כולנו בשלב מסוים בחיינו עשויים לשים לב לכך שגופנו הפך רגיש יותר עם השנים לבעיות בריאותיות שונות. הסיבות לכך מגוונות וכוללות את העובדה שבמקרים רבים התזונה או הספיגה שלנו לקויה ולכן לגוף לא מסופקים כל רכיבי התזונה שדרושים לו להתמודדות עם מחוללי מחלות, מאמץ יתר וכו’.
מהי המערכת החיסונית בעצם?
המערכת החיסונית נחלקת לשתי מערכות: המולדת והנרכשת. שתי המערכות שונות זו מזו במהותן, אך הן שלובות זו בזו ופועלות בתיאום. כל אחת משתי המערכות מפעילה מנגנונים שונים אשר מעוררים, מגבירים ומייעלים את התגובה של המערכת השנייה. יתרה מזאת שתי המערכות תלויות זו בזו: רכיבים של המערכת החיסונית המולדת נחוצים לצורך תפקודה היעיל של המערכת החיסונית הנרכשת, ולהיפך. שילוב זה בין שתי המערכות מאפשר הגנה מיטבית לגוף מפני גורמים חיצוניים. אנו יכולים לעזור לשתי המערכות לתפקד בצורה אופטימלית כשאנחנו שומרים ומתחזקים אורח חיים בריא.
מגיל צעיר מלמדים אותנו כמה חשוב אורח חיים בריא, זה מאריך חיים ותורם לחיוניות ולתפקוד כללי טוב יותר של כל מערכות הגוף. כשאנחנו שומרים על הגוף שלנו, הוא שומר עלינו בחזרה – זהו כלל ידוע, חשוב להקפיד על תזונה נכונה עשירה בירקות ופירות שמכילים שלל ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
האם יש צורך בתוסף?
אם אנו מקפידים לצרוך דרך קבע מזון מלא, טרי ומגוון (פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, זרעים, אגוזים ועלים ירוקים) ככל הנראה אין לנו חוסרים תזונתיים, למעט במקרה של בעיות ספיגה, מחלות רקע מסוימות, או מצבי סטרס נפשי או גופני, שמעלים את דרישות הגוף לוויטמינים או מינרלים שונים. אולם אם יש לנו בעיות ספיגה, אם איננו צורכים את כל אבות המזון באופן סדיר, אם אנחנו עושים דיאטות קיצוניות וגם אם המזון שאנו צורכים הוא מתועש ומעובד ברובו והערך התזונתי שלו נמוך, אנו עשויים לסבול ממחסור ברכיבי תזונה החשובים לפעילות התקינה של גופנו ולתפעול יעיל של המערכת החיסונית. כתוצאה מכך, מערכת החיסון עשויה להיחלש. בכל המקרים הללו, ניתן ליטול תוסף תזונה כהשלמה תזונתית.
אז איזה ויטמינים ומינרלים חשובים במיוחד?
אותם ויטמינים ומינרלים שעשויים להיות בחוסר כתוצאה מאורח החיים המודרני שכולל תזונה לקויה, מיעוט בשעות שינה, סטרס והרגלים שלא מוסיפים בריאות כמו עישון ושתיית אלכוהול:
ויטמיני B משתתפים בשלל תהליכים חיוניים בגוף הקשורים לפעילותה של המערכת העצבית והחיסונית, בפרט ויטמין B9 הידוע כחומצה פולית וחשוב לא רק לנשים בגיל הפוריות אלא לכולנו, ויטמין B12 ו-B6. ויטמיני B פועלים בסינרגיה זה עם זה ואחד משלים את פעילותו של השני, לכן מומחים שונים טוענים כי מומלץ ליטול אותם יחד כקומפלקס אחד, ולא כל אחד בנפרד, למעט אם יש חוסר ספציפי בוויטמין B מסוים (כמו למשל ויטמין B12 או חומצה פולית).
ויטמין B12 הוא אחד מהוויטמינים החשובים ביותר לצרכי ההתפתחות של גופינו, וזאת בשל העובדה שהוא קשור להליכי ייצור של החומר הגנטי (DNA) בתאי הגוף. הוויטמין משמש גם ליצירת תאי דם (בעיקר כדוריות דם אדומות) על ידי מח העצם, ומחקרים מדעיים רבים כבר הראו כי ויטמיןB12 הינו בעל חשיבות מכרעת בכל הנוגע לפעילות תאי המוח, הזיכרון ומצב הרוח. כפועל יוצא מכך, ויטמין B12 נחשב לוויטמין הנחוץ ביותר (בכל גיל) לשמירה על המערכת העצבית בגוף. חוסר ב B12 גורם לחולשה כללית, בעיות זיכרון, בעיות קשב וריכוז, אנמיה ועוד.
חשוב לדעת שיש הבדל מהותי בין B12 סינטטי (נקרא גם ציאנוקולבמין) ל B12 טבעי (נקרא מתילקובלמין).
ויטמין C –
ויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי ומסיבה זו יש לו חשיבות רבה לתפקוד החיסוני שלנו, ותאי חיסון מסוג לימפוציטים ותאי הרג זקוקים לו כדי להילחם ביעילות במזהמים.
הוא חשוב במיוחד לילדים אשר נמצאים בגדילה מתמדת משום שהוא מהווה חומר מוצא לחלבון הקולגן בעצמות וברקמות החיבור. ויטמין C עוזר לשמור על חניכיים בריאות וכלי דם, חשוב במיוחד למזעור חבלות משריטות ונפילות ולתהליכי ריפוי פצעים. ויטמין C משחק תפקיד קריטי במספר תהליכים ביוכימיים בגלל פעילותו כקו-פקטור למספר אנזימים. הוא מעורב ביצירת חומצת האמינו קרניטין, במטבוליזם של של חומצת האמינו טירוסין, של מוליכים עצביים והוא מסייע לספוג ברזל מהמזון.
ברזל –
הברזל בגוף מעורב בכל התהליכים החיוניים המתרחשים בתוך גופינו, לרבות תהליכי צמיחה וגדילה, וכאשר הוא נמצא בחסר, תהליכים אלו נפגעים, ולאורך זמן נוצרת פגיעה מהותית בתפקוד המערכות החיוניות בגוף.
חוסר בברזל מקושר לאנמיה והתסמינים השכיחים שלה הם הרגשה של קוצר נשימה אחרי מאמץ, עייפות יתר, דפיקות לב מואצות, סחרחורות, חולשה ועייפות, ציפורניים חלשות ושבירות, נשירת שיער, יובש וקילופים בקצוות הפה.
חשוב לדעת שסוגי ברזל שונים יכולים לגרום לגירוי במערכת העיכול, לעצירות וכאבי בטן ובנוסף, רכיבי תזונה שונים יכולים להפריע לספיגתו. לכן במצבי חוסר ברזל מומלץ לבחור בתוסף ברזל בספיגה יעילה שאינו גורם לתופעות לוואי עיכוליות, כגון ברזל מסוג ביס-גליצינאט.