטילתם בתוסף, שקשורה לעובדה ששניהם מתחרים על אותם קולטנים בגוף. לכן נטילה של אחד מהם בלעדי השני עלולה להביא לתוצאות שגויות של בדיקות הדם, ולמסך חוסרים שקיימים בפועל. כדיברי פרופ’ בן עמי סלע מהחוג לגנטיקה מולקולארית וביוכימיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת תל-אביב ומנהל המכון לכימיה פתולוגית במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר: “רצוי תמיד לצרוך חומצה פולית ביחד עם B12. נטילה של חומצה פולית לבדה לאורך זמן, עלולה למסך מצב של אנמיה על רקע חסר בוויטמין B12 (כי החומצה הפולית תיקשר לקולטנים של B12 אך לא תבצע את פעילותו בגוף בפועל) וכך עלול להיווצר מצב בו אישה הנוטלת רק חומצה פולית נמצאת זמן רב בחוסר של B12 שלא מתגלה בבדיקות הדם, מה שעלול לגרום לתסמינים נוירולוגיים קשים ולעיתים בלתי-הפיכים”.
אומגה 3 בהיריון
חומצות השומן מסוג אומגה 3 חיוניות לפעילותו התקינה של הגוף כולו, ובפרט של המוח. זאת משום שכ- 60% ממשקל המוח הוא משומן, שמרביתו מורכב מאומגה 3 – אשר משמשת כמרכיב עיקרי בקרומי תאי העצב (הנוירונים). בשלב ההיריון הן משתתתפות בתהליכי בניית התאים ברקמת המוח, ולאחריו, כבר בשלבי החיים הראשונים, הן חשובות לתקשורת בין תאי העצב במוח והן משפיעות על הייצור של מתווכים עצביים שאחראים על העברת מסרים עצביים מהמוח לגוף ועל יכולת הקשב והריכוז. מחקרים מראים כי בשנים הראשונות, אומגה 3 מתקשרת לשיפור ההתפתחות המוחית וליצירת סינפסות, ועוזרת למנוע בעיות עצביות בשלבים מאוחרים יותר בחיים. מסיבות אילו חשובה המשך הצריכה של אומגה 3 גם במהלך ההיריון וגם לאחר הלידה – תקופה בה מיוחסת לה השפעה על דפוסי שינה תקינים, התפתחות יכולות של קשב וריכוז ועוד.
ומה קורה אחרי ההריון?
התינוק נולד כשהוא “מצוייד” במאגרים של B12 וחומצה פולית שיספקו אותו להתפתחות תקינה בשבועות הראשונים לחייו, ולאחר מכן הוא יקבל את הויטמין מהמזון. אם התינוק יונק, חשוב מאוד עבור האם המניקה להמשיך וליטול את תוספי המזון שנטלה במהלך ההריון ובמיוחד ברזל, B12 וחומצה פולית, לפחות עד שהתינוק יתחיל לצרוך גם מזונות מוצקים. פרט לכך, מומלץ להתחיל להוסיף לתינוק תוספת ויטמין D החל מגיל חודש וברזל החל מגיל ארבעה חודשים.
קיראו גם על: ברזל בהריון