בריאות העיניים וחדות הראייה משפיעים רבות על איכות חיינו והתפקוד היומיומי שלנו. לגורמים כמו גנטיקה, גיל ומשתנים סביבתיים יש השפעה ישירה על תפקוד העין, אך הם לא היחידים. מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מצביעים על כך שגם לתזונה יש תפקיד משמעותי בתמיכה בתפקוד העין. בין רכיבי התזונה השונים המעורבים בבריאות העין, ויטמין C מזוהה כמרכיב העשוי לתרום במניעת מחלות עיניים הקשורות לגיל ותמיכה במצב הראייה בכלל. ויטמין C ממלא תפקיד משמעותי בתמיכה בבריאות העין באמצעות נוגדי החמצון, סינתזת הקולגן ותרומתו למערכת החיסון. במחקר שפורסם במגזין ScienceDaily בשנת 2011, החוקרים ציינו שלויטמין C תפקיד משמעותי בתפקוד קולטני “גאבא” בתאי הרשתית של העין .
הקשר שבין ויטמין C לעיניים שלנו
ויטמין C, הידוע גם בשם חומצה אסקורבית, הוא נוגד חמצון רב עוצמה, מסיס במים אשר ממלא תפקידים חיוניים בסינתזה של קולגן, משתתף ביצירת רקמות חיבור ובעל תפקיד משמעותי בתמיכה במערכת החיסונית שלנו. בעוד ויטמין C נמצא בריכוזים גבוהים ברקמות ואיברים שונים, הוא נמצא בכמות גבוהה במיוחד בעדשות העיניים. העין האנושית רגישה לנזק חמצוני עקב חשיפה לקרינה אולטרה סגולה (UV), מזהמים סביבתיים ותהליכים מטבוליים, מה שהופך נוגדי חמצון כגון ויטמין C לחיוניים ביותר בהגנה על רקמות העין מפני עקה חמצונית.
ויטמין C- מנגנוני פעולה
בכל הקשור לבריאות העין, ויטמין C פועל במספר אופנים:
- הגנה נוגדת חמצון
ויטמין סי, כנוגד חמצון עוצמתי, משפר את בריאות העיניים במצבים של קטרקט וניוון מקולרי גילי (AMD). מחקרים מראים כי צריכה יומית של מעל 300 מ”ג ויטמין סי מפחיתה את הסיכון להתפתחות קטרקט ב-75%. בנוסף, תוספי ויטמין סי עשויים להאט את התקדמות ה-AMD ולהפחית את הסיכון להתפתחות שלבים מתקדמים של המחלה. מחקר שפורסם ב-Journal of Ophthalmology בשנת 2020 מצא כי צריכה גבוהה של ויטמין סי קשורה לשיפור בתפקוד הראייה ולהפחתת הסיכון לניוון מקולרי גילי בקרב מבוגרים. ממצאים אלו מדגישים את חשיבותו של ויטמין סי בשמירה על בריאות העיניים ובמניעת מחלות עיניים הקשורות לגיל.
- סינתזת קולגן
ויטמין סי ממלא תפקיד מכריע בבריאות העיניים באמצעות תמיכתו בייצור קולגן, חלבון מבני חיוני ברקמות העין. כקו-פקטור בסינתזת הקולגן, ויטמין סי מסייע בשמירה על שלמות ותפקוד תקין של הקרנית, הסקלרה וכלי הדם העדינים המזינים את העין . הקולגן מעניק חוזק ותמיכה מבנית לקרנית, מה שחיוני לשמירה על שקיפותה ועל תפקודה האופטי התקין . בנוסף, ויטמין סי תורם לבריאות כלי הדם ברשתית.
במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Acta Ophthalmologica Scandinavica ,החוקרים בחנו את תפקיד אפיתל הקרנית בהגנה על העין מפני קרינת UV. המחקר גילה כי אפיתל הקרנית מכיל ריכוז גבוה במיוחד של ויטמין סי, פי 20 עד 100 מריכוזו בפלזמה. החוקרים הסיקו כי ויטמין סי ממלא תפקיד כפול בבריאות העין: ראשית, כנוגד חמצון חזק המגן מפני נזקי UV, ושנית, בתמיכה בייצור ותחזוקת הקולגן בקרנית. המחקר זיהה מנגנון פעיל להצטברות ויטמין סי באפיתל הקרנית, מה שמדגיש את חשיבותו העצומה. המחקר הסיק כי שמירה על רמות גבוהות של ויטמין סי בתזונה עשויה לשפר את ההגנה על העין מפני נזקי UV ולתרום לבריאות הקרנית, ממצאים בעלי השלכות קליניות משמעותיות בתחום בריאות העיניים.
- תפקוד מערכת החיסון
ויטמין C ממלא תפקיד מכריע בתמיכה בתפקוד החיסוני ובחיזוק מנגנוני ההגנה של הגוף מפני פתוגנים. במחקר שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Nutrients, בחנו את תפקידו של ויטמין סי בתמיכה במערכת החיסון ואת השלכותיו על בריאות העיניים. נבדקה ההשפעה של ויטמין סי על 82 מטופלים שאושפזו עקב דלקת קרטיטיס זיהומית. המחקר מצא כי נטילת תוספת של ויטמין סי במשך שלושה חודשים הפחיתה את גודל האטימות של הקרנית הנובעת מדלקת קרנית זיהומית. כתוצאה מכך, חל שיפור בדלקת העין של הנבדקים .
החוקרים מצאו כי ויטמין סי תומך במערכת החיסון באמצעות מספר מנגנונים, כולל חיזוק פעילות תאי דם לבנים וייצור נוגדנים. בהקשר של בריאות העיניים, תמיכה זו במערכת החיסון מסייעת להגן על רקמות העין מפני זיהומים ודלקות. הויטמין מצטבר ברקמות העין, כגון הקרנית והעדשה, שם הוא פועל כנוגד חמצון ומגן מפני נזקי רדיקלים חופשיים. בנוסף, ויטמין סי תורם לייצור קולגן, חיוני לשמירה על מבנה ותפקוד תקין של העין. המחקר מדגיש כי רמות מספקות של ויטמין סי חיוניות לתפקוד אופטימלי של מערכת החיסון ולהגנה על בריאות העיניים, במיוחד בפני מחלות הקשורות לגיל כמו קטרקט וניוון מקולרי.
- הגנה עצבית
מחקר שפורסם ב-Life Science Alliance במאי 2023 חקר את השפעת ויטמין סי על תאי גנגליון רישתיתיים בגלאוקומה ולאחר נזק לעצב הראייה. החוקרים מצאו כי ויטמין סי מעודד את תאי העצב ברשתית (תאי גנגליון רשתיתיים) לפתח תכונות שמגנות עליהם טוב יותר מפני הנזק שנגרם בגלאוקומה-פנוטיפ נוירופרוטקטיבי. ויטמין סי גורם לתאים לייצר יותר חלבונים שעוזרים לתאי עצב לשרוד ולגדול, הוא מעודד תאים לנקות “פסולת” טוב יותר (פגוציטוזה) ועוזר לתאים לייצר יותר אנרגיה (ATP). בנוסף ויטמין סי גורם לסוג מסוים של תאי תמיכה במוח (אסטרוציטים) לייצר יותר חלבון בשם SPP1- חלבון זה עוזר להגן על תאי העצב. לסיכום, המחקר מראה דרך חדשה שבה ויטמין סי יכול להגן על תאי עצב בעין, מה שמרמז שויטמין סי יכול לעזור בטיפול במחלות עיניים כמו גלאוקומה, שבהן תאי עצב בעין נפגעים.
- סיכון מופחת לקטרקט
ויטמין סי מסייע במניעת קטרקט במספר דרכים מרכזיות. כנוגד חמצון חזק, הוא מנטרל רדיקלים חופשיים בעדשת העין ומונע חמצון של חלבונים, תהליך המוביל להיווצרות קטרקט. הוא תומך בשמירה על המבנה התקין של חלבוני העדשה ומסייע בייצור קולגן, החיוני לשמירה על שקיפות העדשה. בנוסף, ויטמין סי מגן מפני נזקי קרינת UV, משפר את זרימת הדם לעין, ותומך במערכת החיסון. מחקר משמעותי שנערך בשנת 2016 על ידי חוקרים מאוניברסיטת קינגס קולג’ בלונדון, ופורסם בכתב העת Ophthalmology, חיזק את חשיבותו של ויטמין סי במניעת קטרקט. המחקר, שבחן 1,000 זוגות תאומים בריטיים, מצא כי תזונה עשירה בוויטמין C הפחיתה את הסיכון להתפתחות קטרקט ב-33%. החוקרים גילו כי התזונה משפיעה יותר מגנטיקה על התפתחות קטרקט, עם השפעה של כ-35% לעומת 65% בהתאמה.
ויטמין C ליפוזומלי – הדרך לספיגה המשופרת והיעילה ביותר של ויטמין C
עבור אנשים עם מחסור בוויטמין C או שיש להם מחלות עיניים הקשורות לגיל, נטילת ויטמין C עשויה להועיל. תוספי ויטמין C זמינים בצורות שונות, כולל כמוסות ונוזל.
אם גם אתם מתמודדים עם קשיי ספיגה, רמות ויטמין נמוכות או רצון לחזק את מערכות הגוף והמערכת החיסונית בפרט, נטילת תוסף ויטמין C תאפשר לכם לקבל את תוספת הוויטמין לה אתם זקוקים.
ויטמין C ליפוזומלי מבית אקוסאפ הוא תוסף תזונה מתקדם שנועד לספק לגוף ויטמין C בזמינות ביולוגית גבוהה לספיגה משופרת ויעילה. ויטמין C של אקוסאפ מפחית את תופעות הלוואי העיכוליות ,אינו חומצי ומתאים גם לאנשים הסובלים מחומציות יתר . הוא מגיע בצורת נוזל, המאפשר נטילה קלה ונוחה בכל גיל. יתרונות:
- בעל ספיגה פי 6.6 גבוהה יותר מויטמיני C שאינם ליפוזומליים, כפי שנמצא במחקר ספיגה קליני השוואתי על המוצר.
- הליפוזום מגן על מערכת העיכול מפני גירוי ומסייע במניעת תופעות הלוואי האופייניות לנטילת מינונים גבוהים של ויטמין C.
- ויטמין C ליפוזומלי אינו חומצי והוא מתאים לאנשים שסובלים מחומציות-יתר בקיבה.
- בטעם תפוז עדין.
- ללא חומרי טעם או ממתיקים מלאכותיים.
- ויגן פרנדלי
- מאפשר נוחות מקסימלית – ניתן לשתות אותו ישירות או למהול במיץ טבעי או מים