סובלים מתסמינים כגון: חיוורון, סחרחורות, כאבי ראש תדירים, עייפות וחולשה כרונית, קוצר נשימה בעת מאמץ פיזי, בחילות וגם בעיות במערכת העיכול? יכול להיות שמדובר באנמיה. זה הזמן לערוך בדיקת דם מקיפה לאבחון רמת הברזל .
מאגרי הברזל בגוף
גוף האדם מכיל מאגר קבוע של ברזל של כ-4 עד 5 גרם ברזל. המאגר הגדול ביותר של הברזל נמצא בהמוגלובין (חלבון בכדוריות הדם האדומות שקושר אליו ברזל), המאגר השני בגודלו הוא הפריטין (חלבון אגירה של ברזל). 5% מהברזל מצוי בשרירים (במיוגלובין) וחלקו נמצא בטרנספרין (חלבון המשמש להובלת ברזל בדם) ובהמוסידרין, והשאר מצוי בכבד בטחול ובמח העצם. בממוצע, מאגר הברזל מאבד כ-1 עד 2 מיליגרם מדי יום, בשל תהליכים פיזיולוגיים כגון נישול תאי עור, אובדן תאים דרך מערכת העיכול או איבוד דם (מחזור חודשי אצל נשים למשל), וכן עקב פציעות ודימומים.
אנמיה מחוסר בברזל
אנמיה עקב חוסר ברזל נובעת בין היתר מתזונה לא מאוזנת ודלה במקורות ברזל. אולם גם אנשים אשר התזונה שלהם עשירה בברזל יכולים להגיע למצב של מחסור במינרל, עקב תת-ספיגה, שעשויה להיגרם כתוצאה ממזון או משקה המכיל רכיבים מעכבי ספיגת ברזל (למשל קפאין, מוצרי חלב, מזון עשיר בסידן, חומצה פיטית בעלים ירוקים ועוד) או בעיה בתפקוד מערכת העיכול (דוגמת מחלת הצליאק), וגם על רקע מחלות בדרכי העיכול שמערבות איבוד דם וברזל (מחלות כמו קרוהן וקוליטיס למשל). התסמינים של חוסר ברזל, או אנמיה על רקע חוסר ברזל, עלולים לכלול נשירת שיער, ציפורניים סדוקות, עייפות כרונית, חיוורון, כאבי ראש, סחרחורות, דופק מהיר ועוד.
בדיקת דם לאבחון חוסר ברזל
בעבר הלא כל כך רחוק, אבחון רמת הברזל נעשה באמצעות בדיקת רמת ההמוגלובין בדם בלבד. הבעיה המרכזית בכך הייתה שהתקבלה רק תמונה חלקית של משק הברזל בגוף, שלא כללה את רמת הברזל בפריטין. אולם הפריטין מהווה מדד חיוני משום שכשרמת ההמוגלובין נמצאת בירידה, הגוף מפנה מיידית ברזל מהפריטין להמוגלובין. לכן אם לא בודקים את שני המדדים במקביל, עשויה להתקבל תמונת דם שגויה. לכן כיום, בדיקת ברזל מדויקת חייבת לכלול לפחות 2 מדדים: המוגלובין ופריטין.
ערכי הטרנספרין
בדיקת ערך הטרנספרין חשובה לצורך האבחנה בין סוג אנמיה שונים: אנמיה מחוסר ברזל תגרום לעלייה בטרנספרין, ובסוגי אנמיה אחרים (היפוכרומיות ומיקרוציטיות) רמת הטרנספרין תהיה בטווח הנורמה או מעט מתחתיו. באנמיה הנובעת ממחלה כרונית ממושכת וקשה (למשל מחלה ממארת) רמת הטרנספרין תהיה נמוכה. הבדיקה חשובה במיוחד כאשר יש היסטוריה משפחתית של המוכרומטוזיס – מצב של עודף ברזל בגוף. רמת טרנספרין עשוייה להיות מושפעת גם מהפרעה בתפקוד הכבד או במצב של מחלה כילייתית ולא רק מאנמיה.
מחסור בברזל – כיצד מטפלים בו ביעילות?
הפתרון היעיל ביותר למחסור בברזל בגוף טמון בשילוב שבין נטילת תוסף ברזל, רצוי טבעי ובעל ספיגה גבוהה, לבין הקפדה יתרה על תזונה נכונה העשירה במקורות ברזל, בפרט מן החי אך גם מן הצומח – ולשם כך מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי. בכל מקרה בו מופיע אחד התסמינים של אנמיה, כדאי תחילה לבצע בדיקת דם מקיפה, כזו שתשקף את מצב מאגרי הברזל בגוף.