חזרתם מעוד אסיפת הורים ושוב שמעתם את המשפט “יש לו כל כך הרבה פוטנציאל אבל הוא לא מממש אותו”. אז אם אתם רוצים לעזור לילדים להקשיב, להתרכז ולהתמקד במשימות לימודיות – הקפידו על תזונתם ותנו להם תוסף אומגה 3 איכותי.
אומגה 3 הוא שם כללי למספר חומצות שומן חיוניות, שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו ולכן הוא זקוק לאספקה שלהן דרך המזון או תוספי תזונה. הן בעלות חשיבות רבה מאוד לבריאות מערכת העצבים והמוח (וגם לזו של מערכת החיסון, הלב וכלי הדם, המערכת ההורמונלית, העור, השיער ועוד).
מחקרים רבים מצביעים על כך כי צריכת אומגה 3 חשובה לבריאות המוח ולתפקוד קוגניטיבי תקין, וכי צריכה שלה עשויה לשפר את הזיכרון, את יכולות הלמידה ויכולת החשיבה וכן מדדי קשב וריכוז, ולכן בהקשר זה היא חיונית עוד בשלב העוברות והינקות, וכמובן גם בגילאי בית הספר והאוניברסיטה. הסיבה לכך קשורה לזה שכ- 60% ממשקל המוח הוא משומן – שמרביתו מורכב מאומגה 3. זוהי חומצת שומן חיונית, אשר משמשת כמרכיב עיקרי בקרומי תאי העצב (הנוירונים).
ישנם 3 סוגים עיקריים של חומצות שומן מסוג אומגה 3:
α-linolenic acid – ALA – נמצאת בזרעים שונים (כגוןן זרעי צ’יה ופשתן)
Eicosapentaenoic acid – EPA – נמצאת באצות ים ייחודיות ובדגי מים עמוקים
Docosahexaenoic acid – DHA – נמצאת באצות ים ייחודיות ובדגי מים עמוקים
עוד בשלב ההיריון חומצות שומן מסוג אומגה 3 , ובפרט DHA, משתתתפות בתהליכי בניית התאים ברקמת המוח והן אף חשובות להתפתחות רשתית העין ומערכת הראייה. לאחר הלידה ובשלבי החיים הראשונים, הן חשובות לתקשורת בין תאי העצב במוח ומשפיעות על הייצור של מתווכים עצביים שאחראים על העברת מסרים עצביים מהמוח לגוף ועל יכולת הקשב והריכוז.
אולם התפריט המערבי הטיפוסי, בפרט זה של ילדים ומתבגרים, דל מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 3, מה גם שהמבנה הכימי הייחודי שלהן הופך אותן לרגישות עד מאוד לחמצן ולחום – כלומר הן נהרסות מהר בתהליכי בישול ועיבוד.
הכמות היומית המומלצת של DHA עומדת על 200-600 מ”ג ליום, כאשר המלצות מנהל התרופות והמזון האירופאי והאמריקאי עומדות על מינימום של 250 מ”ג DHA ליום לתמיכה ולתפקוד תקין של המוח. למרות זאת, ההערכות הן כי במדינות המערב הצריכה היומית של DHA במזון פחותה מ-100 מ”ג, וזאת הסיבה שמומלץ לצרוך אומגה 3 כתוסף תזונה.
מה אומרים המחקרים?
מחקרים מראים כי בשנים הראשונות לחיים, אומגה 3 ובפרט DHA, מתקשרת לשיפור ההתפתחות המוחית וליצירת סינפסות (מבני תקשורת בין תאי המוח), ועוזרת למנוע בעיות עצביות בשלבים מאוחרים יותר בחיים. מחסור בחומצות שומן מסוג אומגה 3 עלול להתבטא בפגיעה בפעילות מיטבית של מערכת העצבים ולהוביל להפרעות במצב הרוח, חרדות, הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות ואף אלצהיימר.
במחקרים קליניים שנערכו בבריטניה נצפה כי ילדים מאובחני ADHD שנטלו תוסף אומגה 3 (עם ריכוז גבוה של EPA ) הראו שיפור גם במדדים של יכולות למידה וגם במדדים התנהגותיים. מעניין לציין כי בילדים עם הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות ואף דיסלקציה אובחן חוסר באומגה 3, ונטילת תוסף אומגה 3 שיפרה אצלם מדדים כגון קריאה, דיבור והתנהגות אופיינית לאחר שלושה חודשים מנטילתו.
ממסקנות של מחקרים נוספים עולה, כי נטילת אומגה 3 תהיה יעילה גם במקביל לטיפול תרופתי ב- ADHD (תהיה לה השפעה מצטברת).
כמו כן, נתונים מחקריים מראים כי פגים בבגרותם עלולים להיות בעלי נטייה גבוהה יותר להפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות, חרדתיות יתר, תפקוד חברתי לקוי ואימפולסיביות בהשוואה לאלו שנולדו לאחר הריון מלא. לכן חשוב להקפיד הקפדה יתרה כי הם יקבלו כמות נאותה של אומגה 3 (בפרט DHA) באופן סדיר בתזונתם.
מה שעוד ראוי לציון הוא, שיש מחקרים שמציינים יתרונות בנטילת אומגה 3 גם על ידי ילדים שהתפתחותם העצבית תקינה. מסיבה זו ההמלצה שעולה מהם היא כי כדאי לצרוך באופן סדיר אומגה 3 במהלך גילאי ההתפתחות.
אומגה 3 מאצות ים
אצות ים מיקרוסקופיות הן מקור איכותי לאומגה 3 ומהוות אלטרנטיבה מצוינת לזו המופקת מדגים. למעשה, הדגים עצמם ניזונים מאצות ים מיקרוסקופיות אשר מספקות עבורם את האומגה 3 לה הם זקוקים. האומגה 3 באצות הים המיקרוסקופיות מכילות גם את חומצות האומגה החיוניות DHA ו-EPA ולא רק ALA כמו הזרעים של צמחי היבשה. חשוב לציין כי ניתן לגדל את אצות הים בסביבת גידול מבוקרת, נטולת מתכות כגון כספית ושאר רעלנים בכדי להפיק מהן אומגה 3 טהורה, נקייה ובטוחה לצריכה בכל גיל.
היכנסו לקריאת מאמר נוסף בנושא אומגה 3 והתמודדות עם קשיי קשב וריכוז