הכנו עבורכם אוסף שאלות נפוצות בנושא ויטמין E:
ש: האם כל סוגי הויטמין E זהים?
ת: לא, ישנם 8 סוגים שונים של טוקופרולים (ויטמין E) טבעיים. בעולם תוספי התזונה ישנם שני סוגים עיקריים של ויטמין E – טבעי ומלאכותי, כאשר הצורה הטבעית נספגת טוב יותר ופעילה ברקמות, לעומתה צורת הויטמין המלאכותית אשר אינה נספגת כראוי ואינה מפעילה את התהליכים החיוניים בגוף. במידה ונוטלים תוספי תזונה מומלץ לצרוך תוסף ויטמין E טבעי ביחס של 1:1 בין הטוקופורולים אלפא וגמא.
יחס זה דומה יותר לפרופיל הטוקופורולים הנמצא במזונות שעשירים בויטמין E באופן טבעי. הפורמולה הזו עוזרת לשמר את בריאות הלב וכלי הדם על ידי עידוד מחזור דם בריא, שלמות כלי הדם ושומני דם בריאים, תומכת בבריאות בלוטת הערמונית, מערכת העצבים והעור ומספקת יתרונות בריאות נוספים. זוהי תערובת בעלת עוצמה של טוקופורולים שונים ליצירת טווח רחב יותר של הגנה נוגדת חמצון נגד הסכנות של רדיקלים חופשיים.
ש: האם ויטמין E משפיע רק על בריאות העור?
ת: לא, ויטמין E מסייע לתִפקוד של מערכת כלי הדם, מערכת הרבייה והשרירים. חסר בוויטמין זה ישפיע גם על זיהום ברקמות, תופעות של גיל המעבר, היווצרות של קטרקט, סרטן ומחלות של כלי הנשימה. ויטמין E שומר על קרומי התאים, על הריאות ועל תאי דם אדומים, על כן ויטמין זה משמעותי וחשוב לצורך שמירה על תפקוד תקין של כל מערכות הגוף.
ש: האם יש קשר בין כולסטרול לויטמין E?
ת: ויטמין E הינו נוגד חמצון וככזה הוא מונע את הצטברותו של הכולסטרול מסוג LDL (“הרע”) על דפנות העורקים, מה שעלול להפריע לזרימת הדם התקינה. במקביל, ויטמין E מפחית את כמות ה-LDL במחזור הדם, פועל לנטרול הטריגליצרידים(שומנים בדם) ומעלה את כמות הכולסטרול מסוג HDL (ה”טוב”), המנקה את העורקים. אצל סוכרתיים ויטמין E מוריד את רמת האינסולין.כמו כן, הוא מונע משריר הלב את הנזק הנגרם מחסר במגנזיום או ממחסור בחמצן.
עודף ויטמין E
ש: האם ניתן להגיע למצבי עודף של ויטמין E?
ת: ויטמין E הינו מסיס בשמן, על כן הגוף מתקשה יותר בפינוי של עודפי ויטמין זה. נטילה של 400 מ”ג ויטמין E ביום כתוסף תזונה למשך תקופה ממושכת עלול לגרום להרעלה. אין כל סכנה לעודף ויטמין E מהמזון. יחד עם זאת, נטילת ויטמין E כתוסף במינון גבוה בנוסף חשוב לזכור ויטמין E יכולה לפעול כחומר נוגד קרישה,ועלול להגביר את הסיכון לבעיות דימום.
מחקר שנעשה בפינלנד הדגים שגברים מעשנים שצרכו במשך 6 שנים 50 מיליגרם ויטמין E ביום, היו בסיכון מוגבר לשבץ כתוצאה משטף דם מוחי, ולמסקנה דומה הגיעו בניסוי הרופאים האמריקני שצרכו במשך 8 שנים 400 יחידות ויטמין מדי יום.
רוב המחקרים שלא מצאו תופעות לוואי בנטילת ויטמין E במינונים גבוהים (שאף הגיעו ל-2,000 מיליגרם ליום), בחנו את השפעת מינונים גבוהים אלה לפרקי זמן קצרים יחסית של מספר שבועות, אך לא לפרקי זמן ארוכים. החשש הבולט ביותר הוא של דימומים ושטף דם מוחי, בצריכה מוגזמת של הוויטמין.
חוסר ויטמין E
מחסור בויטמין E בעיקר נובע מחוסר ספיגת שומן. המחסור עלול לגרום לבעיות נוירולוגיות עקב הולכה עצבית לקויה. משקל לידה נמוך יכול גם לגרום למחסור בויטמין E.
מחסור בויטמין E עלול להתבטא בסימפטומים הבאים:
- אנמיה קלה
- בעיות נוירולוגיות
- הפרעות הקשורות לרבייה ופוריות
- תאי דם אדומים חלשים
- כתמי גיל
- קטרקט
- ירידה בחשק מיני
- מחלות במערכת עיכול
- שיער יבש או נשירה
- חולשה בשרירים
- ריפוי רקמות איטי
- התכווצויות שרירים ברגליים
סימנים אחרים של מחסור של בויטמין E
שבריריות של האריטרוציטים (כדוריות דם אדומות) וניוון של תאי עצב. סימנים נוספים למחסור בויטמין E כוללים ערמונית מוגדלת, אין אונות, הפלות, וירידה בזרימת הדם.
ש: איזה מזונות עשירים בויטמין E?
ויטמין E ניתן לקבל ממזונות צמחיים.
מזונות העשירים בויטמין E הם: זרעי חמנייה, שקדים, תרד, אגוזים, גזר, עלי סלק, ברוקולי, מנגו, עגבניות, עשב חיטה חמאת בוטנים ועוד.
ויטמין E לילדים
אחד התפקידים המרכזיים של ויטמין E הוא הגבלת ייצור הרדיקלים החופשיים וחסינות הגוף.
רמות מומלצות של ויטמין E ע”פ ועדת המזון והתזונה (FNB) של מכון הבריאות בארה”ב (IOM) עדכנה בשנת 2000 את המלצתה למינונים של ויטמין E:
- תינוקות מגיל 0 עד 6 חודשים, 4 מיליגרם ליום.
- מגיל 7 עד 12 חודשים, 5 מיליגרם ליום
- ילדים מגיל שנה עד גיל 3 שנים 6 מיליגרם ליום
- מגיל 4 עד 8 שנים, 7 מיליגרם ליום
- מגיל 9 עד 13 שנים, 11 מיליגרם ליום;
- נערים ומבוגרים מגיל 13 שנים ומעלה, 15 מיליגרם ליום
- נשים הרות, 15 מיליגרם ליום; נשים מיניקות, 19 מיליגרם ליום.
הצורה הטובה ביותר עבור ילדים ומבוגרים היא לקבל ויטמין E באמצעות המזון, ילדים יכולים לאכול יותר או פחות מכמויות המזון שמוצגות, בהתאם לגיל והתיאבון שלהם.
תסמינים למחסור של ויטמין E בתינוקות:
- Retrolental fibroplasia (מחלת עיניים)
- ירידה במשקל וגדילה מעוכבת
- אגירת נוזלים
- בעיות התפתחותיות הכוללות בעיות פיסיות ונפשיות
תסמינים למחסור של ויטמין E במבוגרים:
- המוליזה
- ירידה בספיגת ברזל
- אנמיה
- חולשה ועד ניוון שרירים ושיתוק
- ירידה בתפקוד
ויטמין E לעור הפנים
ויטמין E בעור הינו נוגד החמצון העיקרי ביותר. הוא נוגד חמצון מסיס בשמן ומגן על העור מפני רדיקלים חופשיים. רמות הוויטמין E באפידרמיס (שכבת העור החיצונית ביותר) הן גבוהות יותר מאשר בדרמיס (שכבת העור הפנימית, מתחת לדרמיס). רמות נמוכות של ויטמין E מקושרות בדר”כ עם הופעת קמטים.
כיום ידוע כי חשיפה מוגברת לשמש גורמת ליצירת רדיקלים חופשיים בעור, נטילה של ויטמין E מפחית את אובדן המים והגמישות מהעור, מונע חמצון של השומנים שגורמים נזק לתאים, ומתפקד כחסם יעיל נגד גורמי סביבה מזיקים.
ויטמין E מצטבר בבלוטות החלב לפני שהוא מועבר אל פני שטח העור. רמות ויטמין E בעור גבוהות יותר באנשים עם ייצור חלב מוגבר, כמו גם בסוגי העור שבאופן טבעי מייצרים יותר חלב ( עור “שמן” לעומת העור יבש).
ויטמין E וסוכרת
מנתוני קופת חולים כללית משנת 2007 עולה כי ויטמין E מסייע במניעת סיבוכים של סכרת בכ-50%. מצב זה אופייני לכ-40% מהסכרתיים הנושאים מאפיינים גנטיים מסוימים. מחקר זה נערך ע”י חוקרים מהטכניון והוצג בכנס של איגוד הלב האמריקאי.
ויטמין E וכבד שומני
סקירת ספרות מקצועית שנערכה ב-2018 מראה כי טיפול באמצעות ויטמין E הוביל לשיפור בפרופילים ביוכימיים עם נורמליזציה של אנזימי כבד, בקרב הסובלים מכבד שומני שאינם אלכוהליסטים.