כל מה שצריך וחשוב לדעת על תוספי תזונה לנשים בכתבה שלפניכן
תוספי תזונה נועדו לתמוך בהרגלי התזונה הבריאים והנכונים של כל אחד ואחת מאיתנו ולהוות מקור זמין ונגיש לויטמינים ולרכיבים תזונתיים שונים, החיוניים לצורך מגוון רחב של פעולות ותהליכים המתרחשים בגופנו בכל רגע נתון. לנטילת תוספי תזונה יש חשיבות יתרה בשלבים שונים במהלך חייה של כל אישה. יש להם רלוונטיות בשלבי ההתפתחות המקדימים של גיל הבגרות, לחלקם חשיבות עליונה בגיל הפוריות ובתקופות של היריון והנקה וחלקם חשובים בגיל המעבר ובגילאים מתקדמים יותר.
תוספי תזונה לנשים – מתי הם מומלצים?
בגישות נטורופתיות שונות, נטילת תוספי תזונה לנשים מומלצת בתקופות בהן גוף האישה חווה שינויים הורמונליים, כמו בעת המחזור החודשי – כחלק מתמיכה בהתבטאויות לא נעימות נפוצות, בחודשי ההיריון, בתקופת גיל המעבר וכדומה, אך הם בהחלט עשויים להיות רלוונטיים גם במסגרת שגרת היומיום, כמו למשל נטילת חומצה פולית לאורך כל תקופת הפוריות ובפרט כאשר בחודשים שלפני כניסה להיריון. תוספי התזונה לנשים מיועדים לשמירה על בריאות אופטימלית, למניעה ולטיפול בחוסרים תזונתיים שונים, כמו גם תוספי אנטי-אייג’ינג לשמירה על עור בריא וקורן.
תוספי תזונה מומלצים לנשים
ההמלצה בכל הנוגע לסוג התוסף ומינונו חייבת להיעשות בהתאם לגילה ולמצבה הבריאותי של כל אישה, הרגלי התזונה שלה והרגלים נוספים הקשורים לחיי היומיומיים שלה, בנוסף למדדים הנצפים בבדיקות הדם שלה. יחד עם זאת, ישנם מספר סוגי תוספים חוצי גילאים כגון: אומגה 3, פרוביוטיקה, מגנזיום, ויטמין C וויטמינים מקבוצת ויטמיני B אותם ניתן ליטול בכל זמן לשמירה על הבריאות הכללית .
יחד עם זאת חשוב להבהיר ולציין שתוספי התזונה השונים אינם מהווים תחליף לשמירה על אורח חיים בריא הכולל בין היתר: הקפדה על תזונה בריאה ומסודרת, על פעילות גופנית סדירה, על הימנעות מעישון וכן הפחתת מצבי לחץ וכדומה.
נטילת תוספי תזונה במהלך תקופת ההיריון
תקופת ההיריון מלווה בשינויים הורמונליים ופיזיולוגיים רבים, המחייבים כל אישה בשלב זה להקפיד יותר על אורח חיים בריא ומאוזן. במהלך תקופת ההיריון קיימת המלצה לנטילת תוסף חומצה פולית וברוב המקרים יומלץ גם על נטילת ברזל וויטמין .B12 זאת לאור הנטייה הפיזיולוגית לפתח אנמיה בתקופת ההיריון (על רקע חוסר ברזל או B12), וגם משום שברזל וויטמין B12 הם רכיבים חיוניים המסייעים להתפתחות תקינה של העובר ולשמירה על מאגריה של האם. כמו כן, כאשר האם אינה צורכת כמות נאותה של אומגה 3 בתזונה, כדאי ליטול כהשלמה תזונתית תוסף אומגה 3 איכותי, כרכיב הנחוץ להתפתחות תקינה של מוח העובר. מדובר בחומצת שומן חיונית שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו, והוא חייב לקבלה ממקור חיצוני. גם לצריכה נאותה של ויטמין C יש חשיבות בתקופת ההיריון. ויטמין C משתתף בתהליך יצירת חלבון הקולגן הנחוץ ליצירת כל הרקמות בגופנו. אימהות יכולות להמשיך וליטול את התוספים האלו בתקופה שלאחר הלידה ובהנקה.
תוספי תזונה בגיל המעבר
עבור נשים גיל המעבר מלווה בתופעות פיזיולוגיות שונות הקשורות בין היתר להפסקת הווסת וירידה ברמת האסטרוגן הנשי. בגיל המעבר (בסביבות גיל 50), השינויים ההורמונליים בגופה של האישה עשויים להוביל להופעתן של תופעות פיזיות ורגשיות שונות, כגון: גלי חום, הזעות דופק מהיר, יובש בנרתיק ודלקות בדרכי השתן, עייפות ללא כל סיבה, קשיי הירדמות ומצבי רוח משתנים. בנוסף, חלה ירידה בצפיפות העצם וגובר הסיכון לאוסטאופורוזיס. בגישות הנטורופתיות, תוספי תזונה על בסיס ויטמינים ומינרלים שונים עשויים לסייע בהפחתת תופעות הלוואי האופייניות לגיל זה, בפרט אילו המקושרים לחוסרים תזונתיים, כמו למשל מגנזיום, ברזל (אם יש אנמיה ברקע), סידן, ויטמין D3 ויטמיני B חומצות שומן חיוניות ועוד.
נטילת תוספי תזונה – כיצד?
כפי שציינו, סוג ומינון התוספים השונים אותם מומלץ ליטול, נקבעים בהתאם למצבה הבריאותי של האישה ובהתאם לתוצאות בדיקות הדם. ההמלצה הנטורופתית היא על תוספי תזונה בספיגה מיטבית – כאלו המיוצרים מחומרי גלם טבעיים, ללא חומרי הדבקה וליכוד סינטטיים שהגוף צריך לפרק ולמוסס כדי שספיגתם תתאפשר. ספיגה מהירה ויעילה של התוסף תאפשר זמינות ביולוגית של הרכיבים הפעילים לניצול על ידי רקמות הגוף.