גיל המעבר הוא תהליך המשותף לכל הנשים בעולם ונגרם כתוצאה משינויים הורמונליים משמעותיים, המובילים לשינויים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים כאחד. כל אישה תחווה את גיל המעבר אחרת, וזאת בהתאם למצב בריאותה ואורח חייה. מהם תסמיני גיל המעבר וכיצד ניתן להתמודד עימם ? המשיכי לקרוא.
גיל המעבר (מנופאוזה) הוא תהליך ביולוגי טבעי המציין את סיום תקופת הפוריות בגוף האישה. זהו תהליך הדרגתי בו השחלות מפסיקות לייצר את הורמוני המין הנשיים – אסטרוגן ופרוגסטרון. הירידה המשמעותית בהפרשת ההורמונים, גורמת למגוון רחב של תסמינים המשתנים מאישה לאישה בעוצמתם, תדירותם ופרק הזמן בו תהליך זה נמשך.
הפסקת המחזור החודשי הוא הסימפטום העיקרי לגיל המעבר, המופיע אצל כלל הנשים. קודמת לכך תקופה ארוכה, המאופיינת בתופעות של אי סדירות במחזור החודשי ותנודות הורמונליות. המנופאוזה גורמת לכך שכ-95% מרמות ההורמונים הנשיים בגוף, צונחות. לירידה חדה זו יש השלכות פיזיולוגיות ורגשיות מגוונות.
ברמה הנפשית-רגשית : יכולה להיות ירידה משמעותית בחשק המיני, תחושת עייפות המשפיעה על התפקוד היומיומי, שינויים במצב הרוח דוגמת דיכאון, חרדה, עצבנות, חוסר שקט ועוד.
ברמה הפיזית : מופיעה אי-סדירות במחזור החודשי עד לכדי הפסקתו המוחלטת. אחד התסמינים היותר שכיחים הוא גלי החום הגורמים לאי-נוחות משמעותית, הזעה ולעיתים אף מתלוות אליהם תחושות של נימול, סחרחורת ודופק מהיר.
הירידה החדה באסטרוגן עלולה לגרום גם לתופעות של יובש – שיער יבש, עור יבש ויובש בנרתיק שעלול ליצור כאבים בעת קיום יחסי מין ולעלייה בשכיחות זיהומים בנרתיק.
תסמינים נוספים יכולים להיות דלקות חוזרות בדרכי השתן, ירידה בשליטה במתן שתן, כאבי ראש, דפיקות לב מואצות, בעיות שינה, נשירת שיער מוגברת ועוד.
הפסקת המחזור החודשי עלולה גם להגביר את תהליך איבוד העצם ולהעלות את השכיחות של השמנה, מחלות לב וכלי דם, קשיי ריכוז וירידה בזיכרון.
תסמיני גיל המעבר –כיצד מתמודדים איתם?
הטיפול הקונבנציונאלי בגיל המעבר לרוב כולל נטילת תחליפים הורמונליים (HRT – Hormone Replacement Therapy) המכילים הורמונים סינטטיים, המחקים את פעילות הורמוני המין הנשיים, אסטרוגן ופרוגסטרון, שכאמור צונחים בתקופה זו. שיטת טיפול זו אכן יעילה בהפחתת התסמינים אך שנויה במחלוקת, שכן היא עלולה לגרום למגוון תופעות לוואי ובטווח הארוך עלולה להעלות את הסיכון להתפתחות סרטן השד, השחלה, היווצרות קרישי דם ועוד (1) (2) (3) (4) (5).
בהסתכלות טבעית, תקופת גיל המעבר הינה תהליך טבעי, אוניברסלי והכרחי לגוף האישה ואסור כלל למנוע או לנסות בכוח לעצור אותו. לדרך זו יכול להיות מחיר כבד.
הצניחה החדה ברמות האסטרוגן בגילאי המנופאוזה, שומרת על האישה מפני התפתחות של תאים סרטניים ברחם ורמות האסטרוגן הנמוכות גם מגנות עליה מפני סרטן השד.
הרפואה הטבעית יכולה לסייע בהבנת וקבלת התהליך ובעידון עוצמת התסמינים, עד מניעתם לחלוטין. לכן, יותר ויותר נשים פונות אל הגישה הטיפולית-הטבעית, בהתמודדות עם תסמיני גיל המעבר.
גישה זו מורכבת משילוב בין תזונה נכונה, נטילת תוספי תזונה, פעילות גופנית סדירה ושימוש בצמחי מרפא.
מאילו מזונות מומלץ להימנע בתקופת גיל המעבר?
• מזונות ומשקאות המעכבים את ספיגת הסידן – משקאות תוססים, משקאות ומזונות המכילים קפאין הנמצא בקפה, תה, שוקולד וקולה.
• מזון אולטרה-מעובד הפוגע בבריאות העצמות ומעלה את הסיכון לדלקות, השמנה, לחץ דם גבוה ועוד.
• מזונות ותבלינים חריפים כמו שום, פלפל חריף, ג׳ינג׳ר, פפריקה חריפה, העלולים להחריף את תחושת גלי החום.
• משקאות אלכוהוליים – עלולים גם הם להחמיר את גלי החום וגורמים להפרשת יתר של מינרלים החיוניים בין היתר לבריאות העצמות ולאיזון המערכת ההורמונלית.
• מזונות ממריצים כמו סוכר, קפה, שוקולד, משקאות ממותקים, הגורמים לגירוי של מערכת העצבים ולהחמרה של גלי חום.
• צמצום צריכה של מזונות מן החי המכילים לרוב הורמונים טבעיים ומלאכותיים העלולים להחמיר את השיבוש ההורמונלי.
• פחמימות מעובדות כמו קמח לבן, סוכר, עוגות, עוגיות, מאפים. אלה משפיעים לשלילה על מערכת העצבים והמערכת ההורמונלית ומעלים את הסיכוי להשמנה.
אילו מזונות מומלץ לאכול בתקופת גיל המעבר?
• מזונות המכילים אסטרוגנים צמחיים הנקראים פיטואסטרוגנים. אלה עשויים לסייע בהפחתת גלי חום, להפחית רמות שומנים בדם ולשפר את צפיפות העצמות. ריכוזים גבוהים של פיטואסטרוגנים מצויים בעיקר בזרעי פשתן (חשוב לשמור את אלה במקרר ולטחון בסמוך לאכילתם, בגלל נטייתם להתחמצן במהירות רבה) ובמוצרי סויה (אדממה, טופו, טמפה, יובה, משקה סויה לא ממותק ועוד).
מעניין לדעת כי בארה״ב ואירופה, כ-80% מהנשים שחוות את גיל המעבר, סובלות מגלי חום. לעומתן, רק כ-15% מהנשים היפניות, חוות תסמין זה. כל כך לא שכיח, שאין כלל שם לתופעה הזאת ביפן. אחד מהאלמנטים התזונתיים הכי משמעותיים בהיבט הזה, הם מוצרי הסויה המהווים חלק משמעותי מהתזונה היפנית הממוצעת ולהם מיוחסת ההשפעה המיטיבה.
• מזונות עשירים בחומצת שומן אומגה 3 – דוגמת דגי ים צפוני, זרעי צ׳יה ופשתן. אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית לגופנו ולרוב חסרה בתזונה מערבית ממוצעת. היא חשובה לאיזון הורמונלי ותפקוד מיטבי של מערכת העצבים, לפעילות מערכת החיסון ולייצור חומרים נוגדי דלקת. ניתן לקבל אותה גם בעזרת תוסף תזונה איכותי המכיל אומגה 3 המופקת ונשמרת בטמפרטורה מבוקרת, השומרת על איכותה ומונעת את החמצון והקלקול שלה.
• מזונות עשירים בסידן – לשמירה על חוזק וצפיפות העצמות – ברוקולי, שקדים, טחינה, עלים ירוקים ומוצרי חלב אורגניים ואיכותיים.
מעבר לחשיבות התזונה, מומלץ מאוד לשלב פעילות גופנית קבועה אשר מעלה את מצב הרוח ומשפרת את התחושה הכללית, עוזרת למתן גלי חום ותורמת לשמירה על צפיפות העצם.
חשוב לתת ביטוי ומענה לתחושות העולות בתהליך הזה, שעבור נשים רבות יכול להיחוות כמשבר פיזי ורגשי. במידת הצורך, מומלץ להתייעץ עם איש או אשת מקצוע על-מנת לקבל מענה אינדיבידואלי להתמודדות עם התהליך המיוחד הזה, שמסמל גם את המעבר לשלב הבא בחייה של האישה.
מקורות:
- Bo Zhou, Qingmin Sun et al. (2008). Hormone replacement therapy and ovarian cancer risk: A meta-analysis. Gynecologic Oncology, 641-651.
- Chi-Ling Chen, Noel S. Weiss et al. (2002). Hormone Replacement Therapy in Relation to Breast Cancer. JAMA, 734-741.
- Gillian M. Sare, Laura J. Gray, Philip M.W. Bath. (2008). Association between hormone replacement therapy and subsequent arterial and venous vascular events: a meta-analysis. European Heart Journal, 2031-2041.
- Nigel Hawkes. (2015). HRT increases risk of blood clots and stroke, finds new analysis . BMJ.
- Zosia Kmietowicz. (2019). HRT tablets are associated with blood clot risk—but not patches, creams, or gels . BMJ.
מה הקשר בין מוצרי חלב לאוסטאופורוזיס