בשנים האחרונות המדע והקהילה הרפואית מגלים עניין רב בויטמין d, ובעקבות המחקרים הרבים שנעשו עליו, גברה המודעות לתפקיד שהוא משחק בתהליכים ביולוגים רבים החיוניים לבריאותינו, ולקשר בין מחסור בו לבין מחלות כגון מחלות אוטואימוניות, סוכרת נעורים ואפילו סרטן.
אחד המחקרים המשמעותיים ביותר שנעשו בהקשר של ויטמין d נערך בשיתוף אוניברסיטת סן דייגו יחד עם מרכז מור לסרטן. מהממצאים המחקריים עולה כי קיים קשר ישיר בין רמות ויטמין D בדם לבין תחלואה בסוגי סרטן שונים, כאשר ערכים גבוהים של ויטמין D בדם מתקשרים לירידה בסיכון לחלות בסוגים אלה של סרטן. החוקרים ציינו במסקנות המחקר כי הגדלת צריכת ויטמין D בכל אוכלוסיית העולם היא כלי פשוט אשר עשוי בהחלט להועיל במניעת מחלות שכיום גורמות למותם של כ־1,000,000 איש מדי שנה.
מצבים בריאותיים המתקשרים לחוסר בויטמין D
מאחר וויטמין D ממלא תפקד עיקרי בכל כך הרבה תהליכים פיזיולוגיים בגופינו, ירידה ברמתו התקינה בדם וחוסרים בו עלולים לגרום למגוון בעיות בריאותיות כגון: ירידה ברמת הסידן בדם ובעצמות, אוסטאופורוזיס (דלדול עצם), כאבי שרירים ועצמות, הפרעות בדפוסי השינה, עייפות, דיכאון, מחלות אוטואימיוניות, מחלות לב וכלי דם ועלייה בסיכון לטרשת עורקים, הפרעות בתפקוד הלבלב, סוכרת, ירידה בשמיעה, בעיות המתקשרות לבריאות העין, חילוף חומרים לא תקין, חולשה חיסונית, בעיות במערכת הנשימה, הפרעה לתהליך יצירת כדוריות דם אדומות, נשירת שיער, רמות גבוהות של דלקתיות בגוף, בעיות פוריות, בעיות בתהליכי עיכול וספיגה של נוטריינטים מהמזון, ואפילו ירידה בביצועים אתלטיים והאצת תהליכי הזדקנות.
מה התפקידים העיקריים של ויטמין D בגוף?
- ויטמין D חיוני לספיגה של סידן
- מסייע לפעילות של חלבונים שתפקידם הוא לספוג ויטמינים ומינרלים במעיים.
- מסייע להתפתחות של תאי דם לבנים (תאי מערכת החיסון)
- מסייע לחילוף חומרים תקין של סוכרים ובכך מווסת את רמות האינסולין בדם.
- חיוני לתקינות התפקוד העיצבי.
- מסייע לחלוקה תקינה של תאים בגוף.
מהו הסיכוי שגם את או אתה סובלים ממחסור בויטמין D?
- אם את/אתה שומר/ת לא להיחשף מספיק לקרני השמש (נמצאים זמן קצר מדי בחוץ, שומרים על לבוש צנוע, מרבים לנסוע ברכב עם חלונות שמשמשים כמסנני קרינת UVB)
- אם את/ה מתגורר/ת באיזור עם זיהום תעשייתי גבוה (שגורם לחסימת קרני השמש).
- אם את/ה סובל/ת ממשקל עודף- ויטמין D הוא מסיס בשמן ולאחר שנוצר בעור או מתקבל מהתזונה, הוא נאגר ברקמות השומן ומצטבר בהן, ובכך נמנע המעבר שלו למחזור הדם והגעתו לאיברים חיוניים.
- אם את בהריון, מחקרים חדשים מראים כי רמת ויטמין D תקינה במהלך ההריון היא בעלת חשיבות עליונה עבור האם ותינוקה.
- קשישים – עם השנים העור מאבד מיכולתו לייצר ויטמין , וזה מתווסף לעובדה שהם נוטים לבלות בבית זמן רב יותר.
- כהי עור – בעור כהה יש רמות גבוהות יותר של פיגמנט מלנין שחוסם קרינת UVB ובכך מגביל את תהליך הייצור העצמי של ויטמין D3 שמתרחש בעור
- אם אתם מתקשים בספיגת שומנים, סובלים מחוסר באנזימי לבלב, חולים בציסטיק פיברוזיס, בצליאק, במחלות כבד (לרבות וכבד שומני), נותחתם במערכת העיכול, ואף אם עברתם ניתוח לקיצור הקיבה.
- אם אתם סובלים מהפרעות בתפקודי כבד וכליות.
- אם אתם סובלים מבעיות בספיגת מזון (לרבות לאחר ניתוחי מעיים ובמצבי מחלות מעיים דלקתיות)
ומה עושים בחורף?
גם אם במהלך חודשי הקיץ היו לנו הזדמנויות מעטות “לתפוס שמש” וכך לייצר כמויות קטנות של ויטמין D באופן טבעי, הרי שבימי החורף הקרים גם זה הופך לבלתי אפשרי. מעט השמש אשר מצליחה לחדור מבעד לעננים אינה מאפשרת מספיק מן הקרינה החשובה לייצור הויטמין הנחוץ.
בנוסף, אנו עוטים על גופינו שכבות רבות של בגדים המכסים את עורנו ומונעים את החשיפה למעט השמש האפשרית, במידה ואכן יצאנו מהמרחבים הסגורים והחמימים, של הבית, המשרד או הכיתה.
תקופת החורף מחריפה מצבי מחסור בויטמין D ובמקרים רבים הופכת את נטילת התוסף לנחוצה, על מנת להימנע מההשלכות של מחסור הנמשך לאורך זמן, של ויטמין זה.
במידה ויש לך סיבה לחשוד שיש לך מחסור של ויטמין D, יש לבצע בהקדם בדיקת דם איתור מחסור זה ובמידה ונמצא מחסור, להתחיל בטיפול לצורך מילוי מאגרים ושמירה על מערכת החיסון, כלי הדם, העצמות ועוד.
טיפול במחסור של ויטמין D
טיפול במחסור בויטמין D מצריך בראש ובראשונה חשיפה נאותה לשמש. ראוי לציין כי חשיפה מוגזמת לשמש כרוכה אף היא בבעיות ובהגדלת הסיכון למחלות אחרות, אך במידה ואנו מקפידים על פרקי הזמן הנכונים, נוכל להרוויח את הויטמין החשוב ובמקביל לשמור על בריאותנו. חשיפה של כ-15-20 דקות בכל יום תספיק לרוב האנשים, כאשר כדי לייעל את התהליך יש לאפשר לשטח פנים גדול יותר של גופנו להיות חשוף באופן ישיר לקרני השמש.
אך לא לכולם ישנה האפשרות לעזוב את הבית או המשרד בשעות הרלוונטיות. במצבים אלה ניתן להשיג ויטמין D גם באמצעים אחרים.
ויטמין D במזון:
ישנם מספר מזונות המכילים רמות גבוהות של ויטמין D אותם ניתן לשלב בתזונה היומיומית על מנת למלא את המחסור, כגון – שמן דגים או חלמון ביצה, מוצרי מזון מועשרים כמו דגני בוקר, מוצרי סויה או מוצרי חלב, כמו גם סוגים שונים של פטריות. סוגי המזונות המעובדים, מוצרי החלב ועוד, מכילים חומרים שונים העלולים להזיק אף הם במידה ואנו מגבירים את הצריכה שלהם בתזונה היומיומית שלנו, על כן גם האפשרות שלנו להשיג ויטמין D מהמזון מוגבלת.
תוסף ויטמין D:
נטילת תוסף ויטמין D מהווה אפשרות יעילה למילוי מהיר של מאגרי הויטמין הנחוץ בגוף. תוסף ויטמין D מכיל מינון של 400-1,000 יחב”ל (יחידות בין לאומיות) למנת נטילה והוא לרוב יהיה בטוח לשימוש. כיוון שויטמין D אינו מסיס במים אלא מסיס בשומן, עודפי ויטמין D מתקשים להתפנות מהגוף, עלולים להצטבר ברקמות ולגרום לבעיות שונות כמו עליה ברמת הסידן בדם, קצב לב לא סדיר, התכווצויות שרירים ועוד. לכן, כאשר נוטלים תוסף ויטמין D יש לוודא קודם לכן כי קיים מחסור באמצעות בדיקת דם פשוטה ולבצע מעקב אחרי עליית רמות הויטמין בדם אחת למספר חודשים.
סוגי תוספי הויטמין D מתחלקים לשניים – טבעי מול מלאכותי
D3 VS D2
נטילת ויטמין D סינתטי (D2) המיוצר באופן מלאכותי בתעשיית תוספי התזונה מצריך תהליך מסוים במהלכו חומר הגלם משתנה כדי שהגוף יוכל לעשות בו שימוש. צריכת ויטמין D טבעי (D3) חוסך את התהליך הזה אשר לעיתים אינו מתבצע כשורה ומאפשר לגוף חומר הזנה הזמין ביולוגית לשימוש מיידי ברקמות.
המקור הטבעי לויטמין D יכול להיות מן החי (בתעשיית תוספי התזונה מפיקים ויטמין D מכבד דגים או מצמר כבשים), אך ישנם גם מקורות צמחיים מהם ניתן לייצר ויטמין D איכותי). שיטת ייצור חדשה מאפשרת הפקת ויטמין D הזמין ביולוגית לשימושו של הגוף מצמח החזזית.
כיום ניתן לרכוש ויטמין D3 ליפוזומלי בספיגה גבוהה במיוחד, שהוא הויטמין D הטבעי והטבעוני היחיד בישראל!