מזונות מלאים
כמות המחקרים שהוכיחו שוב ושוב שבשביל לשמור על תזונה בריאה עדיף לצרוך מזונות מלאים היא אין סופית.
למה לאכול מזונות מלאים? משום שאלה מזונות הקרובים ביותר לצורה הטבעית שלהם.
לעומת זאת, מזונות מעובדים מכילים חומרים משמרים ואמצעים מלאכותיים אחרים. גם אם היו חומרים מזינים במזונות אלה בהתחלה, הם הלכו לעיבוד בתהליך העיבוד. לא רק חומרים מזינים אלא מזונות מעובדים חסרים באנזימים טבעיים אשר חשובים לאופן העיכול של אותם מזונות.
כאשר אוכלים מזונות נטולי אנזימים, הגוף צריך לייצר אותם באופן עצמאי . האנזימים אינם זמינים במזונות מעובדים וייצור אנזימי העיכול באופן עצמאי גורמים ללחץ נוסף. כשאומרים אכילה בריאה מתכוונים לכך שהמזון צריך להיות בצורתו הטבעית, כך הוא תמיד יהיה מזון עם הערך התזונתי הגבוה ביותר.
הכנת המזון
כולנו זקוקים לאנזימים. אנזימים מתפקדים כזרז של תהליכים כימיים בגוף והם חיוניים ביותר להשגת בריאות אופטימלית. אכילה בריאה היא לא רק אכילה של פירות וירקות אלא שמירה על הצורה הטבעית של המזון, בישול בטמפרטורה גבוהה ועיבוד של המזון הורס את האנזימים ואת החומרים המזינים המאפשרים עיכול יעיל של המזון. לכן, לפני שהגוף יוכל לעשות שימוש באנזימים, הוא חייב לייצר אנזימים שיסייעו בתהליך העיכול, וזה דורש עבודה.
את האנזימים החסרים עקב הבישול נאלץ הגוף לייצר בעצמו, ובכך פוגע בערך התזונתי של המזון, וגם מעמיס על הגוף. מעבר לכך ישנם טענות (שנבדקו גם במחקרים מדעיים) שמזון חי מהצומח הינו מזין יותר, עשיר בנוגדי חימצון, מכיל חיידקים מועילים, לא מכילים שומני טרנס לא מכיל תוספי מזון ועוד.
מזונות חומציים ובסיסיים
האיזון של חומצות ובסיסיות בתוך הגוף מכונה ph (כלומר potential of hydrogen ) ונמדד על סולם הנע בין pH) 1 חומצי ביותר) ל14 (בסיסי ביותר).
איזון pH ניטרלי טוב הוא 7.35. אם הגוף שלנו הופך להיות חומצי מדי, הסיכוי לתחלואה יעלה סביבה חומצית בגוף תשפיע באופן שלילי על בריאות ברמה התאית. אין זה אפשרי להיות בריא באמת, כאשר הגוף נמצא במצב תמידי של חמצת.
אנשים עם סביבה חומצית בגוף נוטים לעייפות יתר, ומכיוון שהחומציות היא גורם לחץ, בסביבה חומצית תהיה יותר הפרשה של קורטיזול (הקורטיזול פוגע בשינה ומעלה את רמות הסטרס).
כאשר התאים במצב חומצי מדי (בגלל מזונות חומציים או בגלל אורח חיים מתוח במיוחד) – זהו הגורם המוביל של בעיות בריאותיות שונות, כולל התפתחות של אבנים בכליות, אובדן מסת העצם, הקטנת רמות הורמון הגדילה, איבוד מסת שריר וגידול שומן בגוף. חמצת מטבולית משפיעה על הגוף ברמה התאית והיא האחראית הישירה לעלייה של רדיקלים חופשיים ולירידה בייצור אנרגיה תאית.
רוב המזונות הצמחיים הם בסיסיים ומזונות מן החי הם חומציים, כאשר אנו אוכלים מזון חומצי בעודף, הגוף מנסה לאזן את רמות ה pH – והוא עושה זאת על ידי הפרשת מינרלים בסיסים. דבר זה גורם לאיבוד מינרלים ולאורך זמן עלול לגרום כתוצאה מכך למחלות חסר.
בנוסף לכל אלה, וירוסים וחיידקים מסוגלים להתיישב בעיקר בסביבה חומצית, נקודה מעניינת נוספת היא שתאים סרטניים אינם יכולים להתפתח בסביבה בסיסית; זה מראה את החשיבות של בסיסיות למניעת המחלה.
לא קשה לשמור על תזונה בריאה שיוצרת סביבה פנימית בסיסית בריאה.כאמור, מחקרים מראים שבמהלך האבולוציה שלנו צרכו בני-האדם מזונות יוצרי-בסיסיות בעיקר.
אחד החומרים שמווסת את רמת ה-pH – של הגוף והופך אותה ליותר בסיסית הוא הכלורופיל. הנו אחד החומרים המזינים ביותר בטבע. אחראי לתהליך הפוטוסינתזה, ההופך את אור השמש לאנרגיה כימיקלית טבעית ומעניק לצמחיה את צבעה הירוק. פוטוסינתזה הנה התגובה הביוכימית החשובה ביותר בטבע, היות וזהו המקור האולטימטיבי של המזון והחמצן שלנו.
הכלורופיל עוזר לסלק רעלים שנוצרו ממקורות תזונתיים וסביבתיים ועוזר לייצור של כדוריות דם אדומות. מחזוריות תקינה של התחדשות כדוריות הדם האדמות הכרחים לכל אדם, ובעיקר לאתלטים שזקוקים להתחדשות ובנייה מחדש של התאים לאחר כל אימון.
מדד הצפיפות התזונתית
מדובר במדד שמותאם לכל פריט מזון בנפרד, ממש כמו מספר הקלוריות והמדד הגליקמי, שמחשב כיצד משפיע כל פריט מזון שאנו אוכלים על רמת הסוכר בדמנו. הצפיפות התזונתית קובעת עד כמה המזון צפוף ברכיבים תזונתיים, ובעיקר בכאלה שמועילים לבריאות, על מנת שנוכל לנצל כל ביס עד למקסימום ולהחדיר לגוף כמה שפחות מזון וכמה שיותר רכיבים בריאים.
כדי לברר אם המזון הוא מזון צפוף תזונתית או לא,פשוט צריך לשאול האם המוצר מיוצר במפעל או שהוא צמח בשדה. להלן רשימה של מזונות מלאים צפופים תזונתית: שבולת שועל, אורז חום, תירס, בטטה, ברוקולי, עלי קולארד, גזר, ברוקולי, בננות, אוכמניות, בננות, תפוחים, שעועית, אבוקדו, אגוזים.
מאקרו-נוטריינטים
מאקרונוטריינטים או אבות המזון כוללים פחמימות, שומנים וחלבונים, מהם אנו מפיקים אנרגיה בתהליכי המטאבוליזם המתרחשים בכל תא ותא בגופנו. המאקרונוטריינטים מרכיבים את מרבית המזון.
תזונה בריאה וטבעית, עם שילוב מאוזן של ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות, זרעים ואגוזים – מספקת כמעט כל מה שאתלט זקוק לו. לעומת אנשים בפעילות רגילה, ספורטאים צריכים לאכול יותר ותוספת המרכיבים החסרים תבוא עם העלייה בכמות המזון.