מחקר חדש מראה כי פרוביוטיקה (חיידקים ידידותיים) יכולה לעזור לילדים הנוטלים אנטיביוטיקה להימנע מבעיות עיכול לא נעימות.
תופעות לוואי כתוצאה מטיפול אנטיביוטי
אנטיביוטיקה היא אחת התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בילדים. למרות היותה תרופה מצילת חיים, לאנטיביוטיקה ישנן תופעות לוואי נפוצות ולא נעימות, לרבות שלשול הקשור לאנטיביוטיקה. שלשול זה נגרם מהפרעה במיקרוביום המעי, שכן אנטיביוטיקה רחבת טווח הורגת לא רק את החיידקים הפתוגנים הגורמים למחלה, אלא גם את המיקרואורגניזמים המועילים במעי. תופעה זו עלולה לגרום לצמיחה מוגברת של פתוגנים ספציפיים כמו קלוסטרידיואידס דיפיצלה ולהוביל לירידה בתפקוד המיקרוביום, מה שמוביל לשלשול. חשוב לציין כי גם בהיעדר שלשול, עדיין מתרחשת הפרעה במיקרוביום.
אצל ילדים, לעומת מבוגרים, השלשול נוטה להופיע מהר יותר, להימשך פרק זמן קצר יותר בממוצע (3-9 ימים), ולעיתים קרובות עלול לגרום להתייבשות. כמו כן, השימוש באנטיביוטיקה בגיל צעיר נקשר להתפתחות מחלות כרוניות בשלב מאוחר יותר בחיים, ככל הנראה כתוצאה משינויים במיקרוביום המעי.
כיום מוערך שכ-20% מהילדים מפתחים שלשול לאחר הטיפול באנטיביוטיקה.
ReBalance – פורמולה פרוביוטית למניעת שלשול הנלווה לשימוש באנטיביוטיקה בילדים
הפורמולה הפרוביוטית *ReBalance יעילה במניעת שלשול במבוגרים (AAD). יחד עם זאת, מכיוון שהתופעות העיכוליות משתנות בין מבוגרים לילדים, נערך מחקר נוסף הבוחן את היעילות שלה גם במניעת שלשול בקרב ילדים (תרשים 1). המחקר התבצע בין השנים 2018 ל-2021, ותוצאותיו פורסמו לאחרונה ב-JAMA Pediatrics.
המחקר נערך בשיתוף פעולה עם שני צוותים מובילים בראשות חוקרים ורופאי ילדים בעלי שם עולמי: פרופ’ האניה שייבסקה מוורשה, פולין, וד”ר טים דה מיי מאמסטרדם, הולנד.
פרופ’ האניה שייבסקה מכהנת כחברה וכמזכירה באגודה האירופית לגסטרואנטרולוגיה, הפתולוגיה ותזונת ילדים (ESPGHAN)- שם היא מעורבת בפיתוח הנחיות רפואיות. בנוסף, היא חברה בדירקטוריון של הארגון המדעי הבינלאומי לפרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה (ISAPP).
ד”ר טים דה מיי הוא גסטרואנטרולוג ילדים העומד בראש קבוצת מחקר המתמקדת בתפקיד המיקרוביום במעי ועל תוצאות בריאותיות בקרב ילדים.
כיצד המחקר תוכנן ובוצע
מחקר אקראי מבוקר פלסבו זה, כלל 350 ילדים (בגילאי 3 חודשים עד 18 שנים) שקיבלו אנטיביוטיקה רחבת טווח. ההתוויה העיקרית לטיפול באנטיביוטיקה הייתה זיהום בדרכי הנשימה ולאחריו זיהום בדרכי השתן (תרשים 2). ההשפעה של ReBalance נבדקה במהלך נטילת האנטיביוטיקה ושבוע לאחר הפסקת האנטיביוטיקה (תרשים 1).
זהו המחקר הגדול ביותר שביצעה חברת Winclove Probiotics** עד היום על אחת מפורמולות הפרוביוטיקה האיכותיות שלה. יתר על כן, למיטב ידיעתנו, זהו גם המחקר הקליני הגדול ביותר שבחן את ההשפעה של פרוביוטיקה המכילה יותר משלושה זני חיידקים על שכיחות AAD (שלשול תלוי שימוש באנטיביוטיקה) בקרב ילדים.
בספרות המדעית קיימות הגדרות רבות ושונות ל-AAD ולשלשול כמדדי תוצאה. במחקר הנוכחי השתמשנו במגוון מההגדרות הללו, והמחקר תוכנן להיות בעל עוצמה מספקת לבחון את כולן.
בהשוואה לקבוצת הפלסבו, לילדים שקיבלו את הפרוביוטיקה ReBalance היה סיכון נמוך באופן משמעותי לפתח שלשול במהלך 24 שעות, ללא קשר לגורם או לסיבה של השלשול. הנתונים הראו 20.1% של שכיחות שלשול בקבוצת הפרוביוטיקה לעומת 32.3% בקבוצת הפלסבו (תרשים 3).
נתונים אלה עולים בקנה אחד עם ממצאים ממחקרים אחרים, שמצאו ירידה של כ-35% בשכיחות השלשול במהלך ולאחר השימוש בפרוביוטיקה (Guo et al, 2019) – הממצאים תומכים בהמלצה לשימוש בפורמולה ReBalance כמניעה אפקטיבית עבור שלשול תלוי אנטיביוטיקה בקרב ילדים, ומחזקים את התמיכה המדעית הקיימת למנגנוני הפעולה של פרוביוטיקה בתחום זה.
תובנות חדשות על הפוטנציאל של הפרוביוטיקה ReBalance
המחקר סיפק תובנות חדשות הקשורות למניעת התפתחות כל סוג של שלשול, כולל שלשול ויראלי. לדוגמה, התוצאות הראו כי שלשול מנגיף הרוטה במיוחד היה שכיח יותר בקבוצת הפלסבו, מה שמרמז על כך ש ReBalance – עשויה למנוע התפתחות של שלשול מנגיף הרוטה, במיוחד במקרה של נטילת אנטיביוטיקה (תרשים 4).
פרספקטיבה עתידית
לסיכום, המחקר האקראי מבוקר הפלסבו (RCT) הגדול ביותר שבוצע אי פעם על ידי Winclove, בשיתוף עם מדענים ורופאי ילדים מובילים , מספק תוצאות בעלות ערך לגבי תפקידה של הפרוביוטיקה ReBalance בילדים.
הפורמולה הוכיחה יעילות רבה במניעת שלשול במהלך ולאחר שימוש באנטיביוטיקה בילדים. בנוסף, ישנם סימנים טובים להרחבת הפוטנציאל שלה, למשל במניעת שלשול מנגיף רוטה והצורך הנובע מכך בטיפול נוזלי.
* ReBalance הינו שם המוצר הישראלי, שם המוצר שניתן על ידי היצרן המצוין במחקר הוא Ecologic® AAD 612.
** Winclove Probiotics הינו היצרן של הפורמולה הפרוביוטית המוזכרת במאמר.