אין הריונית טרייה שלא תתלונן לפחות פעם, פעמיים (או שלושים) על עייפות, חולשה, חוסר אנרגיה וחיוורון קל. כל אלו הן תופעות שכיחות בהיריון, אך כאשר הבדיקות מראות על אנמיה הריונית – מקיטור חביב של אם לעתיד, זה כבר הופך לנורה אדומה של אנמיית-היריון בהווה.
על אנמיה כללית ואנמיה הריונית
מה היא אנמיה? אנמיה היא שם כולל למצבים הנובעים או מרמה נמוכה בדם של חלבון ההמוגלובין או מזו של תאי הדם האדומים שמכילים את ההמוגלובין בתוכם. כיוון שתפקיד ההמוגלובין הוא לשאת חמצן לתאים ולרקמות הגוף, ירידה ברמתו או ברמת תאי הדם האדומים, תוביל לאספקת חמצן לקויה בגוף.
אנמיה עלולה להיגרם מסיבות שונות, ביניהן מחסור באבני הבניין הדרושות ליצירת המוגלובין או תאי הדם האדומים, כגון ברזל, ויטמין B12 או חומצה פולית. אנמיה היא מצב נפוץ למדי באוכלוסיה, אשר בדרך כלל נגרמת עקב חוסרים תזונתיים.
אולם בהיריון המצב שונה. עד השבוע ה-20 להיריון, נפח נוזל הדם (הפלסמה) של האם מוכפל בקצב מהיר יותר מקצב ייצור כדוריות הדם האדומות. נוצר מצב שבו הדם דליל בכדוריות דם אדומות (שמכילות בתוכן ברזל) אשר יכול להוביל לאנמיה הריונית, וזה קורה דווקא החל מהשבוע שהעובר זקוק לכמות גדולה של כדוריות דם אדומות. ובמידה ולאם אין מספיק ברזל במאגרי הברזל שבגופה, עלול להיגרם מצב של אנמיה הריונית. ידוע כי לפחות מחצית מהנשים בעולם מפתחות אנמיה במהלך ההריון. הנטייה קיימת כאשר תזונת האם דלה בברזל וכן במצבים של היריון מרובה עוברים, כשקדם להיריון דימום ווסתי כבד במחזורים הווסתיים ואפילו כשהאם סובלת מהקאות מרובות.
לכן, בתחילת ההיריון נשים מופנות לביצוע בדיקת דם שמטרתה בשלב הראשון לגלות מהן רמות ההמוגלובין וכדוריות הדם האדומות, ואם הן נמצאות בירידה, יבדקו גם רמות הברזל, ויטמין B12 והחומצה פולית, בכדי להתאים את הטיפול המדויק.
סיבות נוספות לאנמיה בהיריון:
אנמיה בשל חוסר בברזל
גם לאחר השבוע ה-20 הסיבה השכיחה ביותר לאנמיה בהריון היא חוסר בברזל. זאת מאחר וצרכי הברזל עולים בתקופה זו כי הם נחוצים לייצור המוגלובין אצל האם וגם עבור העובר והשליה תצרוכת הברזל היומית עולה מ-0.8 מ”ג ליום בטרימסטר הראשון עד ל-7-6 מ”ג ליום במהלך החצי השני של ההיריון. מאחר ומדובר בכמות גדולה שקשה לקבל את כולה רק מהמזון, ארגון הבריאות העולמי ממליץ על נטילת תוסף ברזל החל מתחילת ההיריון, גם אם אין עדות לחוסר ברזל או אנמיה בבדיקות הדם. זאת מפני שנשים רבות מתחילות את ההיריון עם מאגרים מצומצמים של ברזל, והן בסיכון מוגבר לפתח אנמיה. ככל שההיריון מתקדם כך גם האנמיה עשויה להחמיר, גם משום שנפח הדם עולה וגם מכיוון שהעובר צורך ברזל מאימו. אנמיה קיצונית, מלבד סימפטומים לא פשוטים עבור האם, תגרום גם לתינוק להיות אנמי ובמקרים קיצוניים אף תשפיע על התפתחותו התקינה.
אנמיה בשל חוסר בחומצה פולית
חומצה פולית (ויטמין B9) מומלצת לנשים לנטילה במהלך כל שנות הפוריות, אך בהיריון נדרש מינון מוגבר, עד פי-4 מנשים שאינן בהיריון. זאת מהסיבה שעבור האם החומצה הפולית נחוצה לייצור תאי הדם האדומים ולמניעת אנמיה, ועבור העובר, לחומצה הפולית תפקיד חשוב ביצירת תאי גופו וביצירת החומר התורשתי (הדנ”א). בנוסף, לחומצה פולית תפקיד קריטי במניעת מומים מולדים במערכת העצבים (מוח וחוט השדרה), כגון חוסר התפתחות של רקמת המוח (שמסתיימת במות העובר) ומומים אחרים כגון ספינה ביפידה (שדרה שסועה) שגורמים לנכות קשה. אולם הפתרון המניעתי הוא פשוט ליישום: נטילת חומצה פולית מפחיתה את שיעור המומים בתעלה העצבית בלמעלה מ-80%. לכן קיימת המלצה רשמית לכל הנשים בגיל הפוריות ולנשים בהיריון בפרט, ליטול תוסף חומצה פולית – למענן ולמען עוברן.
אנמיה בשל חוסר בויטמין B12
גם באנמיה על רקע זה נפגע תהליך ייצור כדוריות הדם האדומות אצל האם, מאחר והויטמין מהווה אבן בניין של כל כדורית אדומה. אך מעבר לכך, ויטמין B12 חיוני גם להתפתחות תקינה של ההיריון והעובר. הוא משתתף בייצור DNA (החומר התורשתי שבתאים) ויש לו חשיבות עליונה בכל הקשור להתהוות מערכת העצבים של העובר. מחקרים קליניים הראו כי נשים הריוניות עם רמת ויטמין נמוכה בדמן הן בסיכון גבוה פי 5 ללדת תינוק הסובל ממום במערכת העצבים – לעומת נשים עם רמות ויטמין תקינות. לאור תוצאות המחקרים, מומחים כיום מציעים לנשים ליטול גם ויטמין B12 כתוסף, ולא להסתפק בתוסף חומצה פולית בלבד, מאחר ויש חשיבות לכך שרמת ה- B12 תעמוד על לפחות 300 ננוגרם עוד לפני הכניסה להריון. צריכה לא מספקת של ויטמין B12 במהלך ההריון אף תוביל לתחושות עייפות, חולשה, ירידה בתיאבון, ועוד. בנוסף לכל הנ”ל, חוסר בויטמין B12 עלול לגרום לעלייה ברמות חומצת האמינו הומוציסטאין בדם. עליה בהומוציסטאין בדם במהלך ההיריון נמצאה קשורה להאטה בקצב הגדילה של העובר, להגברת הסיכון להפלה, להיפרדות שילייה, לרעלת הריון ואף ללידה מוקדמת.
תקופת ההיריון נחשבת לאחת מחוויות החיים היפות והמשמעותיות ביותר – ואם רוצים שהיא תעבור בזוהר הריוני ובאנרגטיות, מן הראוי שתדאגי לכל ההשלמות התזונתיות הנדרשות – למענך ולמען תינוקך.