איך נשמור על עצמינו ממחלות החורף?
אחרי שעון החורף והפנמת העובדה שהגיע הזמן לאוורר את המעיל, מגיע הדבר האמיתי – הקור. ועם הקור באות הדאגות. בהתחלה הן מסתכמות רק בחלון הפתוח ששכחנו והכביסה ש”בטח נרטבת עכשיו”, אבל לא הרבה זמן אחר כך, מגיע החשש מהגרוע מכל – מחלות החורף.
קודם כל צריך להבין שמחלות חורף הן לא גזירה משמיים. למעשה, אין דבר כזה “מחלות חורף”, יש פשוט מחלות. וכל רופא או רופאה שתשאלו בוודאי יגידו לכם שהדרך הטובה ביותר להילחם בכל מחלה היא למנוע את קיומה מלכתחילה. התשובה אם כן, מצויה באורח חיים בריא. כן, אותו אורח חיים בריא שכבר הבטחתם לעצמכם מזמן שתאמצו בחום, ברגע שיזדמן לכם.
אז הנה, אתם כבר פה, עם התה והלימון. בואו נזמן לכם הזדמנות להיות בריאים.
גוף שבריא כל השנה – בריא גם בחורף
השורה התחתונה של כל מה שקשור בבריאות היא השאלה מה נכנס לגוף? זיהום באוויר, במקורות המים, ביבשה, כל אלו לא ממש נמצאים בשליטתנו. הגורם העיקרי שיש לנו שליטה כמעט מוחלטת עליו הוא המזון שאנחנו אוכלים. זאת משוואה די פשוטה, הגוף פשוט נלחם בכל אותם גורמים מזהמים.
אבל כשקר, יש לו עוד חזית אחת להילחם בה ואם לא ניתן לו את הכלים, הוא יפסיד במערכה ואנחנו נחלה.
בעבר הקדום, היה קשה למצוא מזון אבל מי שהצליח להזין את עצמו, בכל דבר, נחשב בריא.
המזון בחברה המודרנית עבר “שדרוג כלכלי”, יש ממנו בשפע, הטעמים חזקים וממכרים יותר וחיי המדף ארוכים יותר, אבל התשלום נעשה בערכים התזונתיים וביכולת הספיגה שלהם.
חשוב מאוד להפחית עד כמה שאפשר אכילת מזון מעובד. וב”מזון מעובד” הכוונה לכל מה שאינו הצורה הטבעית של הדברים.
רוצים תפוז? תאכלו תפוז, לא תרכיז או “נקטר” תפוזים. רוצים מרק? תאכלו מרק, לא אבקת מרק. וכן, חומוס עושים באהבה ולא קונים מוכן!
מזונות מעובדים מכילים חומרים משמרים ואמצעים מלאכותיים אחרים שנועדו לשפר את הטעם ואת אורך חיי המדף שלהם. גם אם היו בהם חומרים מזינים בהתחלה, הם אבדו בתהליך העיבוד. לכן כשאנחנו אוכלים מזון מעובד אנחנו לא מזינים את הגוף אלא סתם מעסיקים אותו בפינוי רעלים.
על פי גישות נטורופתיות מסורתיות, הגוף עושה כמיטב יכולתו, אבל חלק גדול מן השומנים והרעלים הבלתי רצויים נשאר בפנים ולא מתנקה, ואז משמינים וחולים, מתאכזבים, נלחצים, כועסים, וחולים עוד יותר, מתנחמים בעוד מזון מעובד וחוזר חלילה. בתוך כל התהליך הזה, נכנס גם הקור החורפי ומחליש את הגוף המוחלש גם ככה, ובכך הוא מקל על המזיקים והמזהמים השונים לגרום נזק.
ויטמינים מחלות ושאר ירקות
החורף הוא תקופה נהדרת לכל העלים הירוקים, שמכילים ״כלורופיל״ (נוגד חמצון חשוב עם סגולות בריאותיות מופלאות). הנטורופתיה דוגלת באכילת הרבה מאוד עלים ירוקים בצורתם הטבעית, פטרוזיליה, קייל, תרד, כוסברה, סלרי, שמיר, מנגולד ועוד.
לא משנה מהי עמדתכם האידיאולוגית בקשר לצמחונות וטבעונות. בין אם אתם חושבים שמדובר בטרנד שאינכם מוכנים להיכנע לו, או ב”התחסדות” של אנשים מוזרים ובין אם אתם בעד. בראייה נטורופתית, אכילת מזון מן החי פשוט פחות בריאה, חלב, הוא כבר מזמן לא ספק הסידן האידיאלי, להיפך, ככל הנראה מדובר באחד הגורמים העיקריים לבריחת סידן מן הגוף. מקורות החלבון בביצים ובשר אחראיים לכניסתו של הכולסטרול הרע לחיינו ואכילת דגים אחראית להרעלת הכספית. מזונות שמקורם בבעלי חיים אחראיים במידה רבה לעלייה בתחלואה ולהחלשת הגוף.
לכן גם למי שאינו צמחוני או טבעוני, אלא רק מנסה לשפר את בריאותו או להגן עליה מפני החורף הקרב– מומלץ להפחית עד כמה שניתן את אכילת המזונות מן החי ולהתמקד במה שיש לעולם הצומח להציע.
ויטמין C
ויטמין C שותף לכ-300 תהליכים שונים המתרחשים בגופנו. הוא נוגד חמצון חזק ולכן הוא חיוני להגנה על הגוף מפני היווצרותן של מחלות כרוניות ומחלות זיהומיות, מאחר והוא מסייע לתפקוד התקין של תאי מערכת החיסון השונים. הוא משמש כאנטי היסטמין טבעי אשר עשוי לסייע להפחתת תסמיני אלרגיה. בקיצור, מדובר ב”סופר-גיבור” של עונת החורף. ויטמין C נמצא בשפע במזונות רבים, בהם פלפל אדום, פירות הדר, עגבניות ובירקות ירוקים. הוספת המזונות הללו לתזונה היום יומית בהחלט תספק לגוף ויטמין C לתמיכה חיסונית, אך מי שאינו צורך את הויטמין לעיתים קרובות, יכול ליטול ויטמין C כתוסף תזונה.
ויטמין D
קודם כל כן, חשיפה לשמש תורמת לגוף מנת ויטמין D ולמעשה זו הדרך הטובה ביותר לספוג ויטמין .D אבל בניגוד למה שמקובל לחשוב, כמו במקומות רבים בעולם, גם בארצנו שטופת השמש 80% מהאוכלוסייה סובלים ממחסור בויטמין הזה.
זיהום אויר החוסם את קרני השמש, מסנני קרינה שנועדו להגן עלינו ממחלות אחרות, תודעה הולכת וגוברת לחשיבותה של ההימנעות מחשיפה לשמש, כל אלה אחראיים למחסור. בעונת החורף הצורך בויטמין D עולה, גם משום שהחשיפה לשמש מופחתת יותר וגם משום שהוא חיוני לתפקוד היעיל של מערכת החיסון, שמתמודדת עם פלישת מזהמים נפוצים בעונת החורף.
מחסור בויטמין D קשור גם בהיחלשות העצמות, בספיגה נמוכה של הסידן בגוף, בסוכרת הריון ובעוד נזקים המדגישים את חיוניותו של ויטמין D. לכן מומלץ מאוד ( בעיקר לנשים בהריון ולמי שבדיקות הדם מוכיחות שהוא סובל ממחסור בויטמין D) ליטול אותו כתוסף תזונה.
מתיל B12 וחומצה פולית
ויטמין B12 הוא אחד הוויטמינים החיוניים ביותר לקיומנו. הוא אחראי לכל כך הרבה תהליכים בגוף והמחסור בו עלול לגרום לאורך זמן לנזקים חמורים.
אחד מהתפקידים העיקריים שלו בגוף מתקשר למעגל המתילציה, הלוקח חלק בתהליכי ניקוי הרעלים בגוף, לרבות אלו אותם כימיקלים וחומרים שאינם טבעיים המצויים במזון מתועש ומעובד, בסיגריות ואלכוהול.
מתילציה (Methylation) היא תהליך משמעותי ביותר בגוף, במהלכו מתווספת קבוצת מתיל (אטום פחמן עם שלושה אטומי מימן CH3) ל DNA ולמולקולות שונות במגוון תהליכים ביולוגים.
גריעה של קבוצת מתיל משמשת את הגוף כדי להפעיל מולקולות ותהליכים שונים ולכבותם.
על מנת לקיים תהליך מתילציה תקין, הגוף זקוק בין היתר, ל-B12 (קובלמין) ורצוי בצורה הטבעית ביותר מסוג מתיל קובלמין – שיכול לספק קבוצות מתיל חיוניות.
פעילות גופנית
החורף הוא בשום פנים אופן לא תירוץ. אנשים רבים נוטים להתבלבל ולחשוב שאם קר בחוץ, אז עדיף להישאר בבית ומכיוון שגם ככה אנחנו מכוסים בשכבות רבות של בגדים המסתירים את השומנים המצטברים להם בנחת – אפשר לוותר על המאמץ ולנוח.
מי ששואף להיות בריא ולא לחלות במהלך החורף צריך להפנים שמטרתה של הפעילות הגופנית היא קודם כל לקדם את בריאות הגוף, ולכן אסור להגביל אותה רק לזמנים שבהם אנחנו עסוקים יותר באסתטיקה.
חורף זה בדיוק הזמן המתאים להירגע, לישון טוב, ולהתמקד בסובבים אותנו ובניהול אורח חיים בריא.