תארו לעצמכן ויטמין, בעל חשיבות כה רבה להתפתחות עוברים ולבריאות תינוקות, עד כי רשויות הבריאות בכל רחבי העולם אינן מסתפקות בהמלצות כלליות לגביו, אלא מורות ליצרני המזון להוסיפו ישירות למוצרים. הויטמין החשוב הזה הוא כמובן B9 שמוכר בציבור כחומצה פולית
נשים בגיל הפוריות? אימהות שבדרך? המאמר הזה הוא עבורכן!
אכן כן. B9 (חומצה פולית) הוא ויטמין חיוני ביותר, בעיקר לנשים בגיל הפוריות ובתקופת ההיריון, אך לא רק. יש לו תפקיד מרכזי ביצירת החומר התורשתי בתאים (הדנ”א) ומסיבה זו הוא מהווה רכיב בעל חשיבות עצומה לתהליך חלוקת התאים ולהתפתחות התקינה של העובר . לאחר הלידה הויטמין מועבר לתינוק בחלב האם, מאחר והוא נדרש להתפתחות עצבית תקינה של התינוק. מחקרים הוכיחו ש-80% מהתינוקות עם מומים בתעלה העצבית, נולדו לאמהות שלא נטלו חומצה פולית במהלך ההיריון. התעלה העצבית מתפתחת בראשית חייו של העובר, וממנה מתפתחים המוח ועמוד השדרה. מומים בתעלה העצבית כוללים חוסר התפתחות של רקמת המוח (שמסתיימת במות העובר) ומומים אחרים כגון ספינה ביפידה (שדרה שסועה) שגורמים לנכות קשה. אולם עם ההבנה שהפתרון המניעתי הוא כה פשוט ליישום מאחר ונטילת חומצה פולית מפחיתה את שיעור המומים בתעלה העצבית בלמעלה מ-80%, הוצאה המלצה רשמית לכל הנשים בגיל הפוריות, החל מגיל 20, ליטול בקביעות חומצה פולית. הכוונה הייתה ברורה. לחומצה פולית יש חשיבות עליונה כבר מהרגע הראשון להתעברות – ועוד לפני שהאישה מודעת לכך שהיא בהיריון. ולא זו בלבד אלא שחשוב שלכל אישה יהיו מאגרים זמינים של חומצה פולית טרם הכניסה להיריון. על כן, החל משנות התשעים רשויות הבריאות בארצות שונות במערב, לרבות בישראל, הורו ליצרני המזון להוסיף חומצה פולית למוצרי יסוד שונים כגון קמח, דגני בוקר, חטיפים, משקאות קלים ועוד, במטרה להבטיח רמות נאותות של חומצה פולית אצל נשים בכל עת.
ואכן, בעקבות הכנסת החומצה הפולית למזון חלה ירידה דרמטית במספר העוברים שלקו במומים בתעלה העצבית.
ויטמין טבעי לעומת תוסף סינטטי
התשובה לשאלה הנ”ל קשורה לטיב התוסף אותו נטלו הנשים שחלו. חשוב להבין כי חומצה פולית היא ויטמין אשר נמצא בשפע בטבע בעלים ובירקות עליים ירוקים. כל שעלינו לעשות הוא לדאוג לצרוך מזונות אלו על בסיס קבוע ויומיומי בכמות נאותה. אולם טבע ועלים ירוקים לחוד ומציאות לחוד. עבור מרביתנו, ההרגל לצרוך תזונה מערבית ומזון מהיר, מתועש ומעובד, הפך את העלים הירוקים לפחות ופחות קורצים כמזון מעורר תיאבון. משכך, הצורך לייצר תוסף מלאכותי של ויטמין B9 הלך וגבר עם השנים, וכך התחיל ייצור סינטטי שלו למטרות של השלמה תזונתית.
ומה ההבדל אתם שואלים בין הויטמין הטבעי לתוסף סינטטי?
חומצה פולית טבעית מכונה Folate או Methyl-Folate . הייחוד שבה הוא בכך שהיא מכילה בתוכה רכיב שנקרא ‘קבוצת מתיל’ אשר לוקח חלק מהותי בתהליך ביולוגי הנקרא ‘מתילציה’. תהליך המתילציה הוא זה שגורם לחומצה הפולית להפוך לפעילה ובכך מאפשר בעצם את ספיגתה בגופינו. אולם בכדי לספוג כראוי חומצה פולית סינתטית, כזו שאינה מכילה קבוצת מתיל (סוג זה נמצא ברוב המזונות המועשרים ותוספי התזונה), גופינו נזקק לאנזים בשם MTHFR אשר מאפשר את הפיכתה לנגזרת פעילה ואת ספיגתה בגוף. הבעיה היא שאצל חלק לא מבוטל באוכלוסייה, אנזים זה אינו פעיל ברמה מספקת או שהוא אינו פעיל בכלל. בהקשר זה, מס’ מחקרים הראו שנטילת חומצה פולית סינתטית בכמות גבוהה עשויה להצטבר בדם מבלי להפוך לנגזרת הפעילה החיונית לתפקוד הרקמות ולכך עשויות להיות השלכות בריאותיות שליליות אשר חלקן מקושרות לממאירויות.
האם ניתן לדעת למי יש ולמי אין את האנזים?
התשובה היא שכן – ניתן לבדוק זאת בכל מעבדה פרטית, אולם מדובר בבדיקה יקרה למדי (שעלותה מסתכמת בכמה אלפי שקלים). כדאי גם לדעת שהסטטיסטיקה מצביעה על כך שכמעט אצל מחצית מהאוכלוסייה תפקודו של האנזים לקוי.
מסיבות אלו ממש, אם מחליטים לצרוך תוסף חומצה פולית, מומלץ לבחור בתוסף על בסיס פולאט – כזה שמכיל קבוצת מתיל ושזמינותו לשימוש הגוף אינו תלוי בנוכחות של אנזים כלשהו.
אז בין אם יש לכם את האנזים החיוני ובין אם לא, הכי חשוב- דאגו לצרוך כמות נאותה של עלים וירקות עליים ירוקים בתזונה או לחילופין טלו תוסף טבעי של מתיל-פולאט שהגוף יכול לספוג בקלות ובטבעיות.