גם אדם בריא צריך לצרוך תוספי תזונה?
בכנס בריאות שנערך בקיץ בתיאטרון גבעתיים נערך דיון מרתק על תוספי תזונה לאדם הבריא, האם כדאי לצרוך? בדיון השתתפו פרופ’ איתן פרידמן MD, מנהל המרכז האונקוגנטי בתל השומר, ד”ר משה פרנקל MD, רפואה אונקולוגית אינטגרטיבית – ייקראו הגישה הקונבנציונלית, ולצידם ישבו ד”ר דוד חפץ MD מומחה לרפואה תזונתית וד”ר דולב גילמור, PhD, נטורופת – אשר ייקראו הגישה האלטרנטיבית.
כשבאים לדון בנטילת תוספי תזונה ישנה הסכמה גורפת שהשיחה הינה על צריכת תוספים לאנשים בריאים ולא לאנשים הסובלים ממחלות כגון: סרטן, סכרת, מחלות אוטואימוניות ועוד. אותו הדבר חל גם על אנשים שסובלים מחסרים תזונתיים של ויטמינים מסוימים או מינרלים כתוצאה מאורח חיים קלוקל או מצריכת תרופות, דוגמת ויטמין B12 או ויטמין D.
ההגדרה לבריאות
נוסחת הגישה הקונבנציונאלית לבריאות הינה 5 סוגי ירקות, 10 דקות מדיטציה ביום, לא לעשן, לשמור על פחות מ 30 BMI ו- 150 דקות של פעילות גופנית במשך שבוע. לכן, אם שומרים על נוסחה זו אתה נחשב לאדם בריא ואין צורך לקחת תוספי תזונה. בנוסף, מחקרים אחרונים (יחידה של הקונגרס האמריקאי למניעת מחלות, יחידה עצמאית ללא רווח ) מראים שישנו עדיין חוסר ידע לגבי יעילותם של המולטי-ויטמינים והמסקנה משאירה אותנו עדיין חסרי ודאות משום שלא ידוע האם הם עוזרים במניעת מחלות.
הגישה הקונבנציונאלית גורסת כי ללא הוכחה מדעית חד משמעית לא כדאי לצרוך תוספי תזונה אלא אם כן האדם החליט באופן מושכל והתייעץ עם רופאיו להקטנת הסיכוי לנזקים מתוסף המזון.
נוסחת הגישה האלטרנטיבית לגבי האדם הבריא הינה: האם האדם הבריא צורך מוצרים אורגנים, אוכל מוצרי חלב שאינם מפוסטרים או אוכל מוצרי בקר מהמרעה? האם האדם הבריא נמנע מפחמימות פשוטות ושמנים מזיקים, האם עושה פעילות גופנית וחי בשמחה ללא מצבי לחץ? וגם אם כל אלו מתקיימים האם האדם אינו סובל מסימפטומים במערכת העיכול או מיחושים אחרים.
אנוכי משתייכת לגישה הקונבנציונאלית אך באותה מידה אני שייכת גם לעולם האלטרנטיבי, תוספי תזונה לדעתי, הם בדיוק התוספת שעושה את ההבדל. אני מטפלת באנשים בריאים לחלוטין, עם סימפטומים רגילים לגמרי, של עייפות וחוסר אנרגיה, לעיתים מלווה בשינויים במצב רוח והנה מסתבר שחסר להם ויטמין B12. לאחר נטילה של מתילקובלמין נוזלי אפילו לאחר ימים ספורים אני מקבלת הודעות על שיפור בסימפטומים אלו.
אנשים בריאים סובלים גם מכל מיני סימפטומים במערכת העיכול שיכולים להיעזר בפרוביוטיקה, הנתמכת מדעית בזמן האחרון מהמחקרים ההולכים וגוברים במיקרוביום- פרויקט ריצוף זני החיידקים בעולם ועל ידי כך הבנת תיפקודם בגוף: דוגמת תרומת החיידקים לגופנן חלבונים שיעזרו לנו בפירוק הפחמימות.
רבים מהאנשים שאני פוגשת בהרצאותיי סובלים מהתכווציות שרירים ברגליים במהלך הלילה, בעוד שנטילת מגנזיום היתה פותרת את הבעיה. וכאן אני רוצה לציין שנכון גם לתוספי תזונה יש תופעות לוואי לכן צריך להתייעץ עם מישהו מקצועי שעוסק בזה. אתן דוגמא: מגנזיום ציטרט ומגנזיום אוקסיד גורמים לשלשולים וכאבי בטן אבל יש גם סוג אחר מגנזיום שקשור לגליצין שאין לו תופעות לוואי כאלו.
אדם בריא גם לוקח אספירין לכאבי ראש או לוסק לצרבת, מה התרופות הללו עושות בגופנו תוכלו לשמוע בהרצאתי: האמת על התרופות.
ד״ר ליאת אדרי Ph.D
דוקטור לביולוגיה רפואית
מומחית בטיפול במחלות כרוניות
ובמחלת הסרטן