אנמיה, מצב המאופיין במחסור בתאי דם אדומים או בהמוגלובין בדם, משפיע על מיליונים ברחבי העולם. על פי ארגון הבריאות העולמי, אנמיה משפיעה בעיקר על ילדים צעירים, נשים בהריון ואחרי לידה, ונערות בגיל ההתבגרות. ההערכה היא כי 40% מכלל הילדים בגילאי 6-59 חודשים, 37% מהנשים ההרות ו-30% מהנשים בגילאי 15-49 שנים סובלים מאנמיה. אנמיה עלולה להיגרם כתוצאה מתזונה שאינה מאוזנת, מחלות שונות, אובדן דם בשל פציעה או ניתוח, בעקבות הריון ובשל מחסור בחומצה פולית.
אנמיה עלולה להוביל לעייפות, חולשה וסיבוכים בריאותיים חמורים אחרים אם היא אינה מטופלת. אחת הדרכים שיכולות לסייע במניעת אנמיה, היא באמצעות נטילה באופן קבוע של חומצה פולית.
כיצד חומצה פולית עשויה לסייע במניעת אנמיה?
חומצה פולית, הידועה גם בשם ויטמין ,B9 ממלאת תפקיד מפתח בסינתזה של DNA וחלוקת תאים – תהליכים חיוניים לייצור תאי דם אדומים חדשים במח העצם. בכך היא מסייעת במניעת התפתחות אנמיה. בנוסף לתפקידה בייצור תאי דם אדומים, חומצה פולית תומכת גם בבריאות הכללית. היא מעורב בתהליכים פיזיולוגיים שונים, כולל סינתזה של נוירוטרנסמיטורים ומטבוליזם של הומוציסטאין – חומצת אמינו הקשורה לבריאות הלב וכלי הדם. על ידי קידום בריאות הלב וכלי הדם ותמיכה בתפקוד מיטבי של המוח, חומצה פולית תורמת לחיוניות הכללית ולאיכות החיים.
החשיבות של חומצה פולית למניעת אנמיה במהלך ההיריון
במהלך ההיריון, גוף האישה עובר שינויים משמעותיים, והוא זקוק לכמות מוגברת של חומרי הזנה לתמיכה בהתפתחות העובר. בכל רחבי העולם, ישנה המלצה לנשים הרות ונשים בגיל הפוריות לצרוך תוספת יומית של חומצה פולית כדי להפחית את הסיכון למומים בתעלה העצבית ולהבטיח בריאות מיטבית במהלך ההיריון. חומצה פולית, הידועה גם בשם ויטמין B9, ממלאת תפקיד מכריע במניעת מומים בעובר. מעבר להתפתחות התקינה של העובר, חומצה פולית מסייעת כאמור בייצור תאי דם אדומים ובכך היא מפחיתה את הסיכון לאנמיה.
מחקר שפורסם ב-“Journal of Public Health” בשנת 2018 בדק את הקשר שבין צריכת חומצה פולית לבין מדדים המטולוגיים (ספירת דם). במסגרת המחקר נבדקו 502 נשים הרות ונלקחה מהן ספירת דם שכללה את מספר תאי הדם האדומים. המחקר מצא קשר בין התפתחות אנמיה לאחר הלידה לבין רמות נמוכות של חומצה פולית במהלך השליש הראשון להיריון.
החשיבות של חומצה פולית עבור אנשים בסיכון לאנמיה
נטילת חומצה פולית אינה מומלצת רק עבור נשים בהריון. ישנן אוכלוסיות מסוימות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח אנמיה עקב גורמים כמו תזונה לקויה, מחלות כרוניות או הפרעות במערכת העיכול המשפיעות על ספיגת חומרי הזנה. עבורם, צריכה נאותה של חומצה פולית חשובה במיוחד למניעה וטיפול באנמיה.
כך לדוגמה, אנשים עם מחלת תאי חרמש (SCD) נוהגים ליטול חומצה פולית. מחלת תאי חרמש (SCD) היא קבוצה של הפרעות המשפיעות על המוגלובין, הגורמת לתאי דם אדומים מעוותים בצורת מגל או סהר. אנשים החולים במחלה התורשתית הזאת סובלים מאנמיה, רגישות מוגברת לזיהומים וכאבים. מסיבה זו, ילדים ומבוגרים עם SCD, במיוחד אלו עם אנמיה חרמשית, נוטלים בדרך כלל 1 מ”ג של חומצה פולית מדי יום על מנת להפחית את תסמיני האנמיה.
מחקר שנערך בברזיל ופורסם ב” scielo” בשנת 2008 בדק את ההשפעה של נטילת חומצה פולית בקרב ילדים הסובלים מאנמיה. במסגרת המחקר, הילדים חולקו לשתי קבוצות – קבוצה שקיבלה חומצה פולית ביחד עם ברזל מדי יום במשך שלושה חודשים, וקבוצה שקיבלה ברזל ביחד עם פלסבו. בתום הניסוי, נמצא כי בקרב הילדים שקיבלו חומצה פולית שכיחות האנמיה הייתה נמוכה יותר (14%) בהשוואה לשכיחות האנמיה בקרב קבוצת הפלסבו (34.9%).
החוקרים הגיעו למסקנה כי השילוב של ברזל יחד עם חומצה פולית מסייע להעלות את רמת ההמוגלובין בדם ובכך יש לחומצה פולית תפקיד חשוב במניעה וטיפול באנמיה.
הכירו את Bio-Folate של אקוסאפ – חומצה פולית טבעית
Bio-Folate מבוסס על הרכיב הפטנטי ®Quatrefolic – הדור הרביעי, החדשני והמתקדם ביותר של חומצה פולית בנגזרת טבעית ופעילה, המבטיחה זמינות ביולוגית משופרת וספיגה גבוהה. בשונה מ- Bio-Folate, חומצה פולית סינתטית אינה קיימת בטבע או בגוף באופן טבעי. כדי שהיא תהפוך לצורתה הפעילה מתילפולאט ותוכל להיספג בגוף, על החומצה הפולית הסינתטית לעבור תהליך פירוק והמרה רב-שלבי. כיום לכמחצית מהאוכלוסייה יש מחסור באנזים MTHFR המשתתף בהמרת החומצה הפולית הסינתטית לצורתה הפעילה. לפי המחקרים, קושי זה בספיגה עלול לגרום להצטברות של חומצה פולית בלתי מעוכלת (UMFA) – מצב הנקשר לבעיות בריאותיות שונות. בזכות היותר נגזרת טבעית ופעילה, Bio-Folate נספג היטב, ומהווה מקור של קבוצות מתיל יקרות ערך, החשובות למגוון תהליכים ביולוגיים חיוניים בגוף.
מה היתרונות של BIOFOLATE של אקוסאפ?
- מבוסס על הרכיב הפטנטי ®Quatrefolic – המבטיח זמינות ביולוגית משופרת וספיגה גבוהה
- ללא סוכר, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל או חומרים משמרים
- בתוספת תמצית טעם פטל ממקור טבעי