עדויות מדעיות מצביעות על תפקידו של כורכומין בהפחתת משקל באמצעות השפעתו על חילוף החומרים ועל חיידקי המעי. שיעור הספיגה הנמוך של כורכומין נפתר באמצעות ליפו-טורמריק.
מה חשוב לדעת על כורכום והפחתת משקל?
מחקרים מוכיחים את סגולותיו הבריאותיות והרפואיות של שורש הכורכום. מצטברות עדויות מדעיות המצביעות על תפקידו בהפחתת משקל באמצעות השפעתו על חילוף החומרים של שומנים ועל חיידקי המעי הטובים.
מחקרים מדעיים מוכיחים את סגולותיו הבריאותיות והרפואיות של שורש הכורכום, או ליתר דיוק של הרכיבים בו אשר פעילים ביולוגית ומיוחסות להם סגולות מרפא. הרכיבים הללו מכונים כורכומינואידים, ואחד מהם הוא הכורכומין. לכורכומין שמהווה 2-5% מכלל רכיבי שורש הכורכום יש תכונות של נוגד חמצון ונוגד דלקת עוצמתי.
מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על אפשרות שיש לכורכומין תפקיד בהפחתת משקל, בפרט בקרב אוכלוסיות בעלות הפרעות בחילוף החומרים. מבחינת המחקרים הללו שכללו במצטבר למעלה מ- 1,600 משתתפים, עולה עדות מדעית להשפעתו של הכורכומין על הפחתת מדדים הנוגעים למשקל, כמו BMI (היחס בין הגובה למשקל), משקל הגוף, היקף המותניים והפחתת כמות הלפטין המופרש.
לפטין הוא הורמון המווסת את קצב האכילה ואת משקל גוף, על ידי ויסות התיאבון, צריכת האנרגיה וחילוף החומרים. בניגוד להורמונים אחרים הקשורים לתחושת השובע לטווח קצר דוגמת גרלין, אז לפטין מפקח על יציבות המשקל לטווח ארוך. בעיקרון לפטין מדכא תיאבון ומגביר צריכה של אנרגיה. כאשר מאגרי השומן מתדלדלים מתמעט ייצורו של הלפטין, וזה עשוי להסביר את הירידה ברמתו בקרב הנסיינים שצרכו כורכומין והפחיתו ממשקלם.
איך משפיע כורכומין על רמת הלפטין?
אנשים בעלי עודף משקל ניכר רגישים פחות להשפעה של לפטין, ורמתו אצלם, גבוהה ככול שתהייה, אינה מביאה להפחתה מספקת בדחף לצריכת מזון ולהגברת השריפה של אנרגיה. כאשר מופחת המשקל, עולה הרגישות ללפטין ואז די ברמה פחותה ממנו כדי להביא לתוצאה הרצויה.
ככול שאדם עוסק בפעילות גופנית סדירה, כך גדלה רגישותו ללפטין ורמתו בדם יורדת.
מעבר להשפעה של צריכת המזון על רמת הלפטין בדם, מסתבר שהגורמים המשפיעים על מדדי דלקת הם בעלי השפעה על רמת הלפטין. רמות הלפטין בדם עולות לא רק בעת השמנת יתר, אלא גם כתוצאה ממחלות דלקתיות, יתר לחץ דם, תחלואת לב וכלי דם ובקרב הלוקים בתסמונת מטבולית. מאחר שכורכומין הוא נוגד דלקת רב עוצמתי בהחלט סביר שבאמצעות מנגנון הפעולה שמשפיע על מדדי הדלקת הוא משפיע על רמת הלפטין.
על פי מחקרים מעבדתיים הכורכומין עשוי לדכא סמנים ביולוגיים מסוימים שאופייניים לדלקת, ובין היתר מדובר בכאלו שיש להם תפקיד בהשמנת יתר ונמצאים ברמה גבוהה אצל אנשים בעלי עודף משקל. מחקרים בבעלי חיים כבר הראו שלכורכומין עשויה להיות השפעה על הפחתת משקל, כולל באמצעות צמצום הרקמות השומניות והגברת הרגישות להורמון אינסולין, דבר שמגביר את יעילותו.
יחסי הגומלין של כורכומין עם חיידקי המעי
ההשפעה הישירה של כורכומין על חילוף החומרים של שומנים מתבצעת באמצעות הפעלת גורמים תאיים שמביאים להפחתת ההצטברות של שומנים, על ידי הגברת החמצון של חומצות שומן. כורכומין גם יוצר גירוי להגברת שריפת אנרגיה באמצעות השפעתו על ביטויים של גנים מסוימים. מחקרי מעבדה ומחקרים רפואיים הראו שבעזרת נטילת תוסף כורכומין ניתן להפחית רמות גבוהות של שומנים בפלסמה, כאלו אשר נגרמות כתוצאה מתזונה עתירת שומנים.
מאמר עומק מדעי שפורסם בינואר 2022 במגזין Int J Mol Sci. סוקר בהרחבה היבטים רבים הנוגעים לדרכי הפעולה של כורכומין על הפחתת משקל, ובוחן את הטענה שהשימוש בו מהווה חלופה בטוחה ויעילה. בין היתר הוא מצביע על ידי יחסי הגומלין של הכורכומין עם חיידקי המעי הטובים.
כורכומין תורם לשגשוגם של חיידקי המעי וכך גורם לשיפור תפקודם הנוגע לחילוף החומרים, ובהקשר זה נזכיר שהוכח שמשפחות מסוימות של חיידקי מעי הן בעלות השפעה על שמירת והפחתת משקל. מאידך, חיידקי המעי מגבירים את יעילותו הביולוגית של הכורכומין, כולל בכול הנוגע לשיפור הבררנות של דפנות המעי ולדיכוי גורמים מעוררי דלקת.
במהלך אחד הניסויים הרפואיים להפחתת משקל, קבלו 44 נסיינים שנתקלו בקושי רב להפחית ממשקלם תוסף כורכומין. הם נטלו מנה יומית של 800 מיליגרם כורכומין, במשך 30 יום. התקבלה הפחתה משמעותית במדדים שכללו משקל גוף, BMI (יחס בין הגובה למשקל) והיקף מותני.
שילוב PNS וטכנולוגיה ליפוזומלית מעלה את שיעור הספיגה של כורכומין
אחת הבעיות המרכזיות המעיבה על אפשרות ניצול התועלות הגלומות בכורכומין היא שהחומר אינו נספג היטב במערכת העיכול ולכן הגוף אינו מסוגל לנצל אותו. הספיגה הנמוכה נובעת בשל העובדה שמדובר בחומר המסיס בשמן ולא בסביבה מימית.
כדי להעלות את שיעור הספיגה פותחו שיטות מעבדתיות האורזות את הכורכומין יחד עם כלל רכיבי שורש הכורכום, בדרך שמאפשרת מחד להגן עליו בעת המעבר בקיבה בעלת הסביבה החומצית, ומאידך מאפשרת ספיגה גבוהה לתוך תאי הרירית של דופן המעי ומשם לזרם הדם. מדובר בשילובן של שתי טכנולוגיות מעבדתיות, כאשר אחת מכונה PNS והשנייה טכנולוגיית אריזה ליפוזומלית.
בעזרת הטכנולוגיה הליפוזומלית יוצרים כדוריות זעירות העוטפות את החומרים שהופקו משורש הכורכום, והן מגינות עליו מפני חומציות הקיבה וכן מסייעות אחר כך לתהליך הספיגה במעי. הזמינות הביולוגית של התרכובת הארוזה הזו שמכונה ליפו-טורמריק ( LIPO TURMERIC) נבדקה במהלך מחקר רפואי, ונמצא שהיא גבוהה פי 16.5 מזו של כורכומין נקי מבלי שנעשה שימוש בשתי הטכנולוגיות המעבדתיות שהוזכרו.
תוסף הכורכום הליפוזומלי של אקוסאפ הוא מסוג ליפו-טורמריק, היינו מבוסס על אריזת כלל רכיבי השורש, כולל כורכומין, בשיטה המשלבת PNS ואריזה ליפוזומלית.