מהם ההבדלים בין תוספי התזונה השונים וכיצד בוחרים תוסף ויטמין D איכותי?
כיום, רוב ויטמיני ה-D הנמכרים ברשתות השיווק מגיעים כנוזל (בטיפות ובכמוסות) או בכדורים מוצקים. אולם למרות המבחר הרב, צרכנים רבים שנוטלים ויטמין D באופן קבוע מדווחים כי הערכים בבדיקות הדם אינם עולים ונשארים נמוכים. על רקע זה בדיוק פותחה הטכנולוגיה הליפוזומלית – אשר מיועדת להעצמת הספיגה של רכיבים שונים, כגון נוטריינטים, תרופות ותוספים.
ליפוזומים הם מבנים כדוריים חלולים שמסיסים גם בשמן וגם במים. המעטפת שלהם בנוייה ממולקולות טבעיות של פוספוליפידים – שמהם בנוייה המעטפת של כל התאים בגופינו. הליפוזומים הכדוריים משמשים כנשא של הויטמין שגם מגן עליו בתוך מערכת העיכול וגם משפר את ספיגתו ממערכת העיכול למחזור הדם – משם הוא מגיע לתאי הגוף. מחקרים הדגימו כי טכנולוגיית הליפוזומים משפרת את ספיגת הויטמין עד פי 5 לעומת תוסף שאינו ליפוזומלי. זאת מהסיבה שהויטמין שמסיס בשמן, נע בצורה איטית ומסורבלת בסביבה המיימית של מערכת העיכול, והליפוזום, שנע בה בקלות, מסייע לו בהתניידות מהירה יותר ומשפר את ספיגתו במערכת העיכול.
ניתן ליטול ויטמין D ליפוזומלי לאורך זמן, עם או בלי אוכל. מכיוון שהתוסף נוזלי, קל מאוד לטפטף אותו על אוכל, לערבב במים או מיץ טבעי, או לבלוע אותו כפי שהוא ללא תוספות.
כיצד נוודא שמדובר במוצר ליפוזומלי אמיתי?
- מוצר ליפוזומלי יציב מכיל שילוב ספציפי וייחודי של פוספטידיל-כולין phosphatidylcholine בהרכב של הפוספוליפידים. שילוב זה יוצר ליפוזום יציב, ללא צורך בשימוש בכימיקלים או רכיבים מלאכותיים כגון PEG (פוליאתילן גליקול).
- חלקיק ממוזער אחיד – גודל הליפוזומים הוא גורם קריטי בקביעת זמן מחצית חיים שלהם (כלומר, משך פעילותם בגוף של הליפוזומים). לליפוזומים שקוטרם קטן מ-100 ננומטר משך פעילות ארוך יותר, ולכן הפוטנציאל הטיפולי שלהן גבוה יותר. גודלם משפיע גם על יעילות הפינוי שלהם מהגוף בסיום פעילותם. ככל שהליפוזומים קטנים יותר (100 ננומטר ומטה) למערכת החיסון לוקח זמן רב יותר לזהותם ולסמנם כמטרה לחיסול (אופסוניזציה), עובדה המסייעת להארכת משך פעילותם הביולוגית בגוף.
- שימוש בפוספוליפידים ובפוספוטידיל-כולין ממקורות שאינם מהונדסים גנטית.
- חומרי גלם פעילים איכותיים.
- מחקרי זמינות ביולוגית.
- מחקרי יציבות.
קראו עוד על טכנולוגיית הליפוזומים
חלפו קצת יותר מ-50 שנה מאז גילה אלק בנגהם לראשונה, שרכיבים שומניים טבעיים שנקראים ‘פוספוליפידים’, יוצרים בסביבה מימית מבנים כדוריים מיקרוסקופיים בעלי מעטפת סגורה שדומה בהרכבה למעטפת של התאים האנושיים. המבנים הכדוריים הללו נקראים ליפוזומים (ליפו – שומן, זומה – גוף), והם מסוגלים להסתדר באופן עצמאי במבנה כדורי קולואידי (המהווה תערובת אחידה בין שני חומרים). מאז שהתגלו, הליפוזומים נחקרו רבות, כדי שניתן יהיה להשתמש בהם כמערכת הובלה (נשא) של תרופות וכאמצעי לשיפור הספיגה שלהן בתוך התאים. כיום, אכן תרופות רבות משולבות בתוך מבנים ליפוזומאליים כדוריים. כשליפוזום שנושא בתוכו תרופה מגיע לתא, המעטפת שלו מתמזגת עם מעטפת התא, והוא משחרר ישירות לתוכו את התרופה. כך, באמצעות הליפוזום, משתפרת הזמינות הביולוגית של התרופה.
לא רק תרופות
הפוטנציאל והשימושים המגוונים של הליפוזומים נובעים מהתכונות הייחודיות של הפוספוליפידים המרכיבים אותם – מדובר במולקולות הנושאות בו זמנית גם חלקים הידרופיליים (שנקשרים למים) וגם הידרופוביים (דוחי מים). בגלל תכונה ייחודית זו, במגע עם מים, הפוספוליפידים מיד מתגבשים לכדי מבנה כדורי הנקרא קולואיד. מבנה ייחודי זה של הליפוזומים מאפשר להם ללכוד בליבה הפנימית שלהם רכיבים מסיסי מים (כגון ויטמין C), בעוד שהחלק הדו-שיכבתי ההידרופובי – לוכד רכיבים מסיסי שמן (כגון ויטמין D הרכיב כורכומין וקו-אנזים Q10). בזכות יכולת יוצאת דופן זו הפכו הליפוזומים למערכת נשיאה פופולרית בתעשיית התרופות ותוספי התזונה. המאפיינים המיוחדים של הליפוזומים אף משפרים את הקינטיקה (אופן השינוע בגוף) של הרכיבים הפעילים אותם הם נושאים מבחינת המסיסות, הזמינות הביולוגית והיציבות שלהם.חברות תוספי תזונה רבות מגדירות את מוצריהן כבעלי טכנולוגיה ליפוזומלית, שמשפרת את הספיגה שלהם. אולם חשוב תמיד לבדוק מהי רמת היציבות של המבנים הליפוזומליים בתוסף (אשר במקרים רבים היא ירודה), ואף חשוב להבין שמוצרים שאינם מגיעים בתצורה נוזלית (למשל אבקות, קפסולות או טבליות), אינם מספקים סביבה מימית שמאפשרת יצירת מבני ליפוזומים באופן מיידי.