אתם יושבים בארוחה נעימה, האוכל טעים, האווירה מושלמת ואז פתאום מגיע כאב בטן חד ואתם סובלים בשקט עד לסיום הערב.
תרחיש זה מוכר לעשרות אלפי ישראלים הסובלים מתסמינים ובעיות של מערכת העיכול, הגורמים להם לפגיעה קשה באיכות ובשמחת החיים.
הגורמים לכאבי הבטן
לרוב ניתן יהיה בקלות להבין מה הסיבה לכאב בטן פתאומי, בין אם זה מזון מקולקל, רגישות למזון שאנחנו מודעים אליה, פעילות מאומצת או וירוס בו נדבקנו מאדם בסביבתנו. אמנם מצבים אלה לא נעימים אך עדיין אנו חווים אותם לעיתים נדירות.
אך איך מתמודדים עם כאבים החוזרים ונשנים באופן תדיר ומעיבים על איכות החיים?
אברי העיכול שלנו רגישים מאוד אך חיוניים לבריאותנו. מערכת העיכול אחראית לכך שכל תא ואיבר יקבל את רכיבי התזונה ונוגדי החמצון הדרושים לפעילותם, לכן כאשר מופיעה בעיה במערכת העיכול התסמינים יכולים להופיע בכל אחת ממערכות הגוף.
על מחוללי כאבי הבטן המוכרים ביותר נמנים – מעי רגיז, צרבת, רגישויות למזון, חוסר סבילות ללקטוז, הרעלת מזון, כיבים, או וירוס בבטן. מקרים קשים יותר הם קרוהן וקוליטיס או דלקת תוספתן שבמצב חמור דורשים הליכים כירורגיים.
אז מה מומלץ לעשות עם כאבי בטן מתמשכים?
הדבר הראשון שחשוב לעשות כאשר כאבר בטן מתמשך מס’ ימים הוא כמובן ללכת להיבדק. במסגרת הניסיון להבין מה הגורמים לכאבי הבטן ישנן אפשרויות שונות כמו בדיקת רגישות למזונות, על מנת לשלול סוגי מחלות כגון צליאק, רגישויות או אלרגיות שונות ובדיקות צואה מקיפות המשקפות את מצבה של מערכת העיכול.
טיפים בנושא כאבי בטן
מלבד שינויים בתזונה ובאורח החיים במטרה להקל על התסמינים ישנם תוספי תזונה שיכולים לסייע לשמור על בריאותה ופעילותה התקינה של מערכת העיכול:
אנזימי עיכול – גוף האדם מייצר כ-22 סוגים שונים של אנזימים התומכים בתהליכי העיכול לאורך מערכת העיכול כולה, מהפה ועד המעי. תפקידם לסייע בפירוק המזון לחלקיקי היסוד (חומצות אמינו, חומצות שומן, גלוקוז), אותם ניתן לספוג ממערכת העיכול אל מחזור הדם וממנו אל הרקמות השונות. לכל חלק במערכת העיכול דרגת חומציות שונה המאפשרת פעילותם של אנזימים מסוימים ומעכבת את פעולתם של אחרים. במצבים מסוימים (כגון מחלה, לחץ, או הזדקנות) כאשר הגוף אינו מייצר מספיק אנזימי עיכול אנו עשויים לחוות עצירות, נפיחות גזים במערכת העיכול. תוספת אנזימי עיכול בתוסף עשויה לסייע לתהליך פירוק המזון וספיגת חומרי ההזנה החשובים לתפקוד תקין של הגוף ושל מערכת העיכול, ולהקל במצבי עצירות וגזים.
פרוביוטיקה – במערכת העיכול שלנו מתקיימים מאות סוגים של חיידקים “טובים” (פרוביוטיים) שיחד עם אנזימי העיכול, מסייעים בפירוק רכיבי התזונה. היום ידוע שקיים קשר הדוק בין אוכלוסיית החיידקים הטובים לבין מצב הבריאות שלנו. חוסר איזון בחיידקי המעי, הוא מצב בו יש רמה גבוהה של חיידקים מחוללי מחלות (פתוגנים) לעומת רמה נמוכה של חיידקים “טובים” – ומצב זה מקושר להעלאת הסיכון למחלות זיהומיות וגם למחלות כרוניות שונות. החיידקים הפרוביוטים עוזרים למלחמה בחיידקים ופטריות במערכת העיכול והם גם משפיעים על פעילות מערכת החיסון.
אומגה 3 בספיגה גבוהה – אומגה 3 היא חומצת שומן חיונית המשתתפת בגוף בתהליכים נוגדי דלקת. מסיבה זו מומלץ להקפיד על צריכתה במצבים דלקתיים כגון דלקות מעי, דלקות בקיבה, דלקות מפרקים ועוד. מאחר ובני האדם אינם מסוגלים לייצר אומגה 3 , יש לצרוך אותה מהתזונה או מתוספים כדי לא לסבול מחוסרים תזונתיים.
למידע על הבדיקה המקיפה ביותר למערכת העיכול יש ללחוץ כאן.