מתקשים להירדם בלילה? סובלים מנדודי שינה מעת לעת? נאלצים להתמודד עם שינה לא איכותית המלווה ביקיצות רבות לאורך הלילה?
זה הזמן לדעת יותר על הקשר בין נדודי שינה לבין חוסר בויטמין B12.
אינסומניה (נדודי שינה) הינו מצב המתאפיין בין היתר בקושי ביכולת הירדמות, יקיצה מוקדמת או יקיצות תכופות לאורך הלילה, שינה לא מספקת, שינה לא איכותית, שינה לא עמוקה ועוד – כולם מצבים שפוגעים בתהליכים חיוניים מאוד שמתרחשים בגופנו ובמוחינו במהלך השינה, ולאורך זמן עלולה להיות להם השפעה הרסנית על מערכות ותפקודים, גם ברמה הקוגניטיבית והמנטאלית.
בכדי לטפל בבעיה, חשוב לבקש מהרופא לבצע בדיקות דם בכדי לוודא בראש וראשונה כי היא לא נגרמה על רקע מחסור בויטמינים חיוניים, כגון ויטמין B12. ויטמין זה הוא חלק ממשפחת ויטמיני ה-B שמשתתפים בתהליכי הייצור של מתווכים עצביים והורמונים כגון סרוטונין, דופמין, נוראדרנלין ומלטונין המקושרים לתפקוד קוגניטיבי תקין, ליכולות של קשב וריכוז, למצב הרוח ולשינה בריאה.
נקדים ונאמר כי ויטמין B12 מהווה את אחד הויטמינים החשובים ביותר לצמיחה והתפתחות, לייצור החומר הגנטי בתאים, לתהליך ההיווצרות של תאים חדשים בגוף (כולל כדוריות הדם האדומות), ומחקרים מדעיים רבים כבר הראו שיש לו חשיבות עצומה גם בכל הנוגע לפעילות מערכת העצבים, תאי המוח, הזיכרון, מצב הרוח וגם לשינה.
ויטמין B12 נוצר על ידי חיידקים בבעלי חיים, והוא אינו מצוי בעולם הצומח, לכן יש לצרוך אותו בתזונה מן החי או כתוסף תזונה.
איך כל זה קשור לאיכות השינה?
ויטמין B12 משפיע על שני רכיבים עיקריים הקשורים לשינה: המתווך העצבי סרוטונין והורמון המלטונין שמופק ממנו (המכונה גם הורמון החושך או הורמון השינה). במשך היום, הסרוטונין (בין היתר) מגביר את העירנות ויכולת ההתמקדות בביצוע משימות. בלילה, הסרוטונין מומר למלטונין אשר לו יש השפעה משרת שינה. לקראת בוקר, מופסק ייצור המלטונין וכמות הסרוטונין הולכת וגדלה – וחוזר חלילה.
ואיך כל זה מתקשר לויטמין B12 ונדודי שינה?
התשובה היא כי B12 הביולוגי – מסוג מתילקובלמין הוא מולקולה שמכילה רכיב טבעי הנקרא ‘קבוצת מתיל’. בשעת לילה, הוא תורם את קבוצת המתיל שלו לסרוטונין – ובכך גורם להפיכתו להורמון מלטונין. צריכת תוסף B12 נחקרה במחקרים קליניים בהקשר של נדודי שינה, ונמצא שצריכתו משפרת את השינה אצל אנשים הסובלים מנדודי שינה כרוניים. אך לא זו בלבד, אלא שנמצא כי נטילת תוסף B12 תורמת לשינה איכותית יותר גם אצל אנשים שרמות ה- B12 שלהם תקינות.
חוסר בויטמין B12 הינה תופעה נפוצה בעולם המערבי, בעיקר על רקע תת-ספיגה שלו בקרב רבים באוכלוסייה, לרבות אוכלי בשר. בארצות הברית קיימת המלצה רפואית לצרוך ויטמין B12 באופן קבע כתוסף,החל מגיל 50 +.