ויטמין B12 כמזון למוח לילדים על הספקטרום האוטיסטי – מבוסס על מאמריו של ד”ר ג’יימס נויברנדר
כיום מצטבר יותר ויותר מידע על כך שבדיקות הדם של חלק מהאנשים על הספקטרום האוטיסטי מצביעות על רמות שאינן אופטימאליות של ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ורכיבי תזונה נוספים. קיימת אף השערה, שנתמכת על ידי דיווחי הורים, מטפלים ואף מחקרים מקדמיים, לפיה תיקון של מחסורים אלו, על-ידי העשרת התזונה ונטילת תוספי תזונה, תביא לשיפור במצב תפקודם של אנשים אוטיסטים. בנוסף, הורים ורופאים אף מדווחים כי אצל אוטיסטים, יש ביטוי לא רק להפרעות קוגניטיביות ועצביות, אלא במקרים רבים גם בעיות עיכול, שמתווספות לנטייה להגבלת מבחר המזונות שהם אוכלים. מכל הגורמים הנ”ל ניתן לשער כי אוטיסטים עשויים לסבול מחוסרים תזונתיים, מעבר לאלו מהם סובלת כלל האוכלוסייה.
לויטמין B12 חשיבות רבה בשמירה על תפקוד קוגניטיבי תקין ובריאות מערכת העצבים והמוח. הוא מסייע לייצור מעטפת תאי סיבי העצב במוח (המיאלין) ובכך תורם להעברת מסרים מוחיים תקינה. בנוסף, הוא אחראי על ייצור תאי דם אדומים ומניעת אנמיה, יש לו השפעה על שינה סדירה והוא משתתף בחילוף החומרים של שומנים וסוכרים – המשמשים אבני בניין ודלק לתפקוד מוחי-קוגניטיבי תקין. כיום ידוע, שחוסר מתמשך בויטמין B12 עלול לגרום להפרעות קשב וריכוז (או החמרה בתסמיניהן), להפרעות בחשיבה ובזיכרון, להולכה עצבית לקויה, למוות של תאי עצב ולנזק עצבי בלתי הפיך, להתפתחות אנמיה (שכשלעצמה יכולה להתבטא בליקויים קוגניטיביים בזיכרון ובריכוז), להפרעות שינה (שעלולות לגרום לבעיות קשב, ריכוז וזיכרון) ומחקרים עדכניים אף מראים קשר בין חוסר בויטמין B12 לבין התפתחות אלצהיימר בקשישים (אצלם קיימת לרוב תת-ספיגה של הויטמין). ויטמין B12 בצורתו הביולוגית כמתילקובלמין, משתתף בגוף באחד מהתהליכים הביוכימיים החיוניים והקריטיים ביותר לקיומנו. מדובר בתהליך בו מולקולת המתיל שלו (CH3) נצמדת ל-DNA ול- RNA (החומר התורשתי) בתאים שלנו ומגנה עליו. בתהליך זה אגב, חיונית גם ההשתתפות של ויטמין B6 וחומצה פולית. אולם ויטמין B12 שכה חשוב לבריאותינו ולתפקודנו היומיומי, נמצא רק במזונות מן החי, מה גם שרבים מאוד באוכלוסייה אינם סופגים אותו כראוי וסובלים ממחסור בו.
מחקר קליני מבוקר פלסבו: מתן B12 לילדים אוטיסטים שיפר סימפטומים אופייניים
במחקר פיילוט קליני, מבוקר פלסבו, נמצא כי מתן סדיר של ויטמין B12 מתיל-קובלמין בזריקה, תרם לשיפור כללי בתסמיני אוטיזם בקבוצת ילדים על הספקטרום האוטיסטי. במחקר השתתפו 50 ילדים בגילאי 5-7 שנים.
החוקרים מצאו כי השיפור ההתנהגותי התרחש דווקא בתת-קבוצה של ילדי המחקר, שאצלה גם נראה בהתאמה שיפור בבדיקות הכימיה בדם לאחר ההזרקה של הויטמין. אצל ילדים אילו, כך טענו החוקרים, המתיל-קובלמין שיפר את יכולת המתילציה של מולקולות ה- DNA. כידוע, תהליך המתילציה מתקשר ליכולת ההדלקה והכיבוי של גנים בתזמון אופטימאלי (ניתן לקרוא על כך בהרחבה במאמר על אפיגנטיקה). טענה זו של החוקרים חשובה במיוחד, לנוכח העובדה שמחקרים קודמים הצביעו על כך שתהליך המתילציה עשוי להיות פגום לפחות אצל חלק מהאנשים על הספקטרום האוטיסטי.
ככל הידוע, זהו המחקר הקליני המבוקר הראשון שמצביע על תוצאות חיוביות בנטילת מתילקובלאמין – תוסף התזונה שזכה לפופולריות כטיפול נלווה באוטיזם. חשוב לציין כי מדובר במחקר פיילוט שמצא שיפור כללי ברמת התסמינים האופייניים, אם כי לא נמצא שיפור בתסמין ספציפי כזה או אחר.
קשר ההומוציסטאין-מתיונין
נתון נוסף שעלה במחקר עורר בקרב החוקרים עניין מיוחד: השיפור בקבוצת הילדים שקיבלה B12מתיל-קובלמין התמקד בקבוצה של 10 מתוך 17 ילדים, שבדיקת הדם שלהם הצביעה על ‘תגובה ביולוגית חיובית’. אצל ילדים אילו נמצאה הן רמה גבוהה בדם של חומצת האמינו מתיונין והן מרקרים שמצביעים על ירידה בנזק לתאים ולחומר התורשתי (DNA) – תוצאות אילו מצביעות על כך שמתן B12 מתילקובלאמין משפר מצב פיזיולוגי פגום שנקרא “ליקוי ביכולת המתילציה”. החוקרים מציעים כי בכך יש לתוסף פוטנציאל לשפר סימפטומים אוטיסטיים אופייניים. החוקרים יצאו בקריאה לערוך מחקרים גדולים בכדי לבסס בצורה נרחבת את תוצאות המחקר הנוכחי.
לקריאת המחקר המלא: Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology.
על ויטמין B12 מסוג מתיל-קובלמין
הצורה הסינטטית של ויטמין B12 והנפוצה ביותר נקראת: cyanocobalamin (ציאנו קובלמין), אנשים רבים לוקחים את הסוג הסינטטי כדי למנוע אנמיה וערכי הויטמין אכן עולים, אבל חשוב לזכור שבגוף מתבצע תהליך שלם במהלכו מולקולות הציאניד מתפנה דרך הכליות (בהנחה שהכליות עובדות באופן תקין). כך יוצא שבעוד שאנחנו ״מבזבזים״ קבוצת מתיל חיונית לתהליך המתילציה, במקום להשתמש ב B12 טבעי מסוג Methylcobalamin (מתיל קובלמין) שלא מצריך מהגוף תהליך המרה נוסף ונספג כמו שהוא. בנוסף, מתיל קובלמין הינה צורת האנזים הפעילה של ויטמין B12 והוא הסוג היחיד הקיים במערכת העצבים המרכזית במוח שנדרש להוביל קבוצות מתיל חשובות.
הכבד באופן טבעי ממיר כמות קטנה של cyanocobalamin ל-Methylcobalamin, אשר נחוץ להתחדשות של נוירונים ולמעטפת המיאלין שמגנה על אקסונים ועצבים היקפיים.
נמצא כי B12 מתיל-קובלמין חסר בדרך כלל בקרב ילדים אוטיסטים. המצב הלקוי של הויטמין יכול להתקשר לחומרת האוטיזם , ולעתים להפוך את הטיפול באוטיזם לקשה למדי.
יש מקורות הטוענים כי במקרים רבים B12 חסר בקרב ילדים אוטיסטים, וכי המצב הלקוי של הויטמין יכול להתקשר לחומרת האוטיזם , ולעתים להפוך את הטיפול באוטיזם לקשה למדי.
ויטמין B12, חומצה פולית ורכיבי תזונה נוספים
ויטמין B12, יחד עם חומצה פולית B6, סידן, מגנזיום ואומגה 3 הם רכיבי תזונה בעלי חשיבות לבריאות המוח. לכן הגיוני הוא, כי לחוסרים בהם עשויה להיות השלכות לא רצויות, גם כשמדובר במצבי אוטיזם.
ובמידה ואכן עולה הצורך ליטול תוסף B12 , חשוב לבדוק אם הוא אכן מכיל את המתיל קובלמין הטבעי ולא ציאנו-קובלמין סינטטי (טבליות רבות מכילות ציאנו-קובלמין). תוספים בטבליה אף עלולים ליצור חוסר נוחות בכל הקשור לנטילתם – בעיה העלולה לעלות בפרט בקרב אוטיסטים, ובמקרה זה ניתן ליטול B12 מתיל-קובלאמין טבעי בנוזל.